Sahte Usb kablosuna Dikkat!

Hardware (Donanım) konusunda bilgi paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 200 kez

Sahte Usb kablosuna Dikkat!

Mesaj gönderen shampuan »

SAHTE USB KABLOSUNA DİKKAT!

Bu yazıda sizlere USB kablosu alırken dikkat etmeniz gereken püf noktalarından bahsedeceğiz. Telefon ve genel anlamda bilişim teknolojileri geliştikçe çok fazla ürün ortaya çıktı ve bununla birlikte imkanlar da bu süreçte çoğaldı. Ama gel gelelim piyasadaki bu talep bazı uyanık geçinen merdivenaltı üreticileri de harekete geçirdi. Bu yazıda sahte usb kablosundan bahsederek alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini göstereceğiz ki oyuna gelmeyin.

Bir arkadaşım geçenlerde taşınabilir HDD'si için bir telefoncu dükkanından USB 3.0 kablosu satın almış. Tesadüfen ziyaretime geldiğinde bana biraz film ve dizi arşivi vermek için çantasından HDDsini çıkarıp bana verdi. O sırada ilginç bir durum farkettim, USB 3.0 olduğunu söylediği kabloda bir gariplik vardı. Dikkatli şekilde kontrol edilince gerçek ortaya çıkmıştı, kablo sahteydi. Üstelik iyi bir ücret ödenmişti.

Resim

Öncelikle tarihinden kısaca bahsedecek olursak Türkçemizde "Evrensel Seri Veriyolu" anlamına gelip "Universal Serial Bus"un kısaltması olan USB ilk olarak 1996'da çıktı ve o dönemin bilgisayarlarına klavye ya da mouse bağlamak için kullanılmak amaçlanmıştı. PS/2 tip konnektör ise daha yaygındı. USB 1.0 olarak piyasaya çıkan bu yeni konnektörün hızı 12Megabit saniye gibi komik bir rakamdaydı ama klavye ve mouse gibi girdi aygıtlarının anakartla konuşması için fazlasıyla yeterliydi. Sonraları diğer donanım üreticileri de bilgisayarlar için geliştirdikleri aygıtların USB ile bağlanması için çeşitli gelişmeler yaptılar ve USB 1.1 böyle ortaya çıkmış oldu. Gelişen zaman içerisinde de 2.0, 3.0 ve nihayet bugün 3.1 kullanıma geçti. Donanım üreticileri şu anda USB 4.0 üzerinde çalışmaktalar çok değil o günleri görebilirsek birkaç yıl sonra USB-4.0 da artık kullanımda olacaktır.

Aşağıdaki resimde USB bağlantı konnektörlerinin hız karşılaştırmalarını görmektesiniz.

Resim
Dikkat ederseniz hızları her yeni versiyonda katlanarak artmış. 5V değerlerin birinde 20V yazıyor o sizi yanıtmasın, bazı tablet vb donanımlarda sadece şarj için konmuş USB-Power portları olur, 20V değeri sadece bu gibi durumlar içindir, yoksa flaşbellek, HDD gibi ürünler için yine 5V kullanılmaktadır.

USB bağantı tiplerini birbirinden ayırdedebilmek için üretici firmalar renklerden faydalanmıştır aşağıdaki resimde USB bağlantı tiplerinin eskiden yeniye renklerini görmektesiniz:

Resim

Ancak burda önemli bir durum var o da şu: firmalar kullanıcıların kablo alırken mavi rengi tercih edeceğini biliyor bu da merdiven altı imalat yapan sahtekar firmalar tarafından suistimal edilebiliyor. Eğer bu konuda bilgili bir kullanıcıysanız bu tuzağa düşmezsiniz. Arkadaşımın USB kablosunun da konnektör içi plastiğinin rengi mavi idi. Bu nedenle en başta farketmedik.

Gerçek USB 3.0 kablosu böyle olmalıdır:

Resim

Bir de dikkat edilmesi gereken şey USB konnektörünün bilgisayara takılan tarafının içidir.

Resim

Resimde de gördüğünüz gibi gerçek USB 3.0 ve 3.1 bağlantı konnektörü içinde toplam 9 adet madeni bağlantı pini vardır. Alırken telefonunuzun ışığını içine tutarak bakabilirsiniz. Şayet konnektör mavi olmasına rağmen içinde sadece 4 konnektör varsa o kablo sahtedir(USB 2.X).

Resim

Son olarak biraz espiri de katalım istedik. Eğer kabloyu inceleyip "bu kablo sahte" dediğinizde aldığınız esnaf çirkefleşip "beğenmiyorsan başka yerden alırsın arkadaşım" diyorsa ya da sahte olmadığını ısrarla iddia ediyorsa o kablo sahtedir :arrow: Tabi burası her ne kadar gerçeklik payı olsa da işin şaka tarafı. Birçok esnaf bu durumun yani sattığı kablonun sahte olduğunu bilmez işin sadece ticaretine bakar o yüzden esnafa bir lafım yok suç genellikle üreticilerde.

Evet bu yazımızda piyasada dolaşan bir sahte ürünü daha sizlere açıkladık ve artık alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini öğrenmiş olduk.

İyi çalışmalar.
Kullanıcı avatarı
ozgutozkan
Kilobyte4
Kilobyte4
Teşekkür etti: 164 kez

Re: SAHTE USB KABLOSUNA DİKKAT!

Mesaj gönderen ozgutozkan »

:480 mbit bölü 8 = 80 mb/sn hız bana yeter. :P

Neden diyorum ki a101 den bulduğum 100 liralık 128 gb flash bellek usb 2.0 destekli ki zaten kullandığım bilgisayarlar 3.0 desteklemez büyük ihtimalle.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19768 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

Teşekkürler , güzel bilgiler ayrıca bakınız.
https://www.sordum.net/54729/usb-bellek ... ilmelidir/
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Kaliteli içerik, hatta yorum yazmışım teşekkürler. :arrow: Daha profesyonel olmuş.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3
Teşekkür etti: 10123 kez

Mesaj gönderen burak35 »

Teşekkürler yararlı. Türkiyede birçok yer ne yazıkki Usb 2.0 satıyor. En azından ben yaşadığım yerde Usb 3.0ı bile bulamamıştım. 5 dükkan gezdikten sonra 5nci dükkanda anca Usb 2.0 kablolu disk kutusu bulabilmiştim. Onada yalvar yakar 2 sene önce 50 yada 60 tl verdim. Bana hediye 320lik eski bir yedek hdd gelmişti. Bir süre sonra bozuldu. Laptopa bağlıyorum kapanıyor. Ben bağladıkça kapanıyor. Mecburen Usb 2.0 almak zorunda kaldım. Bulabiliyorsanız Usb 3.0 cihazlardan şaşmamak lazım. Ha buarada bozuk olan kalitesiz disk kutusunun markası Hiper di. Bu markadan uzak durun. Çünkü hem kablosu çok dayanıksız hemde laptopu kapattırıyor. Sanırım ya kaçak vardı yada kısa devre yaptırdı ama emin değilim.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Re: Sahte Usb kablosuna Dikkat!

İlginç, yer neresi ?
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

velociraptor yazdı: 18 May 2022, 11:49 İlginç yer neresi ?
Kime sordun abi?
burak35 yazdı: 18 May 2022, 05:26 Sanırım ya kaçak vardı yada kısa devre yaptırdı ama emin değilim.
Birden fazla nedeni olur. USB çıkışların kutuyla birlikte HDD'nin güç gereksinimini karşılamayadığında ya anakartın USB çıkışını keser ya da kesemezse reset attırır.

HDD kutusunun elektroniği arızalı olabilir.

USB kablosu arızalı olabilir. Bazen de içine toz kaçıyor. Bu tozların içinde madeni tozlar olmamalı, sık sık temizlemelisin.

HDD kutularının pahalı olanlarından alırsan sorun yaşamazsın. Ucuz olanları bilgisayarını bozsa iyi HDD'nin içindekiler de gider.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Burak , USB 3.0 bulunmuyor dedi de ona şaşırdım
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

"Yazdığın yazıda ilginç yer neresi?" gibi anlaşıldı :-D
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Hımm gerçektende öyle yazmışım , virgül kondu :arrow:
Kullanıcı avatarı
feuer
Terabyte1
Terabyte1
Teşekkür etti: 124 kez

Mesaj gönderen feuer »

Yazı için teşekkürler.
Genelde teknosa vatancomputerdan alıyorum bu tarz ürünleri. Özellikle bakarım.
BIM ya da A101 den USB2.0 bir flash bellek almıştım. Çok yavaş olduğu için o dönemden sonra hep dikkat ederek aldım.
BIM A101de fiyat ucuz olabilir ama normal esnafta bu tarz ürünler daha pahalı olur.
Yine güvenilir mağazalardan online alışveriş yapılabilir.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Tarkan abi küçük bir ilçede yaşadığım için aradığımı bulamıyorum galiba. Kötülümek gibi olmasın yazmayayım adını :)
@shampuan dediğim gibi disk kutusu aşırı kalitesiz. Biara araştırdım marka hakkında çok fazla bilgi yok gibi. Bendeki üründe kablo kırılmıştı. Usb portlarım diğer taşınabilir diskleri flash bellekleri çalıştırıyordu. Sanırım ürünün kalitesiz olmasından kaynaklı. Ayrıca psu'da üretiyorlarmış. Ama hiç güven vermedi. Çünkü verimlilik yüzde kaç? Kaç adet koruma var? Kapasitörler japon malı mı? Tayvan malı mı? O bile yazmıyor. O yüzden Hiper markasından uzak durmak lazım.

Tabiki yaşadığım yere Vatan Teknosa açıldı. Fakat ürünlere çok fazla kar payı koyuyorlar. 30-40 Tl edecek ürünü 100 Tl ve hatta daha üstü fiyata satabiliyorlar. Kar payı elbette koyacaklar sonuçta mağaza. Ama böyle oluncada insanın beli bükülüyor malesef.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Ucuz alan pahalı alır.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Sanırım bir ingiliz atasözüymüiş ; Ben ucuz ayakkabı giyecek kadar zengin değilim
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Ucuzu etin yahnisi yavan olur derler. Almışken bir kere alıp kaliteli almak lazım. Bir de "iyi mal iyi para" da derler.