Aynı meyva suyunun ingiltere ve Türkiye karşılştırması

Bitkilerle tedavi ve hangi bitki neye iyi gelir gibi görsel ve yazılı bilgilerin yeraldığı bölümdür
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19808 kez

Aynı meyva suyunun ingiltere ve Türkiye karşılştırması

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Gıda Dedektifi adlı sitede, Türkiye’de üretilen bir kutu meyve suyunun İngiltere’de satılan aynı ürünle karşılaştırılması yer aldı. “Capri Sun Safari Fruits ürünüyle ilgili yurtdışında basit bir araştırma yaptık. Ürünün aynı isim ve çeşitle satıldığı diğer ülkelerde ilave şekersiz ve daha yüksek meyve oranlarına sahip içeriğe sahip olduğunu – bir kez daha üzülerek gördük.

Bu kapsamda Capri Sun Safari Fruits ürününün İngiltere versiyonunu inceliyoruz.

İlk olarak ürünün Türkiye’deki çeşitten farklı olarak %11 değil, %18 oranında meyve suyu konsantresi içerdiğini ve daha fazla meyve çeşidi barındırdığını söyleyelim. Buna göre üründe %6,2 oranında Elma, %5,6 oranında Portakal, %3,4 oranında Kivi, %1,8 oranında Ananas, %0,8 oranında Mango ve %0,2 oranında Limon suyu konsantreleri içeriyor. Üründe ayrıca kivi püresi ilavesi de yer alıyor fakat bunun oranı tüketiciye beyan edilmemiş. Üründe bunların yanında içeriği yine beyan edilmeyen doğal aroma vericiler olduğunu görüyoruz.

Ürünün Türkiye’deki üretimden dikkat çeken bir diğer önemli farkı ise içerdiği şekerin kaynağıdır. İngiltere’de üretilerek satılan Capri Sun Safari Fruits ilave sofra şekeri içermemekte olup, Stevya ile tatlandırılmıştır. Bu haliyle ürün Türkiye’de olmayan bir şekilde – İlave şekersiz olarak satılıyor. Üründe katkı maddesi olarak sadece askorbik asit bulunurken, koruyucu, renklendirici veya yapay aroma verici bileşenler içermiyor. Ürün bu haliyle 200 ml.’lik tek kutuda 16 kcal enerji veriyor. Üründen tek kutuda 4 gr. Karbonhidrat alınırken, bunun çoğunluğu meyve suyu konsantresinden ve kısmen stevyadan gelmektedir. Ürünün İngiltere’de 8 adetlik kutularda 2£ – yani tanesi sadece 0,12€ (2,9375785 TL) ücretle satıldığını söyleyelim.”

Resim

Kaynaklar:
https://gidadedektifi.com/
https://odatv4.com/bu-meyve-suyunu-ingi ... 72117.html
Kullanıcı avatarı
ThinkLess
Kilobyte3
Kilobyte3

Re: Aynı meyva suyunun ingiltere ve Türkiye karşılştırması

Mesaj gönderen ThinkLess »

Kolada da aynı durum oldu. Yıllarca şekersiz kola da gelmedi Türkiye ye. Amerikada şekersiz kola var dediklerinde şaşırıyorduk.
Kullanıcı avatarı
esatiz
Gigabyte3
Gigabyte3
Teşekkür etti: 399 kez

Mesaj gönderen esatiz »

Başlık taşınacaksa bir soru soracağım, cevabını biliyorsunuz zaten :) Yine de soracağım
Kullanıcı avatarı
krocix
Kilobyte4
Kilobyte4

Mesaj gönderen krocix »

Bu konuda hiç bir ülkenin hemen hemen birbirinden hiç bir farkı yok bana göre.Kulağı kafanın üstünden göstermeyi bilen , kanundan kitaptan nasıl sıyrılacağını bilen gıda sektörü ülkeler için en büyük tehditler arasındadır.Yapay tatlandırıcıların sayısı belli değil yani.Herkes hesabına geldiği şekliyle ya tüketiciyi ya da kanunu atlatacak yöntemler üzerinde çalışıyorlar üretimden önce.Bizzat meyve suyu fabrikasına şeftali ve elma yollayan arkadaşımı görünce sordum.Gerçekten çürük çarık meyveleri mi gönderiyorsunuz diye.Olm manyak mısın ? dedi sağlamını yollasan sen o meyve suyunun kutusunu (karton kutu)10 liraya içemezsin demişti :)

Yani herkes önce menfaatini düşünüyor.İş yapmadan çevre yapıyorlar ve bu sadece bize mahsus değil.Örneklerini araştırsak tonlarca çıkar.Ama bizi yaralayan yönü benim için şu;hepimiz vicdanlı ve maneviyatlı olduğumuzdan hareketle çok basit güveniyoruz.Bu gibi olaylar ortaya çıkınca da diğer ülke halklarından daha çok sarsılıyoruz.Üniversitedeyken yarı zamanlı olarak fırında kasaya bakıyordum.Normalde koyulması gereken miktardan bir miktar daha fazla maya kullanılarak ekmeğin daha fazla hacim kazanması ve küçük tüp yanan bir odada bu mayalanma sürecinin hızlandırılarak daha fazla ekmek üretimi sağlanıyordu.Bunun sebebi civardaki tek fırın olmasından mütevellit reçeteyi hızlandırma işleri diyorlardı...

Arşivimde sevdiğim bir video var bununla ilgili vakti olan izlesin. Türkçe ismiyle "Tıka Basa" orjinal olarak "Fed UP" türkçe seslendirmesi mevcut.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 200 kez

Mesaj gönderen shampuan »

Esatiz, soruyu da bilmiyorum cevabı da. :-D

Resimdeki meyve suyunu hayatımda ilk kez çocukken ve bir kez denedim. Hiç hoşuma gitmemişti. Meyve suyuyla hiçbir alakası yoktu ve de çok pahalıydı. Para vermeye değmezdi. Onun yerine "aroma" markası ve benzer meyve sularından alıyoruz. O da çok sık değil. Yabancı markalar Türkiye'de hiç kaliteli olmuyor bunu defalarca deneyimledim. Yukarıdaki marka ise ya hiç karşıma çıkmıyor ya da ben dikkat etmiyorum. Hangi market olursa olsun reyonlarında hep adam gibi meyve suları oluyor.

Dediğim gibi. Çok da şeyedilecek bir mesele değil zaten Türkiye'de yaygın değil bildiğim kadarıyla.

Kola olayına gelince...

Yıllar evvel, 1980'ler... Manisa'dayız. Ben çocuğum belki 3 belki 5 yaşındayım. Babam bir gün bir kasa kutu kola getirdi. Bana da içmeyeyim iştahım kesilmesin diye "salça" diyorlar ama nasılsa bir tanesini açtırdım içtim. Kola, o günlerden beri çabuk keser beni. Gazlı içecekleri çok içemem millet kafasına dikiyor ben fiski içer gibi gıdım gıdım içerim. Neyse çocuğum birini açtırdım yarıya kadar getiremedim. İkinciyi açtırdım yarıya kadar getiremedim. Neden sonra farkettiler ki, ben içmeden gelip gelip açtırıyorum. Önce açtırdıklarını bitir dediler vermediler. Bu kasa ile gelen kutu kolalar hayatımda içtiğim ilk kutu kolalardı ve inanılmaz lezzetli gelmişti.

Buraya kadar bir sindirin anlattıklarımı.

92 yılında annemim memleketi olan Antalya'ya taşındık. Hayatımdan çok kola geldi geçti. Sanırım daha askere gitmemiştim, yıl 2005-2006 olabilir. Ailemle anlaştık, hadi denize gidelim dediler bizim arabaya piknik malzemeyerini doldurduk gittik. Konyaaltı sahillerindeyiz. Biraz yedik içtik söylemesi ayıp. Denizde çimdik falan. Vakit akşamdı. Yakınlarda bir büfe gördük. Baba dedim bir iki birşeyler alalım kola falan. Birşey içer misin sen de? Al işte birşeyler dedi. Ona da birşeyler aldım kendime de kutu kola. Getirdim içiyoruz.

ANAM!..

Kola'da bir tuhaflık var! O kadar lezzetli o kadar lezzetli ki inanamadım. Nasıl olur? Baba dedim şu kolayı bir yudum alsana. Korona yok tabi o zaman. Aldı, he dedi doğru çok güzelmiş. Emin olmak için tekrar, tekrar ve tekrar içtim bitirdim. Koku duyumum çok iyidir bu kolada bir tuhaflık vardı ekstra lezzetliydi. O akşam, o koladaki tanıdık koku ve tadın, yıllaaaar yıllar evvel Manisa'da evimize kasayla gelen kola ile aynı aroma ve lezzette olduğunu hatırladım! Anladım ki takip eden yıllar boyunca kola aroması ve tadı değiştirilmişti.

Eskiden sigara alırken sık sık ciddi sorunlarla karşılaşırdım. Mesela aldığım marka sigara bazen anormal derecede acı gelirdi. Çekerken ağzının içine öyle bir kekremsi acılık yayılıyor ki, bunu vermidon vb gibi ağrı kesiciyi ağzınıza koyduğunuzda hissettirdiği iğrenç acılığa benzetebilirsiniz. Çekerken boğazımı tırmalıyor, ciğerlerimiz sızlatıyordu. Bir anormallik vardı çok belli. Arkadaşımı ziyaret için şehir merkezine gittim ve hatırlayamadığım bir bakkaldan sigara aldım. Arkadaşın eve geldiğimde sigara paketinin jelatinini açar açmaz öyle bir tütün kokusu yayıldı ki inanılmaz. Böyle taze, nemli tütün bütün odaya yayıldı. Mis gibiydi. Tuhafıma kaçtı. Bir tane aldım yaktım. Aman Allah'ım ben sigara içmemişim meğerse.

Tamam lafı sonuca bağlayalım. Şehir merkezlerinde, sosyetelerin oturduğu yerlerde, turistik yerlerde herşeyin iyisi satılıyor. Çünkü bu insanların büyük kısmı kültürlü insanlar. Panda'yla Algida'yı ayırdedebiliyor. Bir sakatlık yaparsan seni şikayet edebiliyorlar. Alış verişi kesebiliyorlar. Ama kenar mahalledekiler amiyane tabirle keko ve de ağız tadını bilmeyen insanlar olduklarından "kaktırıyorlar".

Anladınız mı? Anlamamanıza imkan yok.
Kullanıcı avatarı
krocix
Kilobyte4
Kilobyte4

Mesaj gönderen krocix »

Evet bu konunun seksen farklı kolu olabilir olamalıdır da ama esas olan işte nabza göre şerbet adamına göre muhabbet .Eskiden t..2... cuarasını babamın paketten aşırırken içtiğimde topuklarımda hissederdim ama şimdilerde saman olmuş.Haa isterse şimdilerde b.. olsun kusura bakmayın :D 24 sene kullandım bu zıkkımı ama 13 ay bitti bıraktım Allah'a şükür.Ve zibilyon tane hastalığım meydana çıktı şimdi onların derdindeyim.Yol yakınken hem yapay gıdalardan hem de bu cuara zıkkımından kurtulalım :)
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Benim kurtulmam için hayatımın kurtulması ve evlilik sorununun aşılması gerekiyor.
Kullanıcı avatarı
krocix
Kilobyte4
Kilobyte4

Mesaj gönderen krocix »

Konudan yine uzaklaşıyoruz ama aklıma geldi ne yapayım. repliklerden yola çıkarsak daha anlaşılır olacak .Kung-fu tekniğini kullan sen de ehueuh

https://youtu.be/z-iyQlQGIvg?t=28
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Bu forumda konudan uzaklaşmak çok ciddi bir sorun değil sıkıntı yapmana gerek yok. Sağolsun Tarkan abi öyle aşırı kuralcı bir insan değildir adabında yapılan muhabbeti destekler bile.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19808 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

Bense marka aynı Marka herhalde ağızımın tadı yok der geçerdim :?:

“Şifalı bitkiler ve Sağlık bilgileri” sayfasına dön