shampuan yazdı: 02 Haz 2021, 12:52
Çok güzel bir fikir. Ben de şimdi görüyorum kaçırmışım.
Lakin kaçırdığınız çok önemli bir durum var. İlla, ısrarla hatırlatasım var
Windows, bir diskte sorun olduğunda;
-Sisteme mount olamama, olsa da çok geç olma
-Sistemin çok yavaş çalışması, uzun süre bir işleme yanıt verememesi
-Sık sık sistem donmaları
-Sık sık mavi ekranlar
-Başlangıçta sıkça çekdisk istemeler
-Sıkça başlangıç onarımı istemeler
-Esrarengiz şekilde kaybolan dosyalar (geçmiş olsun)
...
gibi sıkıntılar ortaya çıkar zaten hepimiz vakıfız ondan şüphem yok. Videoda size anlatmıştım böyle bir diski gidin bir linux sisteme takın, hiçbirşey olmamış gibi takır takır dosyalarınızı alın.
Ancak kaçırdınız dediğim çok önemli bir durum var idi, disk windows tarafından hibernate moda alınmış/kilitlenmiş. Hatta daha önce başıma gelmişti de, bir türlü çözemeyince en son Tarkan abi'nin çekdisk önerisi ile çözmüştüm. Benimkisi kısa süren çekdisk idi. Ve O DİSK BİR SİSTEM DİSKİ DEĞİL İDİ. Burada arkadaşa aynı şeyi önerdiğimde beni tam anlamadı, sorunlu diskteki zar zor çalışan windows üzerinden çekdisk yapmaya kalkıştı. Halbuki farklı bir sistem üzerinden hatta linux üzerinden de çekdisk yapılabiliyordu. Sonra konu değişti falan, ben hiçbirşey anlamadım iyice dağıldım, önce verileri kurtardım dedi, sonra daha bitmedi kurtarıyorum dedi, sonra freefilesync ile kurtaracağım dedi falan benim kafa iyice gitti.
Neyse özetle şunu söylemeye çalışıyorum: Disk sorun verdiğinde windows medyasıyla açmaya çalışmayın. Direkt linuxlu bir flaşla açmaya çalışın vakit kaybı olmaz en azından. Bakın yukarıda slax önerildi ne güzel

Ve başından beri de diyorum ki o disk sorunlu. Yine benim dediğime geldi olay. Bir disk sorunluysa zamanınız kısadır. Windows medyası ile linux medyasını karşılaştırdığınızda, linux medyasında şansınız daha yüksektir.
Nedenini inanın hiç bilmiyorum
Süreci şöyle özet geçeyim:
Elimde başka pc, hdd yoktu.
Sorunlu hdd yi önce Pardus'un 2007.2 Caracal Live dvd si ile açıp C de yer alan Firefox profilimi, indirilenler klasörümü ve masaüstü belgelerimi E diskine taşımaya çalıştım. C diskini açmadı hibernate diyip durdu.
Windows Boot dvdsi ile zar zor boş olan D diskine yeni windows kurdum, kurulumu bile 6 saat sürdü.
Sonra yeniden başlarken ikinci windowsu seçer ordan yoluma devam ederim derken seçim ekranı hızlı geçiyordu burdan arkadaşlar fikir verdi ama denileni uygulamak kolay olmuyordu disk aşırı yavaştı.
Başka çözümler aradım, vs.... vs....
En son hesaplı ucuz bir hdd edindim. ona format attım sistem kurdum.
İkinci diskide bir şekilde boot ekranında burda denilen üzere shift +F10 ile komut yordamıyla notepad açıp verilerimi C den E'ye taşıdım. Belliki C de dert vardı. Tamamını notepad yardımıyla taşıdım.
Yeni HDD de sistemi başlatıp sonradan eski hdd nin kablosunu takıp diskleri yeniden taratıp disk yönetiminde diskleri listelettim.
Çalışan yeni Windows da eski diskten verilerimi FreefileSycn ile yeni diskime taşıdım.
Kurtarma süreci böyle oldu.
Daha sonra sorunlu hdd de yer alan C sistem diskini biçimlendirmek istedim ama disk yönetimi biçimlendirmedi. Üstelik birimi de silemedim. Belki Harfini değiştirirsem bağlantısı kırılır dedim onuda yapmadı.
Disk zaten aşırı yavaş C nin üstüne tekrar format atmaya çalışsamda iş görmüyor aşırı yavaş, Format esnasında diskleri biçimlendirme ekranı gelmiyor.
O yüzden süreç karışık işledi gibi görünsede durum bundan ibaret oldu. şimdi Eski diskin sistem kurulu kısmını biçimlendirirp diskin durumunu kontrol ettirip data diski olarak kullanmak istiyorum. E ye taşıdığım veriler sağlam o yüzden o kısmı bozmamak üzere deneysel işlere ara verdim.
İşime yarayacak çözümler arıyorum.
Yardımlar için herkese teşekkürler. Her adımı belki burayı okuyana yararlı olur diye süreç esnasında fazlaca paylaşmamdan dolayı kafa karışıklığı yaratmıış olabilirim. hakılısnız.