Windows 10 da Host Dosyasıyla Telemetri Reklam Ve Update Engelleme (burak_host)

Windows 10 ile ilgili bilgi paylaşım alanıdır
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3
Teşekkür etti: 10117 kez

Windows 10 da Host Dosyasıyla Telemetri Reklam Ve Update Engelleme (burak_host)

Mesaj gönderen burak35 »

Herkese Merhaba. Bildiğiniz üzere Windows 10 da çok fazla telemetri var.
Birde internette dolaşırken karşımıza yine çok fazla reklam çıkıyor.
Telemetrileri durdurmak için ne kadar çok hizmet ve zamanlamış görevleri durdursakta,
Reklamlardan kurtulmak içinde yine her ne kadar reklam engelleyici kullansakta,
Bunlar %100 İsteğimizi bence tam olarak gerçekleştirememektedir.

Birkaç gün önce yine böyle kendi sistemimi kaynak izleyicisi üzerinden gözlemlerken birşeyler farkettim.
Mesela Arama kısmını kullanmadığım halde "SearchUi.exe" bilmediğim bazı farklı yabancı ip noktalarına bağlanıyordu.
İşin garibi Nette dolaşırkende bazen reklamda görüyordum. Bunları nasıl engellerim diye araştırırken aklıma ekşiye bakmak geldi.
Şanslıymışım ki benim gibi düşünüp birşeyler yapmaya çalışan kullanıcılarda varmış.

Neyse lafı fazla uzatmadan internette bulduğum çözümleri paylaşmak istiyorum.
-Paylaştığım bu ilk konu linkinde kullanıcı, Host dosyasını editleyip ilgili parametreleri ekleyerek birçok telemetriyi engellediğini belirtmiş.

Kod: Tümünü seç

https://eksisozluk.com/entry/161551671
-Bu ikinci konu linkinde ise başka bir kullanıcı yine Host dosyasını editleyip ilgili parametreleri ekleyerek birçok reklamı engellediğini belirtmiş.

https://eksisozluk.com/entry/134133504
-Bu üçüncü konu linkinde ise bir başka kullanıcı izleyicileri, reklamları ve kullanıcı verilerinin toplanmasını engellediğini belirtmiş.

https://eksisozluk.com/turkish-ad-hosts-projesi--7473699
-Bu dördüncü kaynağı ise Kısa bir süre önce githubda buldum. İçinde Türkiyeye yönelik host adresleri bulunmaktadır.
Hazırlayan ise kimlik avcılarını, kötü amaçlı yazılımları, reklamları, zararlı siteleri ve daha birçok zararlı türünü engellediğini belirtmiş.

https://github.com/yildizyan/hosts
-bu kaynakta ise birkaç kullanıcı türkiye tabanlı reklamları engellemiş.

https://github.com/omerdduran/turk-adfilter
-bu kaynakta ise forum üyesi bir arkadaşımız bazı şeyleri engelleyerek reklamları azaltmış ve interneti hızlandırmış.
"kendisine tekrar teşekkür ederim".

https://forum.sordum.net/viewtopic.php?t=213342
-bu kaynaktada yine forum üyesi bir arkadaşımız tüm microsoft telemetri noktalarını engellemiş.

https://forum.sordum.net/viewtopic.php?t=214259
Açıkçası bu host dosyası üzerinden engelleme olayını en son 6 7 sene kadar Önce Win 7 de yapmıştım. Ve çok işime yaramıştı.
Aynısını bu seferde Windows 10 Pro 1709 64 bit türkçe sistemime uyarlamaya çalıştım.
Yukarıda verdiğim konu linklerinde bulunan Telemetri ve Reklam parametrelerini kopyaladım. Ve sonra bir metin belgesine kaydettim.
Sonra bu metin belgesinin içeriğini host dosyama eklemeden önce sistemimdeki Orijinal host dosyasınıda yedekledim.

Eğer sizde benim gibi host dosyası editleyerek birçok Telemetri ve Reklamdan kurtulmak isterseniz,
Birazdan aşağıda paylaşacağım hazır dosyalardan faydalanabilirsiniz. Zira çok işinize yarayacağını düşünüyorum.

Herhangi bir sorun olursa, Yada yapmış olduğunuz değişikliği geri almak isterseniz,
Aşağıda şuan kullandığım kendi sistemim Windows 10 Pro 1709 64 bit sistemimden kopyaladığın orijinal host dosyası içeriğini kullanabilirsiniz.

# Copyright (c) 1993-2009 Microsoft Corp.
#
# This is a sample HOSTS file used by Microsoft TCP/IP for Windows.
#
# This file contains the mappings of IP addresses to host names. Each
# entry should be kept on an individual line. The IP address should
# be placed in the first column followed by the corresponding host name.
# The IP address and the host name should be separated by at least one
# space.
#
# Additionally, comments (such as these) may be inserted on individual
# lines or following the machine name denoted by a '#' symbol.
#
# For example:
#
#      102.54.94.97     rhino.acme.com          # source server
#       38.25.63.10     x.acme.com              # x client host

# localhost name resolution is handled within DNS itself.
#	127.0.0.1       localhost
#	::1             localhost
Nacizane ilk tavsiyem işlem yapmadan önce host dosyanızın içeriğini kopyalamanız Yani yedeklemenizdir.

Host dosyanız aşağıdaki konumda bulunur.
C:\Windows\System32\drivers\etc
Adıda "Hosts" şeklindedir.

Host dosyası üzerinden engellemeyi aşağıdaki yöntemle yapabilirsiniz.
https://www.sordum.net/2991/hosts-dosya ... yasaklama/
Ben bu yöntemi kullandım.

İkinci tavsiyem host dosyanızı editlemeden önce defender kullanıyorsanız, Host dosyanızı defenderın dışlama listesine eklemenizdir.
Antimalware, Antivirüs Yada İnternet Security kullanıyorsanız Host dosyanızı şüpheli algılayabilir. Bunlardada dışlama yapmanız gerekebilir.

Kendim için hazırlamış olduğum host düzenlemelerini bi klasöre koyup rarladım. Aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz.
https://archive.org/details/burak_host
https://www.mediafire.com/file/0o62gr71 ... k_host.rar
https://mega.nz/file/4vACVCjR#A0YeXMVp3 ... iizXCPlAEQ
https://pixeldrain.com/u/KVLZskjY

İndirecek olduğunuz rar dosyasında 4 adet metin belgesi var. Aslında içeriğini kod içerisinde paylaşacaktım. Fakat çok çok uzundu.
"host original.txt" orijinal host dosyası içindir. İhtiyaç olursa değişikliği geri almak için. (yani host dosyanızı sıfırlamanız içindir).
"host original lite" orjinal host dosyasının editlenerek küçültülmüş lite bir versiyonudur. ve bluelife host editor ile oluşturulmuştur.
"burak host" ise kendim için editlemiş olduğum Telemetrileri Reklamları ve zararlıları engelleyen host dosyası içindir.
"burak host lütfen okuyun" isimli dosyada ise önemli ve işinize yarayabilecek bazı bilgiler bulunmaktadır. okumanızı tavsiye ederim.

Son olarak yapmış olduğum bu "burak host" adlı çalışmada, Win 10 Pro 1709 64 bit sistemimde herhangi bir sorun sıkıntıda yaşamadım.
Benim çok işime yaradı. Umarım sizlerinde işinize yarar. İyi geceler. :kafasalla:
En son burak35 tarafından 26 Nis 2026, 13:15 tarihinde düzenlendi, toplamda 22 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
Tarımişçisi
Byte3
Byte3
Teşekkür etti: 21 kez

Re: Windows 10 da Host Dosyasıyla Telemetri Ve Reklam Engelleme

Mesaj gönderen Tarımişçisi »

Bağlantılarımızı mı değiştirelim? Bağlanacağıız yerin daha güvenli olacağını nereden bileceğiz?
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Bağlantınızı değiştirmenize gerek yok. Hem bu host dosyası hemde Ublock Origin kullanıyorsanız artık daha az reklam göreceksiniz.
Bağlandığınız siteler güvenli değilse Ublock Origin de otomatikman o siteleri engelliyor zaten.

Bu arada Host dosyasını sistemime ekledikten sonra, Microsoftun Resmi forumu olan TenForums un artık biraz daha hızlı açıldığını farkettim.
Ne kadar garip değil mi ? :)
Kullanıcı avatarı
anonim23
Byte2
Byte2
Teşekkür etti: 94 kez

Mesaj gönderen anonim23 »

Windowsda sisteme gömülü bazı servislerin ve hizmetlerin host dosyasını yok sayarak çalıştığını internette bir yerde okumuştum galiba. :?:
Yine de çok faydalı bir yazı olmuş teşekkür ederiz. Kullandıkça ne kadar faydalı olduğu ortaya çıkar. :arrow:
xxozixx
Bit
Bit
Teşekkür etti: 7 kez

Mesaj gönderen xxozixx »

Teşekkürler emeğinize sağlık
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Teşekkürler. Varsayılan haliyle windows kullanmamak lazım. Ne kadar özelleştirilirse o kadar iyi olur bence.
Tabi özelleştirmeler ihtiyaca görede yapılmalı.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Kısa süre önce tesadüfen keşfettiğim ve gözüme çarpan bir olayı kısaca anlatmak istiyorum.
Host dosyası editlemeden önce Windows hizmetleri altında çalışan "Dns istemcisi" isimli hizmet yaklaşık 1 2 Mb Ram kullanıyordu.
Yukarıdaki Host dosyasını ekledikten sonra "Dns istemcisi" isimli hizmetin Ram kullanımı yaklaşık 16 17 Mb a çıktı.
Bu sırada ben bi sorun yaşamadım. Herşey normal çalıştı. Ancak yukarıda anlattığım olay yaşandı.
Eğer Dns istemcisi isimli hizmetin ram kullanımının biraz artmasından rahatsız değilseniz Host dosyasını kullanabilirsiniz.
Eğer ben rahatsız oldum Bi hizmet o kadar ram kullanmamalı derseniz kullanmayadabilirsiniz. Tercih sizin.
Sadece böyle küçük bir farklılık gözlemledim.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Herkese merhaba. Son birkaç gündür kendim için hazırladığım host dosyasını güncellemekle uğraşıyordum.
Güzel ve işe yarayabilecek üçüncü bir kaynak buldum. Adıda "Turkish Ad Hosts". Elimdeki host dosyası ile birleştirince güzel oldu.
En son bulduğum bu üçüncü host dosyası kaynağını, Konunun en başındaki code içinde verdiğim konuların altına üçüncü sıraya ekledim.
Bu sayede internet siteleri biraz daha hızlandı gibi, Host dosyamdaki engellenen parametrelerin sayısıda 16900 lerden 19200 lere çıktı.
Hatta host dosyama en son eklediğim üçüncü host kaynağıda ekliyken Ve ublock origin eklentim kapalı olduğu halde bile adblock test yaptım.
Ve adblock testinde %76 olan reklam engelleme oranınıda %96 ya kadar çıkarabilmeyi başardım.
Ayrıca konudaki hazır host dosyası linklerinide güncelledim. Ve silinmeyecek şekilde kişisel mediafire hesabımdan linkinide ekledim.
Denemek isteyen varsa öneririm. Bence güzel çalışıyor. Ve işe yarıyor. Umarım işinize yarar. İyi günler dilerim. :arrow:
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1
Teşekkür etti: 2505 kez

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

burak35 yazdı: 10 Kas 2024, 04:34 Herkese merhaba. Son birkaç gündür kendim için hazırladığım host dosyasını güncellemekle uğraşıyordum.
Güzel ve işe yarayabilecek üçüncü bir kaynak buldum. Adıda "Turkish Ad Hosts". Elimdeki host dosyası ile birleştirince güzel oldu.
En son bulduğum bu üçüncü host dosyası kaynağını, Konunun en başındaki code içinde verdiğim konuların altına üçüncü sıraya ekledim.
Bu sayede internet siteleri biraz daha hızlandı gibi, Host dosyamdaki engellenen parametrelerin sayısıda 16900 lerden 19200 lere çıktı.
Hatta host dosyama en son eklediğim üçüncü host kaynağıda ekliyken Ve ublock origin eklentim kapalı olduğu halde bile adblock test yaptım.
Ve adblock testinde %76 olan reklam engelleme oranınıda %96 ya kadar çıkarabilmeyi başardım.
Ayrıca konudaki hazır host dosyası linklerinide güncelledim. Ve silinmeyecek şekilde kişisel mediafire hesabımdan linkinide ekledim.
Denemek isteyen varsa öneririm. Bence güzel çalışıyor. Ve işe yarıyor. Umarım işinize yarar. İyi günler dilerim. :arrow:
Sendeki host dosyasının içeriğini buraya atsana bakalım....(merak ettim de ondan diyorum buraya atsana diye)
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Host dosyası code içinde paylaşılamıyor. O yüzden pixeldraine yükledim. Ve pixeldrainde içeriği görülebiliyor.
Buradan inceleyebilirsin. İndirip denemeni öneririm. İşine yarayabileceğini düşünüyorum.

Edit : Hatta forum bile hızlandı host tweak sayesinde. :-)

Host
https://pixeldrain.com/u/C8W6GGXn
En son burak35 tarafından 16 Oca 2025, 16:51 tarihinde düzenlendi, toplamda 6 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Güncelleme; Herkese merhaba. Bir süre önce bir sorun yaşamıştım. Yaşadığım sorun yotubue ile alakalıydı.
Youtubedaki videolar müzikler 59 saniyeye kadar oynatılıyordu. Ama 59 saniyeyi geçince youtubedaki içerikler kendi kendine duruyordu.
Çok araştırdım. Ve sonunda sorunun kaynağını buldum. Sorun Kendim için hazırladığım ve başkalarıda faydalansın diye paylaştığım host dosyasıymış.
Yaklaşık 2 saat uğraştım. Ve youtubedaki oynatma sorununa neden olan parametreyi buldum. Sadece 1 adres yüzünden bu sorun yaşanmış.
O adresde budur.
"0.0.0.0 jnn-pa.googleapis.com"
Bu adres host dosyasında "ekli değilken" her site normal çalışıyor. Sorun sıkıntı yaşanmıyor.
Youtubedaki videolar ve müziklerde durmuyor. Bu adres ekliyse yine sürekli 59 saniyede oynatmanın durması sorunu yaşanıyor.
O yüzden siz siz olun, jnn ile başlayan bu adresi asla host dosyalarınıza eklemeyin. Hatta kullandığınız özel host dosyalarını mutlaka tarayın.
Kullandığıınız host dosyalarında bu adres var mı, Mutlaka kontrol edin. Kullandığınız host dosyalarınızı metin belgesiyle açtığınızda jnn diye aratın.
Eğer bu adres sizin kullandığınız host dosyalarında var ise, Aramada hemen karşınıza çıkacaktır.
Benim host dosyamdada adı jnn olan başka bir adreste yokmuş. O yüzden konuyu güncelleyip Linkleride yeniledim. Ve herkeside uyarmak istedim.
Umarım kimse benim yüzümden sorun sıkıntı yaşamamıştır. Hepinize iyi geceler dilerim. :arrow:
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19690 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

Helalin var iyi yakalamışsın
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 927 kez

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Epey emek vermişsin, kullanan insanlara faydası olacağını düşünüyorum.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Çok uğraştım bunun için. Ve yaklaşık 2 saatimi aldı. Altı üstü bir adres yüzünden olmuş herşey. Neyse ki bulup düzeltebildim.
Buarada başka bir host kaynağı daha buldum. İlerleyen günlerde boş vaktim olunca kendi sistemime ekleyip deneyeceğim.
Sorun çıkarmazsa onuda host dosyama ekler konuyu editler burada paylaşırım belki.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19690 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

Host dosyasına birşeyler ekleme işi herzaman risklidir o nedenle asla bu yöntemi kullanmam.