ABD de Çileklerde Hepatit A endişesi

Bitkilerle tedavi ve hangi bitki neye iyi gelir gibi görsel ve yazılı bilgilerin yeraldığı bölümdür
Cevapla
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Mesajlar: 53960
Kayıt: 14 Mar 2006, 02:33
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 19768 kez
Teşekkür edildi: 11985 kez

ABD de Çileklerde Hepatit A endişesi

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Koronavirüs, maymun çiçeği virüsü derken ABD’de şimdi de Hepatit A endişesi yaşanıyor.ABD'de iki marka tarafından üretilip süper marketlere dağıtılan çileklerde Hepatit A virüsüne rastlandı. Çilekleri yiyen 17 kişinin hastaneye kaldırılması ülkede büyük paniğe neden oldu. ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), ülkede 17 kişide Hepatit A vakasına rastlandığını açıklarken, hastalığın kontamine olmuş organik çilekleri yedikten sonra ortaya çıktığı belirlendi. Hafta sonu, ABD’de FreshKampo ve HEB markalı çilekleri yiyen kişilerde 17 hepatit A vakası rapor edildi. FDA’dan yapılan açıklamada, Hepatit A semptomları geliştiren kişilerin sağlık uzmanlarına başvurmaları gerektiği söylendi. Çileklerin, ABD’nin en ünlü süper marketlerinde satıldığına dikkat çekildi, halka uyarı yapıldı.

HEPATİT A SEMPTOMLARI NEDİR?

Sözcü'de yer alan habere göre, Hepatit A virüsü karaciğerde enfeksiyona neden oluyor. Çoğu insan virüse karşı aşılanmış olduğu için virüsle temas etse dahil tedaviye ihtiyaç duymuyor. FDA, aşılanmamış kişilerin, virüse maruz kaldıktan sonraki iki hafta içinde hepatit A aşısı ve muhtemelen bir antikor ilacı alınmasını da önerdi. Semptomların genellikle 15 ila 50 gün içerisinde gözlenmeye başladığı bildirildi. Bu semptomların en bilinenleri de, yorgunluk, iştahsızlık, karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, sarı cilt, koyu renkli idrar olarak açıklandı. Uzmanlar, nadir durumlarda Hepatit A’nın karaciğerde kronik bir hastalığa yol açabileceğine dikkat çekerken bu durumun karaciğer yetmezliğine ve ölüme yol açabileceği vurgulandı. Özellikle yaşlı insanlar ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerin en riski grupta yer aldığı belirtildi.

NASIL BULAŞIR?

Hepatit A’nin çocuklarda görebileceği belirtilirken, 6 yaşından küçüklerde rastlanmadığı da açıklandı. Hepatit A en yaygın olarak yakın temas yoluyla yayılır , örneğin enfekte bir kişiyle cinsel ilişki sırasında veya virüse sahip bir kişiyle yakın temastan geçebilir. FDA, hastalığa neden olan çileklerin 5 Mart ile 25 Nisan arasında ABD’nin en ünlü marketlerinde satıldığını açıklarken, onları dondurmuş olabilecek kişilere ‘çilekleri yemeyin’ çağrısı yaptı.

Kaynak:
https://www.cumhuriyet.com.tr/dunya/abd ... ti-1941937
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8464
Kayıt: 13 Tem 2018, 17:11
Teşekkür etti: 200 kez
Teşekkür edildi: 360 kez

Re: ABD de Çileklerde Hepatit A endişesi

Mesaj gönderen shampuan »

Olum çilekte ne arıyo hepatit ya? Birileri mahsus yapıyo bence.
Kullanıcı avatarı
wonder
Kilobyte2
Kilobyte2
Mesajlar: 380
Kayıt: 13 Eyl 2021, 16:43
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 181 kez
Teşekkür edildi: 107 kez

Re: ABD de Çileklerde Hepatit A endişesi

Mesaj gönderen wonder »

Bence de.
Ya da tarım ilaçlarından olabilir.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Mesajlar: 53960
Kayıt: 14 Mar 2006, 02:33
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 19768 kez
Teşekkür edildi: 11985 kez

Re: ABD de Çileklerde Hepatit A endişesi

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Starbucks'ta büyük skandal: Binlerce kişi Hepatit kapmış olabili

Dünyanın bir çok ülkesinde şubeler bulunan ünlü kahve devinin ABD'deki bir şubesinde çalışan bir kişinin Hepatit A olduğu tespit edildi. Şirket, binlerce kişiye virüs bulaşmış olabileceği düşüncesiyle müşterilerini aşıya çağırdı.

Dünyanın Türkiye'de dahil bir çok ülkesinde bulunan şubeleriyle ünlü kahve devinin ABD'nin New Jersey eyaletinde skandal ötesi bir olay yaşandı.Şubede çalışanlardan birinin test sonuçlarında Hepatit A olduğunun öğrenilmesi ve çalışanın test sonucunu bilmesine rağmen çalışmaya devam ettiğinin ortaya çıkması sonrası bölgede bir panik yaşandı. Şubeye gelen binlerce kişinin virüsü kaptığı düşünülürken, şirket bölgeye bir a$ı kliniği kurdu ve çalışanla aynı zamanda kafede olan herkesi hızlıca Hepatit A aşısı olmaya davet etti. Şimdiye kadar 782 yönetici ile birlikte 17 kafe çalışanı aşılanırken bölge halkından da yaklaşık 800 kişi aşılandı. Ayrıca, bu güne kadar hiç kimsede Hepatit A virüsüne rastlanmadı.

Resim

New Jersey Eyaleti Sağlık Bakanlığı ise şubelerdeki tüm çalışanların Hepatit A virüsüne karşı yapılan aşıların tamamlana kadar şubenin kapanmasını ve bir süre de kapalı olarak kalmasına karar verdi.

Kaynak:
https://www.yenisafak.com/foto-galeri/h ... 368?page=1
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8464
Kayıt: 13 Tem 2018, 17:11
Teşekkür etti: 200 kez
Teşekkür edildi: 360 kez

Re: ABD de Çileklerde Hepatit A endişesi

Mesaj gönderen shampuan »

Hepatit A "sarılık" diye bilinen, vücudun her yerini limon gibi sapsarı yapan ölümcül bir karaciğer enfeksiyonu. Bulaştı mı ömür boyu gitmiyor.
Cevapla

“Şifalı bitkiler ve Sağlık bilgileri” sayfasına dön