Beni Çileden Çıkaran Garip Bir Arıza ve Lanet Olası Nedeni

Hardware (Donanım) konusunda bilgi paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 200 kez

Beni Çileden Çıkaran Garip Bir Arıza ve Lanet Olası Nedeni

Mesaj gönderen shampuan »

Merhabalar.

Forum ahalisinden duymayan kalmadı ama forumumuzu dışarıdan okuyanlar için de detay vererek anlatacağım.

Son 1-2 yıldır, ne zaman başladığını tam hatırlamıyorum, anakartımda ciddi bir arıza vardı. Öncelikle ilk arıza, bilgisayarın start alamaması sorunuydu ve bu sorunu bilgisayarın anakartına takılan güç konnektörünün yeşil-siyah hattına bir on/off anahtar takarak halletmiştim. Önce bu anahtarı ON yapıp daha sonra kasamın kendi power butonuna basarak açıyordum. Bu arıza neden başladı bilmiyorum ancak bilgisayarı başlatan güç devrelerinden birinin arıza yaptığını düşünüyorum.

İkinci arıza ise lanet bir arızaydı. Bu anahtarlama arızasından kısa bir süre sonra ortaya çıkmış, bilgisyarın devamlı olarak önce donmasına, sonra mavi ekrana düşmesine; ardından reset atmasına neden oluyordu.

Hergün...

Evet hergün birşey yaparken, foruma yazarken, herhangi birşey yaparken ummadık zamanda önce fare donuyor, ardından herşey hareketsizleşiyor, müzik çalıyorsa tırrrrr diye takılma sesi veriyor, 5-10 saniye sonra ekran aniden siyah olup, düşük çözünürlüklü bir mavi ekrana düşüyordu. Sorunla ilgili rapor oluşturulduğunu belirten bir yazıdan sonra bir rakam yüzde olarak artıyor, tamamlanınca HDD'nin sesinden stop ettiğini anlıyordum ve ekran kapanıp tekrar BIOS açılıyordu. Reset atıyor yani anlayacağınız.

Bu olay bazen günde bir kez, bazen 3 kez oluyordu. Çıldırmamak elde değildi çünkü işin o anda bölünmesi kadar feci bir durum yoktur. Bunu hergün yaşamak inanın sinirlerimi altüst etmişti. Donanımlarımı elimden geldiğince düzgün şekilde test ettim. Güç kaynağımı kontrol ettim. Hiçbir sorun görünmüyordu. Bilgisayarın start sorunu olduğundan, bu sorunun da elektronik bir sorun olabileceğine bağlıyordum. Daha da kötüsü artık sistem başlamaz olmuştu. Her başlatmada bazen disk bulunamadı hatası, bazen windowsun sihah ekranda ya da herhangi bir aşamada takılı kalması, bazen de restart sonrasında siyah ekranın köşesinde kurzör yanıp sönme durumunda kalması gibi işler giderek ciddiye binmeye başladı.

2-3 gün evvel...

Donmalar res çekmeler ayyuka çıktı. Bilgisayarın içinden "bobin sesi" tabir edilir, bir ses duyuluyor ara sıra. Bu ses arada çıkıp, susuyordu. İşlerim daha sık bölünmeye başladı. Yine sinirlerim bozuldu.

Şöyle güzel, okkalı bir küfür ettim. O ara esatiz ile yazışıyoruz, gönderemeden donuyor, res çekiyor...

PC'yi kapattım. Dedim oğlum seni bulacam! Seni bulacam ve *******************yacam. Bir adet el feneri, bir adet de kendi yaptığım regülatör bobini test cihazı elimde. Hangi regülatör çalışmıyorsa bobini de indüksiyon üretmiyodur, yaptığım cihazın ışığı yanmaz, ben de arızayı bulurum. Anakartı incelerken ilginç birşey dikkatimi çekti. Arızalı, yanık, şişmiş herhangi birşey yoktu. Ancak bir gurup mikro parçanın bulunduğu bir kümenin üzerine ve etrafında kurumuş reçele benzeyen hafif bir madde bulaşığı... Çok hafif ama kendini belli ediyor. Parçaların oraya bir şekilde bulaşmış. Ne olduğu hakkında hiçbir fikrim yok. Reçelimsi birşey... Feneri tutarsam belli ediyor, tutmazsam çıplak gözle zor farkediliyor.
Resim
Sprey şişesinde kolonya vardı. Aldım, bu bölgenin üzerine sinirden bol bol sıktım. Ne olacaksa olsun ************* hesabı. Kulak temizleme çubuğu kullanarak parçaların yüzeyini ve etrafını güzelce temizledim. Bilgisayarı açtım.

Ve prens ile prenses sonsuza kadar mutlu bir şekilde yaşamışlar...

Bilgisayarın açılışı bile hızlandı.

Donma res çekme olayı bittttt.....

Bilgisayarın çalışması, tarayıcının komutlarıma yanıt vermesi hızlandı.

Vay ***************** ben yıldız atayım siz istediğiniz gibi doldurun. Ama sinirliyim kusura bakmıcaksınız artık.

Ohhhh... Ulan sorunsuz bir bilgisayarı kullanmak ne rahat, ne güzelmiş.

----------------

Elektronikte bir devre kartı (herhangi birşey) yaparken, lehimleme yaptıktan sonra yüzeyde kalan lehim pastalarını, kirleri, şunları bunları temizlemek çok çok önemlidir. Bazen en ufak bir pasta kalıntısı, özellikle programlama tabanlı uygulamalarda, radyo alıcı verici devrelerinde sorunlara neden oluyor. Bu temizliğin amacı bakır yolların oksidasyondan korunması ise de aslında amaç "istenmeyen kapasitif etkiyi" ortadan kaldırmaktır. Yani o kir, yağ, lehim pastası, soğutucu pasta gibi şeyler, siz farketmeden çok çok hafif kısadevrelere, istenmeyen durumlara neden olarak programlanabilir devrelerin res çekmesine, hata vermesine neden olabilir.

----------------

Bilgisayar üzerindeki birçok çip ve devre de, gerek elektrostatikten veya toz, yağ, kir gibi maddelerden etkilenebilir özellikte programla çalışan parçalardır. Yukarıda anlattığım olay da bunun en güzel örneği idi.

Bilgisayarınızı temiz tutun, sık sık söküp dağıtıp titiz temizlik çalışmaları yapın. Temizlik yaparken alkol ve fırça kullanın.

İyi forumlar.
Kullanıcı avatarı
ozgutozkan
Kilobyte4
Kilobyte4
Teşekkür etti: 164 kez

Re: Beni Çileden Çıkaran Garip Bir Arıza ve Lanet Olası Nedeni

Mesaj gönderen ozgutozkan »

Hadi geçmiş olsun çok güzel bir haber. Şahsen ben çok sevindim senin adına.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Allah razı olsun.
Modum yükseldi yeminle.
Bir de şu power düğmesi skandalını halledebilseydim...
Kullanıcı avatarı
wonder
Kilobyte2
Kilobyte2
Teşekkür etti: 181 kez

Mesaj gönderen wonder »

Teşekkürler, temizliğin önemini bir kez daha anlamış olduk.
Kullanıcı avatarı
ozgutozkan
Kilobyte4
Kilobyte4
Teşekkür etti: 164 kez

Mesaj gönderen ozgutozkan »

shampuan yazdı: 25 Nis 2022, 17:29 Allah razı olsun.
Modum yükseldi yeminle.
Bir de şu power düğmesi skandalını halledebilseydim...
Klavye düğmesi ile aç deyince biosdan ondanda mı açmıyor.

Neyse asıl önemli sorun gitmiş.
Kullanıcı avatarı
feuer
Terabyte1
Terabyte1
Teşekkür etti: 124 kez

Mesaj gönderen feuer »

Sakat bilgisayarlar ile uğraşıyoruz. ^_^
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Hayır. Start sorunu da beni deli etmişti. İlk başlamamaya başladığında aha dedim anakart elden gitti. Sonra yeşil-siyah aklıma gelince uyguladım, işe yaradı.
feuer yazdı: 25 Nis 2022, 17:51 Sakat bilgisayarlar ile uğraşıyoruz. ^_^
Aynen.

Elimde 4 bilgisayar var 4'ünü birleştirsen bir adam çıkmaz ortaya.
Kullanıcı avatarı
feuer
Terabyte1
Terabyte1
Teşekkür etti: 124 kez

Mesaj gönderen feuer »

Çok pahalı olmasa beyzbol sopasıyla parçalasak rahatlarız. -_-

Resim
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 21574 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

shampuan yazdı: 25 Nis 2022, 17:18 bir gurup mikro parçanın bulunduğu bir kümenin üzerine ve etrafında kurumuş reçele benzeyen hafif bir madde bulaşığı... Çok hafif ama kendini belli ediyor. Parçaların oraya bir şekilde bulaşmış. Ne olduğu hakkında hiçbir fikrim yok. Reçelimsi birşey... Feneri tutarsam belli ediyor, tutmazsam çıplak gözle zor farkediliyor.

Sprey şişesinde kolonya vardı. Aldım, bu bölgenin üzerine sinirden bol bol sıktım. Ne olacaksa olsun ************* hesabı. Kulak temizleme çubuğu kullanarak parçaların yüzeyini ve etrafını güzelce temizledim. Bilgisayarı açtım.
:arrow:
Kullanıcı avatarı
south
Kilobyte2
Kilobyte2
Teşekkür etti: 102 kez

Mesaj gönderen south »

tez zamanda i7, 2 tb ssd 16 gb ramli bir makinaya geçmeniz ve o makinadan kurtulmanız dileğiyle :), ruh sağlığımız her şeyden önemli
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

i7'li mi?
Ooov yeee! :-D

Aslında sorunu olmayan iyi bir laptobum olsa harika olur.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 21574 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

Laptop mu masaüstümü düşünürsün :-)
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Valla abi, en kralı masaüstü. Dayanıklı, canavar gibi. Rendere falan geliyor.
Ama çağ değişiyor.
Eskisi kalitesinde olsaydı yanıtım laptop olurdu. Çünkü portatif bir defa. İster pille çalıştır ister ceryanla.
Oyun canavarı tabir edilen sistemlerden olsa süper, rendır, video montaj, ses montaj... yani ne bileyim işin doğrusu param olsaydı kararsız kalırdım.