Batarya Bitince Ne Yapıyorsunuz?

Windows 11 ile ilgili haber, bilgi ve ipucu Paylaşım alanıdır
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 200 kez

Batarya Bitince Ne Yapıyorsunuz?

Mesaj gönderen shampuan »

Windows 11 sistemlerde istenmeyen bazı sorunlar peyda oldu biliyorsunuz.

Laptop'unuz var, bir dosya üzerinde (ofis olur, grafik olur, programlama olur) çalışıyorsunuz. Batarya eksik. Sistem kendini kapatacak...

Sistem kendini kapatırsa o dosya ne oluyor? Güç ayarlarında pil biterse askıya alma modu var mı? Varsa sağlıklı çalıştığını test eden var mı? Yani bilgisayarı açınca masaüstü gelip herşey bıraktığınız gibi açılıyor mu?

Geçen Tarkan abinin bir başlığında bilgisayar açılınca herşeyi bıraktığınız gibi bulun gibi bir konu vardı hatta...
Kullanıcı avatarı
zirvedeneme
Kilobyte2
Kilobyte2
Teşekkür etti: 71 kez

Re: Batarya Bitince Ne Yapıyorsunuz?

Mesaj gönderen zirvedeneme »

shampuan yazdı: 23 Nis 2022, 13:11 Windows 11 sistemlerde istenmeyen bazı sorunlar peyda oldu biliyorsunuz.

Laptop'unuz var, bir dosya üzerinde (ofis olur, grafik olur, programlama olur) çalışıyorsunuz. Batarya eksik. Sistem kendini kapatacak...

Sistem kendini kapatırsa o dosya ne oluyor? Güç ayarlarında pil biterse askıya alma modu var mı? Varsa sağlıklı çalıştığını test eden var mı? Yani bilgisayarı açınca masaüstü gelip herşey bıraktığınız gibi açılıyor mu?

Geçen Tarkan abinin bir başlığında bilgisayar açılınca herşeyi bıraktığınız gibi bulun gibi bir konu vardı hatta...
bilgisayarı manuel olarak kapatıp açınca yine bıraktığımız gibi bulabiliyorsak bayağı iyi olur. ben de merak ettim bunun cevabını
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Konu şurada: https://www.sordum.net/70673/oturum-act ... -baslasin/

Başka bir yöntem de laptobu askıya alma. Şimdi hazırda bekletme oldu adı. Bilgisayar bildiğin kapanır. HDD'ye anakarta oraya buraya giden elektrik kesilir ve batarya kullanımı sıfıra yakındır. Power tuşuna bastığında kısa bir login ekranı geçişi ve hoop masaüstündesin. Bir ara bunu çok kullanırdım işime yarıyordu. Kapatmaktan tek farkı HDD'ye bir kod atıyor başlangıçta o koda göre açılıyor (programların son halini tutuyor).

Benim merak ettiğim windows 11'de pil biterse otomatik bekleme moduna geç aktif mi? Aktif olması lazım. Kafamda çalışma mantığı bu fonksiyona dayanan ufak bir fikir var da ondan soruyorum.
Kullanıcı avatarı
south
Kilobyte2
Kilobyte2
Teşekkür etti: 102 kez

Mesaj gönderen south »

denemedim ama aktiftir o kadar laptopla geliyor sıfır olarak kapağı kapattığınzıda nasıl uykuya alıyorsa batarya da belli bir eşikten sonra alacaktır diye düşünüyorum. Ha bu mevzularda uyanma en kilit noktadır uykuya geçer ama uyanabilir mi :) Şahsen ben windows 11 in uyku değilde uyanma da kesin bir halt yiyeceğini düşünüyorum
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Uyanmada ne olacağını bilmiyorum işte. Bazen uyuyup uyanmayan bilgisayarlar olabiliyor ya da tam tersi şu anda kullandığım iki bilgisayar, biostan ordan burdan ayarlamama rağmen nafile, hazırda beklete alıyorum, sandalyemden kalkarken kendiliğinden açılıyor tekrar. Farenin en ufak hareketine bile tahammülü yok.

Hani win11'i iyice batırdılar ya, o yüzden merak ettim. Düşündüğüm şeyin güncel sistemlerde sorunsuzca hallolması lazımdı. Yok sürükle bırak'ı iptal ediyolar, yok ebesini iptal ediyolar...
Kullanıcı avatarı
feuer
Terabyte1
Terabyte1
Teşekkür etti: 124 kez

Mesaj gönderen feuer »

Windows 10 ve 11 de batarya yönetimi için ayarlar var.

uyarı, kritik gibi yüzdeler var.

Belirli bir yüzdeye ayar çekiyorsun hali hsazırdaki yüzdeleri beğenmezsen.
yüzde 20 de uyarı veriyor
yüzde 15te ekran parlaklığını kısıyor
yüzde 10da çalıştığın uygulamaları kayıt edip bilgisayarı kapıyor.
Çat diye kapamıyor.

Açık klasörlerin otomatik geri yğklenmesi için klasör ayarı var ama diğer uygulamaları kapsıyor mu bilmiyorum.

Hibernate olayı kullanışlı değil ne yazık ki.

Yine sleep yada sign out yerine, lock tercih edebilirsiniz.
in+l tuşuna basın kalkerken geldiğinizde parola girin kaldığınız yerden devam edin.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

"yüzde 10da çalıştığın uygulamaları kayıt edip bilgisayarı kapıyor."

İşte bana asıl bu lazım.

Tamam.
Olay çözülmüştür. Batarya ile ya da UPS ile çalışan sistemlerde bunun olması şart. Eski sistemlerde sorun yoktu yeni sistemlerde durum nedir diye yoklayayım dedim.
Kullanıcı avatarı
ozgutozkan
Kilobyte4
Kilobyte4
Teşekkür etti: 164 kez

Mesaj gönderen ozgutozkan »

Bende lenovo var lenovo da sarj yüzde 50 nin üstüne çıkmıyor diye aratırsanız millet benim sevdiğim özellikten şikayetçi. Olay şu lenovo da bir program var bataryayı kalibre edip sarjı yüzde 60 üzerine çıkarmıyor. Benim gibi devamlı fişe takık kullanan birinin bataryasının sağlığı uzun süre iyi durumda kalıyor. Bunu yapmalarının nedeni sarj boşken veya yüzde yüz doluyken daha çok bataryaya zarar veriyormuş. Cep telefonundada yüzde 80 üzeri sarjda daha çok sarj devri yiyormuş. Full sarj etmek yüzde yüz sarj döngüsü ömürden yerken yüzde 80 sarj etmek yüzde 15 sarj döngüsü yiyormuş. Bunu söyleyen accubattery diye uygulama.

Lenovodaki gibi yüzde 50 civarı sarj bırakan bir program bulamadım. Lenovo dışında bir bilgisayara geçersem bu özelliği özlerim.
Kullanıcı avatarı
feuer
Terabyte1
Terabyte1
Teşekkür etti: 124 kez

Mesaj gönderen feuer »

Pandemi başlayınca devamlı prize takılı olarak kullandığım laptop bataryam şişti ve bir süre sonra çöpü boyladı.
Kullanıcı avatarı
ozgutozkan
Kilobyte4
Kilobyte4

feuer yazdı: 23 Nis 2022, 19:01 Pandemi başlayınca devamlı prize takılı olarak kullandığım laptop bataryam şişti ve bir süre sonra çöpü boyladı.
Lenovo bu yüzden yapmış bakmadım uzun zamandır ama 5 seneden fazla oldu bilgisayarı, tahminim batarya sağlığı yüzde 80 üzeridir.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

ozgutozkan yazdı: 23 Nis 2022, 19:33
feuer yazdı: 23 Nis 2022, 19:01 Pandemi başlayınca devamlı prize takılı olarak kullandığım laptop bataryam şişti ve bir süre sonra çöpü boyladı.
Lenovo bu yüzden yapmış bakmadım uzun zamandır ama 5 seneden fazla oldu bilgisayarı, tahminim batarya sağlığı yüzde 80 üzeridir.
:?: Sanırım söylentiler doğru. Heee, o zaman bu bilgileri değerlendirmek lazım 8)
Kullanıcı avatarı
ozgutozkan
Kilobyte4
Kilobyte4

shampuan yazdı: 23 Nis 2022, 19:46
ozgutozkan yazdı: 23 Nis 2022, 19:33
:?: Sanırım söylentiler doğru. Heee, o zaman bu bilgileri değerlendirmek lazım 8)
https://ibb.co/2SkN9jm
https://ibb.co/Thzm5rn
Resim
Resim

28000 kapasitenin 22.000 i kalmış gene iyi. Bu arada devamlı takılı
Kullanıcı avatarı
wonder
Kilobyte2
Kilobyte2
Teşekkür etti: 181 kez

Mesaj gönderen wonder »

Evet neredeyse lenovonun tüm cihazlarında var.
Bilirsiniz eskilerde 18650 piller var, yenilerde ise telefon bataryası gibi ince bataryalar var.
Lenovo bu %50 - %60 arasında tutma özelliğinin ikisinde de işe yaradığını söylüyor.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Herkes lenovo kullanmadığına göre ücretsiz üçüncü parti var mıdır çocuklar?
Kullanıcı avatarı
wonder
Kilobyte2
Kilobyte2
Teşekkür etti: 181 kez

Mesaj gönderen wonder »

Görmedim, duymadım, bilmiyorum, gerekli olmadı :)
Ama bakarım müsait olunca.