AMD ve Intel işlemcilerinin Oyun performansını kolayca %30 arttırın

Hardware (Donanım) konusunda bilgi paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19764 kez

AMD ve Intel işlemcilerinin Oyun performansını kolayca %30 arttırın

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Bugün, Ryzen işlemcinizin oyun performansını basit bir numarayla en az %10 oranında nasıl artıracağınızı göstereceğiz. Ve hayır, bu bellek zamanlamalarınızı ayarlamayı gerektirmiyor - bundan çok daha kolay. Aslında, kararlılıktan ödün verme riskine hiç girmeyeceksiniz. Kulağa gerçek olamayacak kadar iyi geliyor, değil mi? Ama bir şekilde, bu gerçekten işe yarıyor.

Peki, neler oluyor? AMD, bir hafta önce Zen 5'in oyun performansının yaklaşan Windows 11 24H2 sürümüyle önemli ölçüde artacağını iddia ettiği bir topluluk gönderisi yayınladı ve eğer gizlice bir göz atmak isterseniz, Microsoft'un Insider Programı aracılığıyla bunu yapabilirsiniz.

Bir hafta ileri saralım, değişiklik o kadar önemli ki (bu makalede göreceğiniz gibi) AMD, Microsoft'u rekor sürede isteğe bağlı bir Windows güncelleştirmesi sunmaya zorladı ve şimdi 24H2 sürümüyle gelmesi beklenen düzeltme Windows 11 23H2 sürümü de dahil hemen yüklenebiliyor. AMD, Zen 5 mimarisinin önceki Zen nesillerine kıyasla daha geniş bir dal tahmin kapasitesi içerdiğini söylüyor. Ayrıca, otomatik test yazılımlarının "Sistem Yöneticisi" modunda çalıştırılması gerektiğini belirtiyorlar; bu, incelemecilerin Ryzen 9000 serisini test etmek için kullandıkları Windows sürümünde bulunmayan dal tahmin kodu optimizasyonlarını yansıtıyor .

Bu nedenle AMD, optimize edilmiş AMD'ye özgü dal tahmin kodunu kullanarak Zen 5'in oyun performansının Zen 4'e kıyasla artacağını ima ediyor . Ama hey, hem Zen 5'i hem de Zen 4'ü bir Windows sistem yöneticisi hesabı kullanarak kıyasladık - işte veriler ve video - ve bunun böyle olmadığını keşfettik, çünkü Zen 4 ve Zen 5 eşit şekilde ölçeklendi, her ikisi de iyileştirmeler gördü ancak Zen 5, Zen 4'ün ötesinde herhangi bir artış görmedi.

Bununla birlikte, Windows 11 24H2'yi henüz test etmemiştik, bu yüzden bu makalede bunu yaptık ve Ryzen 7 9700X ve 7700X'i hem Windows 24H2 hem de 23H2 yapılarını kullanarak (Ryzen optimizasyon düzeltmesiyle ve düzeltmesiz) 40'tan fazla oyunda karşılaştırdık. Açığa çıkarılacak inanılmaz miktarda ilerleme var.

Tom Clancy'nin Rainbow Six Siege'i

Tom Clancy's Rainbow Six Siege daha önemli kazanımlar sağladı. Her iki CPU da etkileyici olan %13'lük bir artış gördü. Bununla birlikte, 9700X her iki Windows sürümünde de %6 daha hızlıydı, bu nedenle ölçekleme tutarlı kaldı.

Resim

F1 24

F1 24'te de büyük kazanımlar görüyoruz. 9700X %17'lik bir artış yaşarken, 7700X'te muazzam bir %20'lik iyileştirme görüldü. Bu verileri birkaç kez kontrol etmemiz gerekti. Windows 24H2 derlemesinin bu kadar hızlı olabileceğine inanmak zor, ancak sonuçlar doğru ve bu veriler testlerimizde bir aykırı değer değil.

Resim

Callisto Protokolü

Callisto Protokolüne geçtiğimizde, 7700X için %25'lik bir artış görüyoruz. Bu tür bir artış şaşırtıcı - Zen 4 bu kadar uzun süre nasıl bu kadar düşük performans gösterebildi? Görünüşe göre bu Zen 3'ü de etkiliyor. 9700X de %20'lik bir artışın tadını çıkarıyor, ancak 23H2 ile %6 daha hızlıyken, Windows 24H2 ile artık yüzde birden daha az hızlı.

Resim

Diğer testler için bakınız :
https://www.techspot.com/review/2888-ry ... dows-24h2/

Ryzen 7700X Ortalama iyileşme

İşte Ryzen 7 7700X'in Windows 24H2'deki performans artışına, mevcut 23H2 yapısına kıyasla bir göz atın. İnanılmaz bir şekilde, bu yaklaşan Windows sürümü ortalama olarak 7700X'in oyun performansını %10 oranında artırmalı. Bu dikkate değer ve daha önce buna benzer bir şey gördüğümüzü hatırlamıyoruz.

Resim

Ryzen 9700X Ortalama iyileşme

9700X için artış, 7700X için gördüğümüze oldukça benzer, ortalama %11'lik bir artış. Yani AMD, Zen 5'in en büyük artışı göreceğini söylediğinde teknik olarak yanılıyor değiller, ancak bu o kadar önemsiz ki buna Zen 5 optimizasyonu demek doğru değil - aslında bu sadece bir Ryzen optimizasyonu. Yine de, daha önce birkaç kez söylediğimiz gibi, sonuçlar etkileyici.

Resim

Ryzen Nesilden Nesile: Windows 23H2 ve Windows 24H2

Etkileyici olmayan şey ise 43 oyunluk örneğimizde 9700X'in 7700X e göre sadece %1 daha hızlı olmasıydı.

Resim

Resim

Intel'in Core i5-14600K'si bile Windows 24H2'de test edildiğinde Gears 5'te %25'lik bir artış gördü. Bu Windows güncellemesi AMD kullanıcıları için büyük bir olay. Gördüğümüz verilere dayanarak, ortalama oyun performansında yaklaşık en az %10'luk bir artış, aşırı uçta ise %30'un biraz üzerinde bir artış bekleyebilirsiniz. performansın gerilediği hiçbir örnek görmedik.

Intel'e kıyasla, yaklaşan Windows 24H2 güncellemesi şüphesiz AMD dedki Oyun performan açığını kapatmaya yardımcı olacak. Önemli çıkarım, bu Windows dalı tahmin optimizasyonunun Ryzen'in oyun performansını önemli ölçüde iyileştirdiği.

24H2 indir :
viewtopic.php?t=223594

Oyun iyileştiren yamayı indir :
viewtopic.php?t=224077
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3
Teşekkür etti: 10123 kez

Re: AMD ve Intel işlemcilerinin Oyun performansını kolayca %30 arttırın

Mesaj gönderen burak35 »

Gamer gardaşlarımızı sevindiren gelişme. Vur davulcu davula. :yupii:
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 930 kez

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Bunların fiyatı allah bilir kaç liradır, kesin en az 50 60 bin liradan başlıyordur 😀
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

24H2 gerçekten daha hızlı şu an kurulu mesel ; dosya gezgini Windows 11 de 7 sn de açılıyor 24H2 de 1 sn de
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Bendede dosya gezgini 1 saniyede açılıyor :) Hala 1709 dan devam ediyorum. :v
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4

Ben Windows 10 22H2 4780 kullanıyorum dosya gezgini bende de anında açılıyor burak hocam güncellemeleri sisteme entegre etmenin payı var mıdır pek göremedim ben kendi sistemimde de normal sistemde de denedim dosya gezgininde açılma anlamında bir fark göremedim ikisi de hızlıydı ama Windows 11 23H2 de Windows longhorn dönemindeki gibi çok yavaş açılıyor hala ne kadar ayar da yapsak bu durum değişmiyor. 24H2 beta olduğundan denemiyorum beta sürümler hatalı oluyor o yüzden 24H2 nin rtm sürümü çıkana kadar bekleyeceğim zaten kasım aralık arasında çıkar. O zaman nasıl bir yeni bir sorun çıkarır ve sonra yeniden fixlerler bilemeyiz.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Şu an yıldırım hızı ile çalışıyor ama bozarlar 24H2 yi de
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Ben güncelleme hiç yapmadım sisteme. Daha aksine ne var ne yoksa ya kaldırıp sistemden kazıdım.
Yada komple durdurup kapattım ondan hızlı açılıyordur bende. :-D

viewtopic.php?t=221648
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4

Tarkan hocam gerçekten sisteme şifreleme özelliği gelirse 24H2 de bunu sistem yapma programları ile fixleyebilir miyiz. Zaten bu şifreleme özelliği 11 in sonunu getirecek gibi duruyor
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4

Burak hocam sisteme update yoluyla güncelleme yapmak sistemi yavaşlatır ama dism komutları aracılığıyla iso ya güncelleme eklersen sistem yavaşlamadan jet gibi çalışıyor.Ama sonunda yine update yaparsan stabillik bozulur. Ama ayarlar güzel fakat bunu neden yeni 22H2 Windows 10 sistemi yapmayı denemiyorsun ki, aynı stabiliteyi yakalarsın diye düşünüyorum 1709 çok eski bazı programlar desteğini kestiler, bir yerden sonra 22H2 güncellemen gerekebilir iso yu. Ama karar senin tabii.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Kayserilifatih yazdı: 02 Eyl 2024, 20:17 Tarkan hocam gerçekten sisteme şifreleme özelliği gelirse 24H2 de bunu sistem yapma programları ile fixleyebilir miyiz. Zaten bu şifreleme özelliği 11 in sonunu getirecek gibi duruyor
Büyük ihtimalle kurulum sırasında girilecek bir kod ile devre dışı bırakılabilir diye düşünüyorum ama nihai sürümde denemeler yapmak gerek.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4

Aynen katılıyorum Tarkan hocam Microsoft kendi itibarını kaybetmemek için bir kod ile devredışı bırakılabilmesini sağlayabilir ya da bu engeli aşmanın yolunu yazılım geliştirici arkadaşlar bulurlar yoksa kullanıcılar bu sorun giderilene kadar 24H2 ye geçmeden 23H2 nin desteği bitene kadar da
Windows 11 23H2 yi de kullanabilirler şahsen ben şifreleme olayı çıkarsa sorun giderilene kadar bu şekilde ilerlemeyi düşünüyorum.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Benim laptopum çok eski. O yüzden son sürüm Windows 10 lara geçmiyorum. İşlemcim zayıf ramim düşük. İsteyen üst sürümlere geçebilir tabi.
Bana lazım olan tüm programlarda 1709 da sorunsuz çalışıyor. Bence yeni çıktı diye yeni sürümlere direk geçiş yapmayın.
Biraz bekleyin ki hatalarından arındırsınlar.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4

Tercih sizindir, ben sistemi isoyu modifiye ederek kullandığım için o şekilde kurulum yaptırdığım için kurulum ve kullanımda sorun yaşamıyorum yoksa benim sistem de normal hâliyle kasıyor biraz da gelen updatelere bakıp sisteme iso dosyasına ekliyorum onun için güncel dism sürümü kullanmam gerekiyor ama sizin böyle şeylerle işiniz yoksa eski sistem de kullanabilirsiniz. Karar sizin tabii.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Sonradan update aldırmak yerine isoya dism le yada başka yollarla güncelleme entegre etmek daha iyi olabilir tabi.
Daha önce hiç böyle bir yol denemedim. Ama cihazım çok eski olduğundan uğraşmaya değeceğinide pek sanmıyorum.
Sonuçta kullandığım işletim sistemi her ihtiyacıma cevap veriyorsa neden değiştireyim ki? Bana Win 7 bile fazla geliyordu mesela.