Laptop bataryası

Windows 11 ile ilgili haber, bilgi ve ipucu Paylaşım alanıdır
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 200 kez

Re: Labtop bataryası

Mesaj gönderen shampuan »

Anladım.
Ben bu yüzde 20 yüzde 80 olayını iki yıl önce duydum. Bir teknoloji sitesinde anlatılmış ve dalga dalga yayılmış. O kadar sormama rağmen "üniversite araştırması" şeklinde hiçbir şeye rastlamadım. Bilginin niteliğine baktığım zaman bu bilgiye nasıl ulaşıldığı, olayın kimyasal şeması şusu busu hiç paylaşılmamış. Yani bilimsel olarak bir nedene dayandırmıyor hiçbir site. Öyle olunca ben de güvenemiyorum. Örnek: ölü lion pillerinizi dolaba koyun, sonra çıkarıp tekrar şarj edin, sonra tekrar dolaba, sonra tekrar şarj derken pilinizi kurtarıyorsunuz diye bir haber vardı. ben bunu bizzat denedim ve İŞE YARADIĞINI GÖRDÜM. Ancak hiçbir bilimsel kaynakta böyle bir uygulama yok. Olacağına dair hiçbir araştırma yapılmamış. İşe yarıyor mu yarıyor ama ne olduğu belli değil bilginin.

Yukarıdaki örneğe gelince, birçok done eksik. Onlar PClerini nasıl kullanıyorlar sen nasıl kullanıyorsun, onlar kaç saat kullanıyorlar sen kaç saat falan bunların titiz şekilde ortaya dökülmesi lazım. Hatta pil markaları ve modelleri falan hep bilinmesi gerekiyor.

Şu anda hiçbirşey söyleyemiyorum muallaktayım...
Kullanıcı avatarı
esatiz
Gigabyte3
Gigabyte3
Teşekkür etti: 399 kez

Mesaj gönderen esatiz »

Bilgiler için teşekkürler hocam. Pilini çıkarıp sürekli Alternatif akımla yani prize bağlı olarak çalıştırmak laptopa zarar verir mi?
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19956 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

shampuan yazdı: 24 Tem 2021, 19:50 Anladım.
Ben bu yüzde 20 yüzde 80 olayını iki yıl önce duydum. Bir teknoloji sitesinde anlatılmış ve dalga dalga yayılmış.
Aşağıdaki başlık 5 yıl öncesine ait
https://www.sordum.net/32840/laptop-pil ... ilmalidir/
esatiz yazdı: 24 Tem 2021, 19:54 Bilgiler için teşekkürler hocam. Pilini çıkarıp sürekli Alternatif akımla yani prize bağlı olarak çalıştırmak laptopa zarar verir mi?
Elimdeki Laptopu (MSI) 7 yıl o şekilde çalıştırdım hiçbirşey olmadı , pardon bu laptopumdan önceki Asus laptopun pilini de hiç takamdım ve hep Prizdeydi yani masaüstü olarak kullandım belkide 7-8 yıl da onu o şekillde kullandım (Elbette Almanyada elektirkler Türkieydeki gibi 150 - 300 arası değil hep stabildir.) Lakin MSI yi Türkiyede kullanırken O şekilde en az 50 defa elektrik kesilmiş ve aniden kapanmıştır , bazı bad sectörler oluşmuştu ama donanımsal mı yazılıımsalmı bilmiyordum bir yavaş formatla hepsi düzelince bunların donanımsal olmadığını anlamıştım o mekanik HDD ye kutu almıştım halen harici disk olarak USB den kullanırım. Bazı youtube sitelerinde sözde bilgisayar Tamircisi olduklarını iddia eden kişiler pil takılı olmazssa anakart yanar şöyle zarar görür falan diyorlar - bana göre palavra sıkıyorlar çünkü pil aşınsınki yedek parça satsınlar ucuz numaraları bunlar , yıldırım falan gibi çok yüksek akıma maruz kalmadığı sürece bir cacık olmaz , olana ben rastlamadım ama mutlaka vardır. Haa söylemeyi unuttum bendeki 5 li prizi berlin Karstad (Galeria) dan 30 Euro civarına almıştım yüksek akım korumalıdır (Türkçesi o namaya gelen birşeyler yazıyordu) onun bir etkisi olmuşmudur bilemiyorum.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Dikkatimi çeken birkaç şeye yorum yapmak istiyorum.

Aslında AC (alternatif akım) ile değil DC ile besliyorsunuz bilgisayarı. Ancak Güç jakı zamanla gevşer hafif bir oynaklık olursa en başta HDD'ye zarar verirsin. Bunun haricinde bilgisayarın adaptörü anlık voltaj dalgalarını göğüsleyebilecek şekilde üretilmiştir. Belli bir voltaj aralığında hep sabit çıkış verir. Bu tip adaptörlere SMPS adaptör deniyor.

Laptopunuzun pili ister kullanın ister kullanmayın kendi kendine kapasite kaybeder yani ölür. Lityum pillerde durum böyledir. Bu nedenle kullanın derim. Kullanmanın bir sakıncası yok, faydası var. Voltajı yüzde 80'in üzerine gelmeden kesersiniz sizde.

Korumalı prizlerin yapısını biliyorum sayılır hatta birkaç tane tasarlamıştım elektronik EDA yazılılımda. Aldığın prizin görevi voltaj aşırı yükseldiği zaman içindeki bir parça kendi kendine iletken olarak kendini feda edip patlıyor ve prizin, prizinkini attıramazsa evin sigortasını attırıyor yani bu prizler elektriği süzüp sağlıklı elektrik veriyor zannediliyor ama öyle birşey yok. EMI filtre içeren prizler de var ama EMI filtresi zaten laptop adaptörlerinin içinde de var. Gerek yok yani. Ama olmasında fayda var özellikle Türkiye için.

Esatiz'e net cevap, giriş jakı sağlamsa oynaklık yoksa sorun olmaz ama batarya kullanırsan daha iyi olur. Çünkü SMPS adaptörün çıkışındaki filtreleme kondansatörleri zamanla kuruyup şişerek devre dışı kalabiliyor o zaman da bilgisayara sağlıksız elektrik vererek hasar verme ihtimali var. Bunun olma ihtimali düşük olsa da her zaman var. (masaüstü bilgisayarları güç kaynaklarında çok sık rastlanıyor).
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Bir elektronik forumunda konu açtım sordum bakalım ne diyecekler ben de merak ediyorum. Sonucu burada özetlerim.
Kullanıcı avatarı
feuer
Terabyte1
Terabyte1
Teşekkür etti: 124 kez

Mesaj gönderen feuer »

shampuan yazdı: 24 Tem 2021, 19:50 Örnek: ölü lion pillerinizi dolaba koyun, sonra çıkarıp tekrar şarj edin, sonra tekrar dolaba, sonra tekrar şarj derken pilinizi kurtarıyorsunuz diye bir haber vardı. ben bunu bizzat denedim ve İŞE YARADIĞINI GÖRDÜM.
şu cümleyi 2 yıl önce görseydim keşke
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Doldurup öyle koyuyorsun yalnız. Cümleyi eksik yazmışım. Bir de dolap buz dolabı :-D

Tuşlu bir nokya'nın pilinde çok işe yaramıştır. Bir sene daha kullandım resmen.
Kullanıcı avatarı
feuer
Terabyte1
Terabyte1
Teşekkür etti: 124 kez

Mesaj gönderen feuer »

Doldurma kısmında sıkıntı vardı.
2 tane çalışan tuşlu nokiam var elimde ama dış yüzeyleri çöp olmuş vaziyette.
Kullanıcı avatarı
esatiz
Gigabyte3
Gigabyte3
Teşekkür etti: 399 kez

Mesaj gönderen esatiz »

Tamam teşekkürler
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Resim

Şunu demek istiyor sanırım, pili tam kullanır ve tam şarj edersen, içindeki çip bunu bir saykıl (cycle) olarak sayıyor ve böyle böyle sana pil aldırmak için erken uyarı yapmak için biriktiriyor.

Şayet en dip nokta ve maksimum (%100) noktaya eriştirmeden kullanırsan, 1 saykılı tamamlamamış oluyorsun ve çipi şaşırtmış oluyorsun.

Yani...

Tarkan abi, o verimi yüzde 40 dediğin batarya aslında yüzde 80'lerde olabilir.

Şurada Apple Firması, sayfanın en sonunda cycle olayı hakkında açıklamış:
https://www.apple.com/tr/batteries/why-lithium-ion/

Şuradaki sitenin yazarları genellikle elektrik mühendisi ve sayfada pili erken öldüren şeyin ne olduğunu açıklamışlar:
https://www.enerjiportali.com/lityum-iy ... -nelerdir/

Yani şarj yüzdesi değil saklama koşullarına dair veriler verilmiş.

Benim aklıma takılan bir diğer şey, bir pili yüzde yüze kadar değil de daha aşağıda şarja verip daha yukarı seviyede şarj başlatırsan, birim zamanda daha sık şarj/deşarj döngüsüne sokmuş olursun. Dolayısıyla pili daha hızlı öldürmüş olursun. Bu da mantıklı...

Kim bilir? Belki de bu yüzde 25/yüzde80 olayını pil satıcıları salmıştır piyasaya...

Bilmiyorum.
Kullanıcı avatarı
krocix
Kilobyte4
Kilobyte4

Mesaj gönderen krocix »

şimdi elinizdeki klavyeleri yere bırakın ve konu sahibi Mustafa abinin okuyup yorumlamasına izin verin adamım :-)
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

:-D
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

velociraptor yazdı: 24 Tem 2021, 19:36kesinlikle bu pil aşınma düzeyleri tesadüf değil cycle dediğimiz döngü ile de alakalı diye düşünüyorum
shampuan yazdı: 24 Tem 2021, 23:43içindeki çip bunu bir saykıl (cycle) olarak sayıyor ve böyle böyle sana pil aldırmak için erken uyarı yapmak için biriktiriyor.
Aynı fikirdeyim , tahminlerimiz bire bir uyuşmuş
Kullanıcı avatarı
ThinkLess
Kilobyte3
Kilobyte3

Mesaj gönderen ThinkLess »

Pilde garantiye dahil değil mi ? Hor kullanılsa ve garanti süresinde Servise gitse aşırı derecede şarj kapasitesi düştü denilse değişim olmaz mı?
Google da baktım, ölçüm sonucu kabul ettirip değiştirdim diyen de var, servisin tavrına bağlı sarf malzemesidir denilerek garanti dışı diye yanıt alan varmış. PİLLER GARANTİYE GİRER Mİ bu konuda net bir şey yok sanırım.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Bildiğim kadarı ile zaten pil ömrü ortalama 2 yıl , pilde garanti donanım üreticilerini batırır, Şöyle düşün kalem pil aldın , kullan dın kullandın bitime yakın bunu değiştirin dedin ? böyle birşey sözkonusu olamaz , haa aldın ama bozuk onu zaten değiştirirler.