Windows 11 version 24H2 den kaldırılan özellikler

Windows 11 ile ilgili haber, bilgi ve ipucu Paylaşım alanıdır
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19745 kez

Windows 11 version 24H2 den kaldırılan özellikler

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Microsoft, Windows 11 sürüm 24H2'yi 1 Ekim 2024'te tüketicilere ve müşterilere sundu. Artık Windows Update Services, ISO dosyaları ve Media Creation Tool aracılığıyla edinilebilir. İşletim sistemi için büyük bir güncelleme olduğundan, güncelleme paketi çok büyüktür ve tam bir derleme güncellemesi gerçekleştirir. 24H2 sürümü, devasa değişiklik listesinin yanı sıra, bir sürü kullanımdan kaldırılmış özelliği de içeriyor.

1. WordPad
WordPad, Windows 11 sürüm 24H2 ve Windows Server 2025'ten başlayarak tüm Windows sürümlerinden kaldırılmıştır. Microsoft, RTF için WordPad yerine Microsoft Word'ü ve düz TXT dosyaları için Notepad'i kullanmakta ısrar ediyor.

2. Mixed Reality
Windows Mixed Reality, Windows 11, sürüm 24H2'de kaldırıldı. Buna Karma Gerçeklik Portalı uygulaması, SteamVR için Windows Karma Gerçeklik ve Steam VR Beta dahildir. Windows 11, sürüm 23H2'de kalırsanız, mevcut Windows Karma Gerçeklik cihazları Kasım 2026'ya kadar Steam ile çalışmaya devam edecektir. Kasım 2026'dan sonra Windows Karma Gerçeklik artık güvenlik güncellemeleri, hata düzeltmeleri veya teknik destek almayacaktır.

3. Paint 3D
Microsoft, uygulama için güncelleme yayınlamayı durduracak ve 4 Kasım 2024'te Microsoft Store'dan kalıcı olarak kaldıracak. Uygulama klasik bir Paint alternatifi olarak yaratıldı ancak onun yerini alamadı. Uygulamayı şu anda yükleyen kullanıcılar, ürün kaldırıldıktan sonra da uygulamayı kullanmaya devam edebilecek.

4. WMIC
Windows Management Instrumentation command-line app, wmic.exe, is disabled by default in Windows 11 24H2. Microsoft has introduced Windows PowerShell for WMI to replace WMIC, stating that removing outdated features helps reduce code complexity while enhancing user safety and productivity.

5. Steps Recorder (psr.exe)
As Microsoft stated earlier, Steps Recorder is a subject to remove, and recommends using the Snipping Tool app instead of it.

6. İpuçları uygulaması
İpuçları uygulaması da varsayılan Windows paketinden ayrılıyor. İçeriği artık korunmuyor.

7. Adobe Type1 fontları
Adobe'nin Type1 fontlarını sonlandırmasının ardından Windows da bu fontlara desteğini bıraktı. Type1 fontlarını kullanan herhangi bir uygulama içeriğini işlemede başarısız olabilir.

8. DirectAccess
Bu özellik, kullanıcıların oturum açmadan önce başlatılan otomatik bağlantılar gibi zaman kazandıran görevlerin gerçekleştirilmesine olanak tanıyan VPN'in bir parçasıdır. Şirkete göre, DirectAccess'in Always On VPN ile değiştirilmesi gerekiyor.

9. NTLM
LANMAN, NTLMv1 ve NTLMv2 dahil olmak üzere NTLM'nin tüm sürümleri artık etkin özellik geliştirme aşamasında değildir ve kullanım dışıdır. Ancak, belirtilmemiş bir süre boyunca çalışmaya devam edeceklerdir.

10. Sürücü Doğrulayıcı GUI (verifiergui.exe)
Sürücü Doğrulayıcı, Windows çekirdek modu sürücülerini ve grafik sürücülerini yasadışı veya bozuk davranışlar açısından izleyen ve test eden bir araçtır. Konsol verifier.exe aracının GUI sürümü artık kullanım dışıdır. Konsol uygulaması kullanılabilirliğini sürdürmektedir.

11. NPLogonNotify ve NPPasswordChangeNotify API'leri
Windows 11, sürüm 24H2'den başlayarak, MPR bildirimlerine parola yükünün dahil edilmesi, NPLogonNotify ve NPPasswordChangeNotify API'lerindeki grup politikası aracılığıyla varsayılan olarak devre dışı olarak ayarlanmıştır. API'ler gelecekteki bir sürümde kaldırılabilir. Bu özelliğin devre dışı bırakılmasının temel nedeni, güvenliği artırmak ve saldırganların kullanıcıların parolalarını çalmasını önlemektir.

12. TLS
2048 bitten daha kısa anahtar uzunluklarına sahip RSA anahtarlarını kullanan TLS sunucu kimlik doğrulama sertifikaları kullanımdan kaldırılıyor. Bu kullanımdan kaldırma, TLS sunucu kimlik doğrulaması için kullanılan tüm RSA sertifikalarının Windows tarafından geçerli kabul edilebilmesi için anahtar uzunluklarının 2048 bit veya daha büyük olması gerektiğini sağlamaya odaklanıyor.

13. Test Tabanı
Uygulama testleri için bir Azure bulut hizmeti olan Microsoft 365 için Test Tabanı kullanım dışı bırakıldı.

14. 32-bit ARM Uygulamaları Desteği
Windows 11 24H2, 32-bit ARM uygulamalarına yönelik desteği kullanımdan kaldırıyor. Microsoft, x86 uygulamaları için emülasyon performansını önemli ölçüde iyileştirdi ve modern donanım 64-bit ARM'dir.
Kullanıcı avatarı
Sabit
Bit
Bit
Teşekkür etti: 4 kez

Re: Windows 11 version 24H2 den kaldırılan özellikler

Mesaj gönderen Sabit »

WordPad gitmese iyidi bana gore cok kullanisliydi
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 930 kez

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Tarkan hocam şimdi siteye girilmiyor birinde A2 hosting yazısı çıkıyor birinde bu site kredi kartı ve şifrelerinizi çalmaya çalışıyor olabilir güvenli şekilde geri dönün altında da her şeye rağmen siteye gir yazıyor ona tıklayınca girmiyor şu an vpn ile girebiliyorum onun dışında girilemiyor botlar bile girememiş bilgin olsun boş görünüyor bot bölümü de. Sanırım Türkiye hostunda bir problem var.

https://hizliresim.com/ocw00v9 hatanın resmi
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Doğrudur , Farklı bir hosting aldık ve oraya taşıdım da , NS lerin oturması için zaman gerekiyordu birde bu forum ismi sub domain her iki cPanelden de ayarlamak biraz zaman aldı, artık o hataların olmaması gerekiyor
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3
Teşekkür etti: 10123 kez

Mesaj gönderen burak35 »

Gece yarısı bende giremedim foruma. Forum bendede açılmıyordu. Sanırım geçici bir sorundu hallolmasına sevindim.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4

velociraptor yazdı: 10 Eki 2024, 02:07 Doğrudur , Farklı bir hosting aldık ve oraya taşıdım da , NS lerin oturması için zaman gerekiyordu birde bu forum ismi sub domain her iki cPanelden de ayarlamak biraz zaman aldı, artık o hataların olmaması gerekiyor
Tarkan hocam yine Türkiye'den vpn'siz siteye girilemiyor bu sefer de bu siteye ulaşılamıyor yazıyor sanırım bu yeni hostun oturması ve C panelin ayarlanması bir gün sürecek. Hayırlı olsun bu arada umarım sorunsuz kullanırsın yeni hostu uzun süre.

https://hizliresim.com/jsysz0r (Siteye ulaşılamıyor hatası)
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

şu an oturmuş olması lazımdı , yani o hatayı vermemesi gerekiyor.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4

velociraptor yazdı: 10 Eki 2024, 11:31 şu an oturmuş olması lazımdı , yani o hatayı vermemesi gerekiyor.
Şu an az önce vpn'siz giriş yaptım sorunsuz girdi. Siteye artık sıkıntısız girebiliyorum.
:yupii: :arrow:
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

:arrow:
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3
Teşekkür etti: 10123 kez

Mesaj gönderen burak35 »

Ben şuan girebiliyorum foruma. Sıkıntı yok. Yalnız gece yarısı hiç açılmamıştı. Bende croxproxy le girdim bikaçkere. :)