Yapay Zeka Modeli GPT-4o İle Sohbetten Çarpıcı Bölümler

Diğer bölümler ile alakasız konular buraya
Kullanıcı avatarı
root@localhost
Gigabyte3
Gigabyte3
Teşekkür etti: 3930 kez

Re: Yapay Zeka Modeli GPT-4o İle Sohbetten Çarpıcı Bölümler

Mesaj gönderen root@localhost »

Hakkıdır abi.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3
Teşekkür etti: 10128 kez

Mesaj gönderen burak35 »

Masaüstü ve monitör mü ? Offf Allah derim valla. :yupii:
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19856 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

Ah be holding olsaydık ne güzel olurdu , üyeliği belirli yılı dolduran aktif üyelere hediyeler vermek hiiiç sorun olmazdı :kafasalla:
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Bencede güzel olurdu. Bi an sevinip heyecana kapıldım. :) Kullandığım herşey sorunlu yav. Klavyedeki tuşların yazıları komple silindi. :)
Geçen günde mouse um bozuldu. Gidip bi dükkandan rastgele mouse aldım. Ama çokta iyi değil mouse. Şimdilik idare ediyorum artık. :)
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Bendeki Harici dandik klavyenin harfleri silinmedi çünkü ; alır almaz , şeffaf bir Oje almış ve tek tek harflerin üstüne sürmüştüm , sanırım O korudu , birde ben laptopu kendi klavyesi ile asla kullanmam , harici klavye bağlar o şekilde kullanırım.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Benimkisi harici klavye abi. Çok kalitesiz bir marka. Carboon adı. Zaten ben almamıştım. Hediye gelmişti. Baya dandik bi ürün.
Tuşları falan sert. Yazarken bazen harf hatası yapabiliyorum bu harici klavyede. Laptopun klavyesindede birşeyler var benim.
Geçenlerde kendi kendine 0 a basmaya başladı. Allahtan NumLock kapatabiliyorumda kurtuldum. Ucuz etin yahnisi işte hepsi.
Ama ilerde imkanım olursa güzel bi klavye mouse almaya çalışırım artık.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Anladım sende benim taktiği uyguluyormuşsun :arrow:
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Aynen. Harici klavye ile çiçekli örtülü masamın üstünde kullanıyorum benim emektar laptopu. Laptopun altındada Aliminyum demlik altı var. :-D
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Aliminyum demlik altlığı son derece Akıllıca , bu ısıyı 3-4 derece düşürüyordur , Şunu da ilave edeyim , Bilgisayarlar elektormanyetiktir yani çalıştıklarında toz çekerler (Tv lerin ön camlarının bir parmak toz olmasını hatırlarsınız) işte bu nedenle yüzeyde olmamaları gerekir. Peki ama bu ne demek ?

- Laptopun mu var altına birşey koy ve zeminden 3-4 parmak uzaklaştır.

- Masaüstün mü var mutlaka altına tekerlekli bilgisayar altlığı yerleştirin. Burada

Resim

Ama bunlar pahalı diyenleriniz olacaktır. Al kasanın ölçüsünü git marangoza kestir o boyutlarda (Biraz kenarlık bırak) bir tahta altına da 4 tane tekerlek koy al sana 150 Tl ye bile malolmayacak Bilgisayar kasası altklığı.

8 adet tekerlek 135 TL - Burada
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Evet. Laptopun altına birşeyler koymak gerçekten çok ise yarıyor abi.
Öte yandan bugüne kadar hiç ısınan veya ısıdan kapadan desktop görmedim. Isı artışı olursa aç yan kapakları. Oh mis gibi.
Gözünü seveyim desktopun. Desktop kullanmak ne güzeldi eskiden. Arkadaşlardan sağdan soldan oyun bulur yüklerdim. Fifa nfs falan... :)
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Desktoplarda yüzeyden uzaklaştırmak sadece tozu daha az çeksin diye :kafasalla:
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Şimdi öyle zahmetlere gerek yok aslında. Geçen gün biraz kasalara baktım. Bazı orta ve üst seviye kasalarda önlem alınmış.
Mesela bazı Corsair, Cooler master ve Thermaltake kasalarda kasanın alt kısmında bile toz filtresi ve Hava alması için ızgaralar var.
Bence baya güzel düşünülmüş. :)
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Evet benim incelediğim son kasalar da öyleydi , 90 larda kullandığım 486 bilgisayarımın kasası bildiğin tank gibiydi , şimdikilerin yanda altta üstte hep havalandırma delikleri ve pervane bulunuyor. Ama yüzeye yeakın yine toz çeker diye düşünüyorum. Hatta birtanesinin online Pdf sinde yerden 5-10 cm yüksekte tutmanız uzun vadede daha iyi sonuç verecektir diye yazmışlardı.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Bencede. Yerden bi tık yukarda olması bile çok iyi sonuç verir. Ama zaten desktoplar avantajlı. Hem upgrade kolay heme temizlik. Mis gibi.
Yan kapakları açar kullanırdım hep. Öyle daha güzel görünüyordu bence. Kimiside uzay montaj kullanıyo. :)
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1
Teşekkür etti: 2540 kez

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Bugün Company Of Heroes Tales Of Valor v6.602 - BLİTZKRİEG MOD v4.8.0 - (modlar içinde en ağır olan oyun modu) oynarken GPU Çekirdek hızı aniden düştü ve bu düşme olayı FPS değerini de düşürdü.Bunu önlemek için önce GPU Çekirdek Saati ve GPU Ram Saati gibi iki önemli kavramın ne manaya geldiğini öğrenmek için , yapay zeka modeli GPT-4o (OpenAL tarafından geliştirilen yapay zeka modeli) soru sordum....

TRWE_2012

Bir GPU'da Çekirdek saati, ram saati neyi ifade eder?

GPT-4o

Bir GPU'da "çekirdek saati" (core clock) ve "RAM saati" (memory clock) terimleri, grafik işlemcinin performansını belirleyen önemli iki bileşendir.

1. **Çekirdek Saati (Core Clock)**: Bu, GPU'nun işlemci çekirdeklerinin çalışma hızını ifade eder. Genellikle megahertz (MHz) veya gigahertz (GHz) cinsinden ölçülür. Daha yüksek bir çekirdek saati, GPU'nun daha fazla işlem yapabilme kapasitesine sahip olduğu anlamına gelir. Bu, oyunlar ve grafik yoğun uygulamalar için daha iyi performans sağlar.

2. **RAM Saati (Memory Clock)**: Bu, GPU'nun belleğinin (VRAM) çalışma hızını ifade eder. Yine MHz veya GHz cinsinden ölçülür. RAM saati, GPU'nun verileri ne kadar hızlı okuyup yazabileceğini belirler. Yüksek bir RAM saati, daha hızlı veri transferi ve daha iyi genel performans sağlar, özellikle büyük veri setleriyle çalışan uygulamalarda.

Her iki saat hızı da GPU'nun genel performansını etkiler, ancak farklı görevlerde farklı öneme sahip olabilirler. Örneğin, bazı oyunlar daha fazla çekirdek hızı gerektirirken, bazıları daha fazla bellek hızı gerektirebilir.

TRWE_2012

Peki ben bu iki kavramdan hangisini NVIDA RTX 3050 Tİ için nasıl ayarlarlayabilirim?

GPT-4o

NVIDIA RTX 3050 Ti gibi bir GPU'da çekirdek saati ve RAM saatini ayarlamak için genellikle bir overclocking (hız aşırtma) yazılımı kullanmanız gerekir. İşte bu işlemi gerçekleştirmek için izleyebileceğiniz adımlar:

1. **Overclocking Yazılımı Seçimi**:
- MSI Afterburner, EVGA Precision X1 veya ASUS GPU Tweak II gibi popüler overclocking yazılımlarından birini indirip kurabilirsiniz. Bu yazılımlar, GPU'nuzun çekirdek ve bellek saatlerini ayarlamanıza olanak tanır.

2. **Yazılımı Açın**:
- Seçtiğiniz yazılımı açın. Genellikle, arayüzde GPU'nuzun mevcut saat hızlarını, sıcaklıklarını ve diğer bilgileri göreceksiniz.

3. **Çekirdek Saatini Ayarlama**:
- Çekirdek saatini artırmak için "Core Clock" veya "GPU Clock" kaydırıcısını kullanın. Küçük artışlarla başlayın (örneğin, 10-20 MHz) ve her değişiklikten sonra GPU'nun stabilitesini kontrol edin.

4. **RAM Saatini Ayarlama**:
- Benzer şekilde, "Memory Clock" kaydırıcısını kullanarak bellek saatini artırabilirsiniz. Yine, küçük artışlarla başlayarak stabiliteyi kontrol edin.

5. **Stabilite Testi**:
- Ayarlamalarınızı yaptıktan sonra, GPU'nuzun stabilitesini test etmek için bir stres testi yazılımı (örneğin, FurMark veya Unigine Heaven) kullanabilirsiniz. Bu testler, GPU'nuzun yüksek yük altında nasıl performans gösterdiğini kontrol etmenize yardımcı olur.

6. **Sıcaklık ve Güç Tüketimi**:
- Overclocking yaparken, GPU'nuzun sıcaklıklarını ve güç tüketimini izlemeyi unutmayın. Aşırı sıcaklıklar, donanımınıza zarar verebilir.

7. **Kaydetme**:
- Eğer ayarlamalarınız stabil ve tatmin edici ise, yaptığınız ayarları kaydedin.

Unutmayın ki overclocking, donanımınıza zarar verebilir ve garanti kapsamını etkileyebilir. Bu nedenle dikkatli olmalı ve aşırıya kaçmamalısınız.

TRWE_2012

Anladım, ama benim kullandığım yazılım "MSI Afterburner 4.5.6" bunda nasıl ayarlayabilirim?

GPT-4o

MSI Afterburner 4.5.6 kullanarak NVIDIA RTX 3050 Ti'nizin çekirdek ve RAM saatlerini ayarlamak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

1. **MSI Afterburner'ı Açın**: Yazılımı başlatın. Arayüzde GPU'nuzun mevcut saat hızlarını, sıcaklıklarını ve diğer bilgileri göreceksiniz.

2. **Çekirdek Saatini Ayarlama**:
- "Core Clock (MHz)" kaydırıcısını bulun. Bu kaydırıcı, GPU'nuzun çekirdek saatini ayarlamanıza olanak tanır.
- Kaydırıcıyı sağa doğru hareket ettirerek çekirdek saatini artırabilirsiniz. Küçük artışlarla (örneğin, 10-20 MHz) başlayın.

3. **RAM Saatini Ayarlama**:
- "Memory Clock (MHz)" kaydırıcısını bulun. Bu kaydırıcı, GPU'nuzun bellek saatini ayarlamanıza olanak tanır.
- Bu kaydırıcıyı da sağa doğru hareket ettirerek bellek saatini artırabilirsiniz. Yine, küçük artışlarla başlayın.

4. **Güç Limiti ve Sıcaklık Limiti**:
- "Power Limit" ve "Temp Limit" kaydırıcılarını da kontrol edin. Güç limitini artırmak, GPU'nuzun daha fazla güç almasına ve dolayısıyla daha yüksek saat hızlarına ulaşmasına yardımcı olabilir. Ancak, sıcaklık limitini aşmamaya dikkat edin.

5. **Ayarları Uygulama**:
- Ayarlamalarınızı yaptıktan sonra, "Apply" (Uygula) butonuna tıklayarak değişikliklerinizi kaydedin.

6. **Stabilite Testi**:
- Ayarlamalarınızı yaptıktan sonra, GPU'nuzun stabilitesini test etmek için bir stres testi yazılımı (örneğin, FurMark veya Unigine Heaven) kullanabilirsiniz. Bu testler, GPU'nuzun yüksek yük altında nasıl performans gösterdiğini kontrol etmenize yardımcı olur.

7. **Sıcaklık ve Performans İzleme**:
- MSI Afterburner, GPU sıcaklığını ve performansını gerçek zamanlı olarak izlemenize olanak tanır. Bu bilgileri takip ederek, aşırı ısınma veya stabilite sorunları olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

8. **Kaydetme**:
- Eğer ayarlamalarınız stabil ve tatmin edici ise, yaptığınız ayarları kaydedin. MSI Afterburner'da ayarları kaydetmek için "Save" (Kaydet) butonunu kullanabilirsiniz.

Unutmayın ki overclocking, donanımınıza zarar verebilir ve garanti kapsamını etkileyebilir. Bu nedenle dikkatli olmalı ve aşırıya kaçmamalısınız.

TRWE_2012

"MSI Afterburner 4.5.6" İle ayarladığım bazı değerler aşağıda bunlardan hangisi güvenli hangisi riskli....!?

GPT-4o

MSI Afterburner ile ayarladığınız değerlerin güvenli veya riskli olup olmadığını belirlemek için, belirli bir referans aralığına ve GPU'nuzun özelliklerine bakmak gerekir. Ancak genel olarak, aşağıdaki kriterlere göre değerlendirme yapabilirsiniz:

1. **Çekirdek Saati (Core Clock)**:
- **Güvenli**: Genellikle, fabrika ayarlarının %10-15 kadar üzerinde bir artış güvenli kabul edilir. Örneğin, eğer çekirdek saati 1500 MHz ise, 1650 MHz'e kadar çıkmak genellikle güvenli olabilir.
- **Riskli**: Eğer çekirdek saati fabrika ayarlarının %20 veya daha fazla üzerinde ayarlanmışsa, bu riskli olabilir. Aşırı yüklenme, ısınma ve sistem kararsızlığına yol açabilir.

2. **RAM Saati (Memory Clock)**:
- **Güvenli**: Yine, fabrika ayarlarının %10-15 kadar üzerinde bir artış genellikle güvenli kabul edilir. Örneğin, eğer bellek saati 1200 MHz ise, 1320 MHz'e kadar çıkmak genellikle güvenli olabilir.
- **Riskli**: Eğer bellek saati fabrika ayarlarının %20 veya daha fazla üzerinde ayarlanmışsa, bu riskli olabilir. Aşırı yüklenme, veri hatalarına ve sistem kararsızlığına yol açabilir.

3. **Sıcaklık**:
- **Güvenli**: GPU sıcaklığının 70-80°C arasında olması genellikle kabul edilebilir bir aralıktır. Ancak, 80°C'nin üzerine çıkmamak en iyisidir.
- **Riskli**: 85°C ve üzeri sıcaklıklar, uzun vadede donanımınıza zarar verebilir ve bu nedenle riskli kabul edilir.

4. **Güç Limiti (Power Limit)**:
- **Güvenli**: Güç limitini %10-15 artırmak genellikle güvenli kabul edilir.
- **Riskli**: Aşırı güç limiti ayarları, GPU'nuzun aşırı ısınmasına ve potansiyel hasara yol açabilir.

Bu değerlerin güvenli veya riskli olup olmadığını belirlemek için, ayarladığınız spesifik değerleri ve GPU'nuzun fabrika ayarlarını bilmek önemlidir. Ayrıca, her GPU farklıdır ve bazıları diğerlerinden daha iyi overclock edilebilir. Stabilite testleri yaparak ve sıcaklıkları izleyerek, ayarlarınızın güvenli olup olmadığını değerlendirebilirsiniz.

TRWE_2012

MSI Afterburner v4.5.6 ile kullandığım "Çekirdek Saat/RAM Saat" değerleri aşağıda verilmiştir.Bu değerlerden hangisi güvenli hangisi riskli....!? +80/+99 +100/+124 +75/+94 +169/+129 +135/+230

GPT-4o

Verdiğiniz değerler, MSI Afterburner ile yaptığınız overclock ayarlarını göstermektedir. Bu değerlerin güvenli veya riskli olup olmadığını belirlemek için, her bir ayarın ne kadar arttığını ve genel olarak GPU'nuzun özelliklerini göz önünde bulundurmalısınız. Ancak, genel bir değerlendirme yapacak olursak:

1. **+80 / +99**:
- **Güvenli**: Bu değerler, genellikle makul bir artış olarak kabul edilir. Çekirdek saati için +80 MHz ve RAM saati için +99 MHz, çoğu GPU için güvenli bir aralıkta kalabilir.

2. **+100 / +124**:
- **Güvenli**: Bu da makul bir artıştır. Çekirdek saati için +100 MHz ve RAM saati için +124 MHz, genellikle güvenli kabul edilir.

3. **+75 / +94**:
- **Güvenli**: Bu değerler de oldukça düşük artışlardır ve güvenli kabul edilir.

4. **+169 / +129**:
- **Riskli**: Çekirdek saati için +169 MHz ve RAM saati için +129 MHz, bazı GPU'lar için riskli olabilir. Bu kadar yüksek bir çekirdek saati artışı, aşırı ısınma veya sistem kararsızlığına yol açabilir.

5. **+135 / +230**:
- **Riskli**: Çekirdek saati için +135 MHz ve RAM saati için +230 MHz, genellikle riskli bir ayar olarak kabul edilir. Özellikle RAM saatindeki +230 MHz artışı, bazı GPU'lar için aşırı yüklenmeye neden olabilir.

Bu değerlendirmeler genel bir kılavuz niteliğindedir. Her GPU farklıdır ve bazıları diğerlerinden daha iyi overclock edilebilir. Bu nedenle, ayarları yaptıktan sonra stabilite testleri yaparak ve sıcaklıkları izleyerek, ayarlarınızın güvenli olup olmadığını kontrol etmeniz önemlidir. Eğer sıcaklıklar 80°C'yi geçiyorsa veya sistem kararsız hale geliyorsa, ayarları düşürmekte fayda vardır.

FİNAL SORUSU ...!!!

TRWE_2012

NVIDA RTX 3050 Tİ GPU'sunda hangi "Çekirdek Saat/RAM Saat" değerini uygularsam uygulayım Güç Limiti %80'den %25'in altına düşüyor oyunda (Company Of Heroes oyunun da) bu sorunu nasıl aşabilirim?

GPT-4o

NVIDIA RTX 3050 Ti GPU'sunda güç limitinin %80'den %25'e düşmesi, genellikle GPU'nun aşırı ısınması veya güç tüketiminin sınırlarına ulaşması nedeniyle meydana gelir. Bu durum, overclocking ayarlarının veya güç yönetimi ayarlarının etkisiyle ortaya çıkabilir. Bu sorunu aşmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

1. **Overclock Ayarlarını Gözden Geçirin**:
- Eğer GPU'nuzu overclock ettiyseniz, çekirdek ve RAM saatlerini biraz düşürmeyi deneyin. Aşırı yüksek ayarlar, GPU'nuzun güç limitini düşürebilir.

2. **Güç Limiti Ayarını Artırın**:
- MSI Afterburner'da "Power Limit" kaydırıcısını artırarak GPU'nuzun daha fazla güç almasına izin verebilirsiniz. Bu, GPU'nuzun daha yüksek saat hızlarında çalışmasına yardımcı olabilir.

3. **Sıcaklık İzleme**:
- GPU sıcaklığını izleyin. Eğer sıcaklık 80°C veya daha yüksekse, bu durum güç limitinin düşmesine neden olabilir. Sıcaklıkları düşürmek için fan hızını artırmayı veya GPU'nun soğutma sistemini temizlemeyi deneyin.

4. **Güç Yönetimi Ayarları**:
- NVIDIA Denetim Masası'nda "Güç Yönetimi Modu" ayarını "Maksimum Performans" olarak değiştirin. Bu, GPU'nuzun daha fazla güç kullanmasına ve daha yüksek performans göstermesine yardımcı olabilir.

5. **Oyun İçindeki Grafik Ayarları**:
- Oyun içindeki grafik ayarlarını düşürmeyi deneyin. Yüksek grafik ayarları, GPU'nuzun daha fazla güç tüketmesine neden olabilir ve bu da güç limitinin düşmesine yol açabilir.

6. **Sürücü Güncellemeleri**:
- NVIDIA sürücülerinizin güncel olduğundan emin olun. Eski sürücüler, performans sorunlarına neden olabilir.

7. **Stabilite Testleri**:
- Ayarları değiştirdikten sonra, GPU'nuzun stabilitesini test etmek için stres testi yazılımları kullanın. Bu, ayarlarınızın güvenli olup olmadığını kontrol etmenize yardımcı olacaktır.

8. **Güç Kaynağı Kontrolü**:
- Eğer güç kaynağınız yeterince güçlü değilse, bu durum GPU'nuzun performansını etkileyebilir. Güç kaynağınızın yeterli watt değerine sahip olduğundan emin olun.

Bu adımları izleyerek, güç limitinin düşmesini önleyebilir ve daha stabil bir oyun deneyimi elde edebilirsiniz. Eğer sorun devam ederse, daha fazla teknik destek almayı düşünebilirsiniz.

TRWE_2012

Seni geliştirenlerden Tanrı razı olsun olası sorunları tesbit ettim....Güç Yönetimi Ayarları,Sürücü Güncellemeleri,Güç Kaynağı Kontrolü...Teşekkürler ..... :)

NOT :

Olası sorun , adaptör , şarj olabilir?

GPT-4o

Rica ederim! Sorunları tespit edebilmenize yardımcı olabildiğim için çok sevindim. Eğer başka sorularınız olursa veya daha fazla yardıma ihtiyacınız olursa, her zaman buradayım. İyi oyunlar dilerim! :)

TRWE_2012

Peki Company Of Heroes oyunu için, "Çekirdek Saat/RAM Saat" değerleri olmalı...?

GPT-4o

"Company of Heroes" gibi bir oyunda NVIDIA RTX 3050 Ti GPU'su için ideal "Çekirdek Saat" ve "RAM Saat" değerleri, birçok faktöre bağlıdır, ancak genel bir kılavuz olarak aşağıdaki bilgileri dikkate alabilirsiniz:

1. **Fabrika Ayarları**: RTX 3050 Ti'nin fabrika ayarları genellikle çekirdek saati için 1500-1800 MHz ve RAM saati için 7000-8000 MHz civarındadır. Bu değerler, GPU'nuzun modeline ve üreticisine göre değişiklik gösterebilir.

2. **Overclock Ayarları**:
- **Çekirdek Saati**: Genellikle, fabrika ayarlarının %10-15 kadar üzerinde bir artış güvenli kabul edilir. Örneğin, eğer çekirdek saati 1700 MHz ise, 1850-1950 MHz aralığına kadar çıkmak makul olabilir.
- **RAM Saati**: Benzer şekilde, bellek saatini de %10-15 kadar artırabilirsiniz. Eğer bellek saati 7000 MHz ise, 7700-8000 MHz aralığına kadar çıkmak genellikle güvenli kabul edilir.

3. **Stabilite Testleri**: Ayarları yaptıktan sonra, oyunu oynayarak veya stres testi yazılımları kullanarak stabiliteyi kontrol edin. Eğer oyun sırasında aşırı ısınma, takılma veya çökme gibi sorunlar yaşıyorsanız, ayarları düşürmekte fayda vardır.

4. **Oyun İçindeki Grafik Ayarları**: Oyun içindeki grafik ayarlarını da göz önünde bulundurun. Yüksek grafik ayarları, GPU'nuzun daha fazla yük altında çalışmasına neden olabilir, bu da daha fazla güç tüketimi ve ısınma anlamına gelir.

Sonuç olarak, her GPU farklıdır ve en iyi ayarları bulmak için deneme yanılma yapmanız gerekebilir. Stabiliteyi sağlamak ve aşırı ısınmayı önlemek için dikkatli olun. Eğer belirli bir değer aralığına ulaşmakta zorlanıyorsanız, daha düşük ayarlarla başlayarak yavaş yavaş artırmayı deneyin.

TRWE_2012

Bendeki NVIDA GeForce RTX 3050 Tİ'de "Çekirdek Saat/RAM Saat" değerleri; 1485 MHz/6000 MHz'dir.Bunları en çok (maksimum) ve en az (minimum) ne kadar ayarlayabilirim?

GPT-4o

NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti için "Çekirdek Saat" ve "RAM Saat" değerlerini ayarlarken, güvenli sınırlar içinde kalmak önemlidir. İşte bu değerler için genel bir kılavuz:

### 1. Çekirdek Saati (Core Clock)
- **Fabrika Ayarları**: 1485 MHz
- **Minimum Ayar**: Genellikle, fabrika ayarlarının altına düşmek önerilmez. Ancak, eğer stabilite sorunları yaşıyorsanız, 1400 MHz civarına düşürmek mümkün olabilir.
- **Maksimum Ayar**: Genellikle, fabrika ayarlarının %10-15 kadar üzerinde bir artış güvenli kabul edilir. Bu durumda, 1485 MHz'in %10-15 artırılmasıyla:
- **Maksimum**: 1600-1700 MHz aralığına kadar çıkmak makul olabilir. Ancak, bazı kullanıcılar daha yüksek değerler de deneyebilir (örneğin, 1800 MHz), fakat bu durumda dikkatli olunmalı ve sıcaklıklar izlenmelidir.

### 2. RAM Saati (Memory Clock)
- **Fabrika Ayarları**: 6000 MHz
- **Minimum Ayar**: RAM saatini düşürmek genellikle önerilmez, ancak stabilite sorunları varsa 5800 MHz civarına düşürmek mümkün olabilir.
- **Maksimum Ayar**: RAM saatini de %10-15 kadar artırmak genellikle güvenli kabul edilir. Bu durumda, 6000 MHz'in %10-15 artırılmasıyla:
- **Maksimum**: 6600-7000 MHz aralığına kadar çıkmak makul olabilir. Bazı kullanıcılar daha yüksek değerler de deneyebilir (örneğin, 7200 MHz), ancak bu durumda da dikkatli olunmalı ve sıcaklıklar izlenmelidir.

### Öneriler
- **Stabilite Testleri**: Ayarları yaptıktan sonra, GPU'nuzun stabilitesini test etmek için stres testi yazılımları (FurMark, Unigine Heaven vb.) kullanın. Bu, ayarlarınızın güvenli olup olmadığını kontrol etmenize yardımcı olacaktır.
- **Sıcaklık İzleme**: GPU sıcaklığını izleyin. 80°C'nin üzerine çıkmamak en iyisidir. Eğer sıcaklıklar bu seviyeyi geçiyorsa, ayarları düşürmekte fayda vardır.
- **Küçük Artışlarla İlerleyin**: Ayarları yaparken küçük artışlarla ilerlemek, stabiliteyi sağlamak açısından önemlidir. Her değişiklikten sonra test yaparak ilerleyin.

Bu değerler genel bir kılavuz niteliğindedir ve her GPU farklılık gösterebilir. En iyi sonuçları elde etmek için deneme yanılma yapmanız gerekebilir.

TRWE_2012

NVIDA GeForce RTX 3050 Tİ ekran kartının , sınır değerleri (kırmızı çizgileri) yani "Çekirdek Saat/RAM Saat", Power Limit değeri ve sıcaklık değeri nedir? Yani hangi değerlerden sonra ekran kartı yanar?

GPT-4o

NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti ekran kartının sınır değerleri, genel olarak aşağıdaki gibidir. Ancak, bu değerler üreticiye ve modeline göre değişiklik gösterebilir, bu nedenle her zaman spesifik modelin teknik belgelerine başvurmak en iyisidir.

### 1. Çekirdek Saati (Core Clock)
- **Sınır Değer**: Genellikle, 2000 MHz'in üzerindeki değerler riskli kabul edilir. Ancak, bazı kullanıcılar daha yüksek değerler deneyebilir. 2100 MHz ve üzeri değerler, aşırı ısınma ve sistem kararsızlığına yol açabilir.

### 2. RAM Saati (Memory Clock)
- **Sınır Değer**: 8000 MHz'in üzerindeki değerler genellikle riskli kabul edilir. 9000 MHz ve üzeri değerler, aşırı yüklenmelere ve potansiyel hasara yol açabilir.

### 3. Güç Limiti (Power Limit)
- **Sınır Değer**: RTX 3050 Ti'nin güç limiti genellikle %100 olarak ayarlanmıştır. Bu limitin aşılması, GPU'nun aşırı ısınmasına ve güç kaynağının yetersiz kalmasına neden olabilir. %110-120'ye kadar artırmak bazı kullanıcılar tarafından denenebilir, ancak bu durumda dikkatli olunmalıdır.

### 4. Sıcaklık Değeri
- **Sınır Değer**:
- **Güvenli Sıcaklık**: 70-80°C arası genellikle kabul edilebilir bir sıcaklıktır.
- **Kritik Sıcaklık**: 85°C ve üzeri sıcaklıklar, uzun vadede donanımınıza zarar verebilir. 90°C ve üzeri sıcaklıklar, GPU'nun otomatik olarak güç limitini düşürmesine veya sistemin çökmesine neden olabilir.

### Öneriler
- **Stabilite Testleri**: Ayarları yaptıktan sonra, GPU'nuzun stabilitesini test etmek için stres testi yazılımları kullanın.
- **Sıcaklık İzleme**: GPU sıcaklığını sürekli izleyin. Aşırı sıcaklıklar, donanımınıza zarar verebilir.
- **Güç Kaynağı**: Güç kaynağınızın yeterli watt değerine sahip olduğundan emin olun. Yetersiz güç kaynağı, sistem kararsızlığına yol açabilir.

Bu değerler genel bir kılavuz niteliğindedir ve her GPU farklılık gösterebilir. En iyi sonuçları elde etmek için deneme yanılma yapmanız gerekebilir.