Bugün , yeni yeni kullanmaya başladığım BataryCare isimli mini batarya yazılımı bana bir uyarı gönderdi.
Uyarı'da şu yazmakta idi :
30 Şarj döngüsüne ulaştınız, bataryanızı kalibre etmeniz önerilir.
Batarya Kalibrasyonu nedir? bilmiyordum ama önce bataryanın ne kadarı aşındığını merak ettim ve aşağıdaki açık kaynak kodlu yazılımı
Softpedia'dan buldum (çok sık ziyaret ederim burayı sizlere de önerebilirim)
Kod: Tümünü seç
https://www.softpedia.com/get/System/System-Info/BatteryCat.shtmlEkran Görüntüsü:

Ekran görüntüsünde önemli olan yerler işaretlenmiştir.
Gerçek kapasite ile şu an ki kapasite arasındaki aşınma yüzdesi 100-92 = %8....
Yani benim batarya'da ömürsel %8 eksilmiş....
Ve...
Toplam doldur-boşalt batarya dolum sayısı : 211 (212.ye hazırlanılıyor)
Şimdi .....
ADIMLAR :
1.Kalibrasyon işlemine başlamadan önce, laptop bataryası tam kapasite yani %100’e kadar şarj edilir.
2.Şarj işlemi bittikten sonra en az 2 saat daha bataryaya elektrik verilmelidir.
3.İki saat sonra ise laptopu prizden çıkartın ve bataryanın şarjını tamamen bitirin.
4.Şarj bitmeye yakın Başlat-Çalıştır kısmında şu komutu yazın;
Kod: Tümünü seç
control.exe powercfg.cpl,,35.Gelen ekranda ,“Kritik Pil Düzeyi” Pilde %5 ve Prize takılı da %5 olacak şekilde ayarlayın.
6.Kritik Pil Eylemi” kısmında ise iki seçeneği de "Sistemi Kapat' olarak ayarlayın(hazırda beklet olarak ayarlamayın SDD disk'e fazladan YazmaTB değeri oluşturmayın)
7.Bu ayarları yaptıktan sonra laptop bataryasını çıkartın ve en az 5 saat bilgisayarınızı batarya olmadan kullanın. Batarya laptopa gömülü şekildeyse de bilgisayarınızı en az 5 saat hiç kullanmayın.
8.Kalibrasyondaki temel prensip, bataryayı tamamen kullanmak ve %100 dolana kadar yeniden şarj etmektir. Bu felsefe bilgisayarınızın bataryasının ömrünü uzatacak ve bataryanızı daha etkili kullanmanızı sağlayacaktır.
Kaynak : CHIP DE
Yarın bunu bizzat deneyeceğim....Buraya not düştüm.