HDD de kullanıma kapalı sektörleri açmak mümkün mü
- pccanavari
- Byte3

HDD de kullanıma kapalı sektörleri açmak mümkün mü
hdd nin kullanıma kapattığı sektörleri geri açmak mümkün mü yani HDD nin kartındaki bilgileri silebilirsem bu bozuk kullanılamayan sektörleri yenide kullanıma açabilirmiyim 
En son pccanavari tarafından 26 May 2021, 22:03 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
- pccanavari
- Byte3

Re: HDD ler ve sektörleri
Benim derdim verileri silmek değil HDD nin kullanıma kapattığı sektörleri kısa süreliğine de olsa aktif hale getirebilir miyim
- esatiz
- Gigabyte3

- Teşekkür etti: 399 kez
Bozuk sektörleri yeniden kullanıma açmak pek mantıklı değil, bozukluk diğer bölümlerde de oluşursa kötü olur.
HDDnin kartını silmek mümkün mü bilmiyorum. (SMART verlerini ve yeniden tahsis edilmiş sektör yerlerinin bilgisini)
Bir flaş bellek ile FreeDOS ortamında HDAT2 programıyla mümkün olabilir fakat emin değilim. Şu videoyu programı tanımak için bir incele, program içinden ihtiyacın olanı bulursan uygula ama sorumluluk sana aittir. :
https://www.youtube.com/watch?v=p4UrnP38T0w
HDDnin kartını silmek mümkün mü bilmiyorum. (SMART verlerini ve yeniden tahsis edilmiş sektör yerlerinin bilgisini)
Bir flaş bellek ile FreeDOS ortamında HDAT2 programıyla mümkün olabilir fakat emin değilim. Şu videoyu programı tanımak için bir incele, program içinden ihtiyacın olanı bulursan uygula ama sorumluluk sana aittir. :
https://www.youtube.com/watch?v=p4UrnP38T0w
- shampuan
- Petabyte4

- Teşekkür etti: 200 kez
Her ikinize de cevaben, ben böyle birşeye yeltenmek istemezdim.
Sektör ayrıldıysa bir sıkıntısı var, kafanın oraya uğramaması gerekiyo demektir.
Bu sektörü açmak...
Sorunun yanıtını da bilmiyorum maalesef.
Sektör ayrıldıysa bir sıkıntısı var, kafanın oraya uğramaması gerekiyo demektir.
Bu sektörü açmak...
Bazı kötü sektörler yayılma eğilimi gösterebiliyormuş. Bunu yıllardır internet üzerinden -doğruluğundan emin olmadan- okuyup duruyorum.
Sorunun yanıtını da bilmiyorum maalesef.
- pccanavari
- Byte3

HDD eski aklıma geleni üstünde deniyorum
En son pccanavari tarafından 26 May 2021, 22:44 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
- esatiz
- Gigabyte3

Gerçekten mantıklı değil, böyle bir şey varsa bile yapılmasını tavsiye etmem. O sektörlerden kazancın kaç bayt olacak ki?
Yeni bir disk kullanıyorsan yeniden tahsis edilmiş sektör sayısı X 4096 bayt... Eskiyse X 512 bayt. Birkaç kilobayt için oraları -bir yolu varsa- açmaya değmez. Veri silmek için istiyorsun sanırım.
Yeni bir disk kullanıyorsan yeniden tahsis edilmiş sektör sayısı X 4096 bayt... Eskiyse X 512 bayt. Birkaç kilobayt için oraları -bir yolu varsa- açmaya değmez. Veri silmek için istiyorsun sanırım.
Kapasitesi ne kadar?
En son esatiz tarafından 26 May 2021, 22:50 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
- shampuan
- Petabyte4

Geri kazanmak istemiyordur zaten aklına birşey takılmıştır... Da..
Şimdi emin olamadığım(ız) bir nokta var o da şu:
Ben, LLF işleminin* tüm plakaya baştan sona sıfır yazdırdığını biliyorum.
Öyle bir yazma ki, ne MBR bırakır ne de MFT. En baştaki bitten başlar en son bite kadar.
Bu işlemi ben ayrılmış sektörleri de açığa çıkarır diye biliyordum... Ama sanırım değil.
Gerçekten o ayrılmış sektörlerin ortaya çıkmasını istiyorsan, HDD'nin elektroniğindeki förmveyr'i kurcalaman gerekiyor ki HDD'yi ful eline alabilirsin. Riskli yani ben tavsiye etmem.
*Verdiğin kaynakta, ki kendisi yukarıda link attığım yer oluyor, adam "LLF işlemi zannedilen işlem aslında gerçek LLF değildir, gerçek LLF fabrikada HDD üretilirken atılandır" diyor. Bu da demektir ki LLF aslında ayrılmış sektörler ortaya çıkarmayabilir.
Şimdi emin olamadığım(ız) bir nokta var o da şu:
Ben, LLF işleminin* tüm plakaya baştan sona sıfır yazdırdığını biliyorum.
Öyle bir yazma ki, ne MBR bırakır ne de MFT. En baştaki bitten başlar en son bite kadar.
Bu işlemi ben ayrılmış sektörleri de açığa çıkarır diye biliyordum... Ama sanırım değil.
Gerçekten o ayrılmış sektörlerin ortaya çıkmasını istiyorsan, HDD'nin elektroniğindeki förmveyr'i kurcalaman gerekiyor ki HDD'yi ful eline alabilirsin. Riskli yani ben tavsiye etmem.
*Verdiğin kaynakta, ki kendisi yukarıda link attığım yer oluyor, adam "LLF işlemi zannedilen işlem aslında gerçek LLF değildir, gerçek LLF fabrikada HDD üretilirken atılandır" diyor. Bu da demektir ki LLF aslında ayrılmış sektörler ortaya çıkarmayabilir.
- esatiz
- Gigabyte3

Doğrudur, mantıken bakalım. Format işlemi, sırasıyla 0 dan sonuncu sektöre kadar hepsini temizliyor. Her yere sıfır dolduruyor diyelim. Hatalı sektör 100.000 inci sektör diyelim. Oranın yerine tahsis edilen ise başka bir yerde olsun. (Genelde diskin son sektörlerinin oralarda olur) Sıra 100.000e geldiğinde oranın yerine tahsis edilene gidecek okuma kafası. Yani 100.000nci bozuk konuma aslında dokunmadı, onun yerine geleni gitti formatladı. Böyle. Doğru mu biliyorum?shampuan yazdı: 26 May 2021, 22:50 , adam "LLF işlemi zannedilen işlem aslında gerçek LLF değildir, gerçek LLF fabrikada HDD üretilirken atılandır" diyor. Bu da demektir ki LLF aslında ayrılmış sektörler ortaya çıkarmayabilir
- shampuan
- Petabyte4

Emin değiliz.
Bahsettiğin şey, hddyi normal kullanırken (okuma-yazma) geçerli ve aynen dediğin gibi.
LLF'de durumun ne olduğundan emin değilim.
Aslında zor da olsa bunu tesbit etmenin yolu var.
Bir Bad sektörlü HDD'yi alırsın.
Veri kurtama ile ilgili paylaştığım PDF'de size bir resim vermiştim. Bir programla size bizzat kendi HDD'min sağlık durumunu gösteriyordum. HDD'mde, ki bu HDD benim için hayati öneme sahiptir, hatalı oldukları için ayrılmış bazı sektörler görünmekteydi. İŞİN İLGİNÇ TARAFI BEN BUNU SİZİN İÇİN PDF YAZARKEN ÇEKTİĞİM O GÖRSELDE FARKETTİM! Şu anda derhal yeni bir HDD alıp içindekileri aktarmalıyım.
Neyse örnek olarak bu HDD'yi güzelce LLF'leyip cillop yapıp, o HEALTH sonuçlarına tekrar bakmak lazım.
O rakamlar sıfırlanıyorsa, bir ihtimal LLF ayrılmış sektörleri ortadan kaldırıyordur.
Yok hala duruyorsa disk elektroniği oraları sonsuza kadar tutacak demektir.
Aranızda böyle ayrılmış sektörlü HDD'ye sahip olan varsa, bir LLF yaparak sonucu bize yazabilir.
Benim yok.
Bahsettiğin şey, hddyi normal kullanırken (okuma-yazma) geçerli ve aynen dediğin gibi.
LLF'de durumun ne olduğundan emin değilim.
Aslında zor da olsa bunu tesbit etmenin yolu var.
Bir Bad sektörlü HDD'yi alırsın.
Veri kurtama ile ilgili paylaştığım PDF'de size bir resim vermiştim. Bir programla size bizzat kendi HDD'min sağlık durumunu gösteriyordum. HDD'mde, ki bu HDD benim için hayati öneme sahiptir, hatalı oldukları için ayrılmış bazı sektörler görünmekteydi. İŞİN İLGİNÇ TARAFI BEN BUNU SİZİN İÇİN PDF YAZARKEN ÇEKTİĞİM O GÖRSELDE FARKETTİM! Şu anda derhal yeni bir HDD alıp içindekileri aktarmalıyım.
Neyse örnek olarak bu HDD'yi güzelce LLF'leyip cillop yapıp, o HEALTH sonuçlarına tekrar bakmak lazım.
O rakamlar sıfırlanıyorsa, bir ihtimal LLF ayrılmış sektörleri ortadan kaldırıyordur.
Yok hala duruyorsa disk elektroniği oraları sonsuza kadar tutacak demektir.
Aranızda böyle ayrılmış sektörlü HDD'ye sahip olan varsa, bir LLF yaparak sonucu bize yazabilir.
Benim yok.
- esatiz
- Gigabyte3

Benim traktör gibi çalışan diskte konumu yeniden tahsis edilmiş birkaç tane bad sektör vardı. Müsait bir zamanda dosyaları arşive alıp LLF denerim.
- shampuan
- Petabyte4

Eğer bir disk traktör gibi çalışıyorsa, kafa çok geziyor demektir.
Ayrılmış alanların çokluğu
Parçalanmış dosyaların çokluğu
MFT'nin de parçalanması
Gibi birçok sebep buna neden olabilir.
Ayrıca mesela aşırı parçalanmış bir diskin var. Bu diski sonradan ikiye bölmek istedin. Bu haliyle bölersen partisyon bu parçalar arasında dağılmak zorunda kalır. Bu da kafanın hırıl hırıl ötmesine neden olur.
Bu nedenle diyorum ki:
Disk yedeklemeden önce (klon işlemi)
Bir de disk ile ilgili böyle bölme falan yapmadan önce iyi bir defrag yazılımı ile tam birleştirme yapın.(HDD'ler için geçerli).
Ayrılmış alanların çokluğu
Parçalanmış dosyaların çokluğu
MFT'nin de parçalanması
Gibi birçok sebep buna neden olabilir.
Ayrıca mesela aşırı parçalanmış bir diskin var. Bu diski sonradan ikiye bölmek istedin. Bu haliyle bölersen partisyon bu parçalar arasında dağılmak zorunda kalır. Bu da kafanın hırıl hırıl ötmesine neden olur.
Bu nedenle diyorum ki:
Disk yedeklemeden önce (klon işlemi)
Bir de disk ile ilgili böyle bölme falan yapmadan önce iyi bir defrag yazılımı ile tam birleştirme yapın.(HDD'ler için geçerli).
- pccanavari
- Byte3

Llf sadece kullanılabilir sektörleri 0veya1 ile dolduruyor
Llf den öncede 140 ayrılmış sektör vardı şimdide öyle görünüyor
Llf den öncede 140 ayrılmış sektör vardı şimdide öyle görünüyor
- esatiz
- Gigabyte3

140 tane mi? Smart değerlerinin fotoğrafını atar mısın? "Reallocated Sector Count" değerin, eşiği aşmış olabilir. İş işten geçmiş de olabilir.

Haklısın abi de diskin yapısı böyle sanırım. Hem 7200 rpm hem eski olunca...shampuan yazdı: 26 May 2021, 23:32 Eğer bir disk traktör gibi çalışıyorsa, kafa çok geziyor demektir.
- shampuan
- Petabyte4

Teşekkür ederim @pccanavari.
Haaa, demek ki neymiş?
Bir HDD'de ayrılmış sektör olmayıp basit düzeyde mantıksal hatalar da olabiliyor. Bunlara soft level bad sector diyoruz. Ya da kısaca soft bad sector. Bu tip hatalar scandisc ile yoklanıp, içindeki veriler kurtarılabiliyor. Daha sonra yapılacak LLF ile de düzeltilebiliyor.
Ama arkadaşın bahsettiği 140 değeri disk yüzeyinde hard level bad sectorlara işaret eder. Bu sektörler tekrar açılmasa iyi olur.
Haaa, demek ki neymiş?
Bir HDD'de ayrılmış sektör olmayıp basit düzeyde mantıksal hatalar da olabiliyor. Bunlara soft level bad sector diyoruz. Ya da kısaca soft bad sector. Bu tip hatalar scandisc ile yoklanıp, içindeki veriler kurtarılabiliyor. Daha sonra yapılacak LLF ile de düzeltilebiliyor.
Ama arkadaşın bahsettiği 140 değeri disk yüzeyinde hard level bad sectorlara işaret eder. Bu sektörler tekrar açılmasa iyi olur.