USB Write Protect Hakkında
- shampuan
- Petabyte4

- Teşekkür etti: 200 kez
Re: USB Write Protect Hakkında
O halde autorun'un önce şifre çözücü scripti harekete geçirmesi gerekiyor ki bu da saçma olur sanırım.
Neyse. Demek ki bir ürün geliştirip satışa çıkarmak istiyorsak, önce bir usb firmasıyla anlaşıp rom olarak ürettirmemiz gerekiyor anlaşıldı. Piyasadan yazdırma engeli oluşmuş sandiskleri toplayacak değiliz a?
Neyse. Demek ki bir ürün geliştirip satışa çıkarmak istiyorsak, önce bir usb firmasıyla anlaşıp rom olarak ürettirmemiz gerekiyor anlaşıldı. Piyasadan yazdırma engeli oluşmuş sandiskleri toplayacak değiliz a?
- shampuan
- Petabyte4

Evet, bu doğru. İçinde oluyor. Bunun nedeni, üretici firma, dışarıdan müdahale etmeli ve etmesiz modeller için ayrı ayrı PCB bastırmak istemiyor. Aynı belleğin PCB'sini dışarıdan mandallı olana da olmayana da koyup dağıtıyor.
Bizim varsayımımızda şunlar olmalı:
-Yazılım kopya korumalı olmalı. Kırıp kopyalanabilmesi için özel donanım gerektirmeli. Fakat ürün olarak fiyatı düşük tutulacağı için, kimse böyle bir maliyetle uğraşıp da basit bir yazılımı kırıp ilaç sitelerine yüklemeyi düşünmez.
-Flaş, donanımsal olarak (çipten) ROM türü olmalı. Kullanıcı bununla işim bitti, formatlıyayım da başka iş için kullanayım dememeli.
-Flaş bellek autorun mantığıyla takar takmaz çalışmalı. Çalışmıyorsa bilgisayarım menüsündeki simgesinden çalıştırılabilmeli. Tak çalıştır, çıkar dursun.
Bizim varsayımımızda şunlar olmalı:
-Yazılım kopya korumalı olmalı. Kırıp kopyalanabilmesi için özel donanım gerektirmeli. Fakat ürün olarak fiyatı düşük tutulacağı için, kimse böyle bir maliyetle uğraşıp da basit bir yazılımı kırıp ilaç sitelerine yüklemeyi düşünmez.
-Flaş, donanımsal olarak (çipten) ROM türü olmalı. Kullanıcı bununla işim bitti, formatlıyayım da başka iş için kullanayım dememeli.
-Flaş bellek autorun mantığıyla takar takmaz çalışmalı. Çalışmıyorsa bilgisayarım menüsündeki simgesinden çalıştırılabilmeli. Tak çalıştır, çıkar dursun.
- shampuan
- Petabyte4

Gündüz saatlerinde ufak bir araştırma yaptım.
Normal bir flaş belleği ROM bellek türüne dönüştürmek için özel yazılım gerekiyormuş.
Her flaş bellek türünde yapılamıyormuş, belli başlı markaların belli başlı modelleri. Bilmediğin flaşta riskli. Zaten bu bir "iş" olduğu için flaş bellek üreticilerine yaptırmak zorundasın, sorun değil yani.
Özel yazılım, flaşın gömülü yazılımına (firmware) müdahale ederek yama yapıyor. Böylelikle flaşın içindekiler baki kalıyor. Değiştirmek isteyen yine o yazılımla geri alabiliyor.
Bu bilgilerden yararlandığım blog yazarı bunlardan bahsetmiş ama "burayı atlıyorum, isteyen olursa onun da nasıl yapıldığını anlatırım" demiş, dolayısıyla hangi program olduğunu bilemiyorum.
Bilmenizde fayda var:
-İster diskpart ile ister bu iş için yapılmış programlar ile bir flaş belleğe yazma koruması atılabilir, evet.
-Yazma koruması sadece işlemin yapıldığı bilgisayarda geçerli; başka bilgisayara takınca rahat rahat kullanıyorsun.
-Flaş koruması uygulaması, anlaşıldığı üzere flaşa değil kullanılan bilgisayara yapıldığından geri almak için yine o bilgisayar kullanılmalı.
-Piyasada gezen SANDISC marka flaş belleklerde karşılaşılan yazma koruması sorunu, üreticinin **neliğinden kaynaklanmaktadır. Bu sorunu çözemezsiniz, flaş bellekler ya donanım arızasından ya da üreticinin bilerek attığı koddan ötürü bozuluyor.
SON NOT: İşlemi uygulayıp geri aldıktan sonra (Ratool ile) bilgisayarım bir dosyaya sağtık>gönder>flaş dediğimde benden yönetici izni soruyor. Önceden yoktu. Bunu ilgili başlıkta açmalı mıyım, bilemiyorum. Belki normal birşeydir.
Düzeltildi: Birden fazla imla düzeltmesi ve tümce ilaveleri.
Normal bir flaş belleği ROM bellek türüne dönüştürmek için özel yazılım gerekiyormuş.
Her flaş bellek türünde yapılamıyormuş, belli başlı markaların belli başlı modelleri. Bilmediğin flaşta riskli. Zaten bu bir "iş" olduğu için flaş bellek üreticilerine yaptırmak zorundasın, sorun değil yani.
Özel yazılım, flaşın gömülü yazılımına (firmware) müdahale ederek yama yapıyor. Böylelikle flaşın içindekiler baki kalıyor. Değiştirmek isteyen yine o yazılımla geri alabiliyor.
Bu bilgilerden yararlandığım blog yazarı bunlardan bahsetmiş ama "burayı atlıyorum, isteyen olursa onun da nasıl yapıldığını anlatırım" demiş, dolayısıyla hangi program olduğunu bilemiyorum.
Bilmenizde fayda var:
-İster diskpart ile ister bu iş için yapılmış programlar ile bir flaş belleğe yazma koruması atılabilir, evet.
-Yazma koruması sadece işlemin yapıldığı bilgisayarda geçerli; başka bilgisayara takınca rahat rahat kullanıyorsun.
-Flaş koruması uygulaması, anlaşıldığı üzere flaşa değil kullanılan bilgisayara yapıldığından geri almak için yine o bilgisayar kullanılmalı.
-Piyasada gezen SANDISC marka flaş belleklerde karşılaşılan yazma koruması sorunu, üreticinin **neliğinden kaynaklanmaktadır. Bu sorunu çözemezsiniz, flaş bellekler ya donanım arızasından ya da üreticinin bilerek attığı koddan ötürü bozuluyor.
SON NOT: İşlemi uygulayıp geri aldıktan sonra (Ratool ile) bilgisayarım bir dosyaya sağtık>gönder>flaş dediğimde benden yönetici izni soruyor. Önceden yoktu. Bunu ilgili başlıkta açmalı mıyım, bilemiyorum. Belki normal birşeydir.
Düzeltildi: Birden fazla imla düzeltmesi ve tümce ilaveleri.
En son shampuan tarafından 20 Nis 2021, 00:27 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
- velociraptor
- Yottabyte4

- Teşekkür etti: 19829 kez
Flash belleği çıkartıp yeniden taktığında sorunun giderilmiş olması gerekir
- esatiz
- Gigabyte3

- Teşekkür etti: 399 kez
Yazma korumasının flaşın dosya sistemiyle alakası olması gerekmiyor mu? Diskpart ile Linux dosya sistemli bir flaşa yazma koruması atılabilir mi?
En son esatiz tarafından 20 Nis 2021, 00:29 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
- shampuan
- Petabyte4

Giderilmiyor. Hatta başka bir flaş belleği takıyorum. Sağtık gönder deyince... Hani C: dizininde birşeyi silmek, değiştirmek için soruyor ya, aynı o uyarıdan geliyor.
- shampuan
- Petabyte4

İlk cümle hakkında yetersizim, sadece tecrübe ettiğim kadar yazıyorum, gördüğüm şey PC donanımı ile ilgili. (sistem reg kayıtları sayesinde o flaşı tanıyıp içini sana kullandırtmıyor).esatiz yazdı: 20 Nis 2021, 00:29 Yazma korumasının flaşın dosya sistemiyle alakası olması gerekmiyor mu? Diskpart ile Linux dosya sistemli bir flaşa yazma koruması atılabilir mi?
Diskpart yazılımı, ext-4 gibi dosya sistemleri microsoftun resmi dosya sistemi olmadığından sanırım olmuyor. Aslında bir denemek lazım.
Yine bugün ilginç birşey farkettim, bir flaş belleği partisyon programı ya da -yapılabiliyorsa- diskpartla iki partisyona bölersen, windowsta tek parça görünür.
Ama yaptığım denemelerde bir flaşı iki partisyon ext-4 yaptım, linuxda iki ayrı partisyon olarak görüp kullanabiliyorsun. İlginç. Ha linuxda ne işe yarar dersen pek bir işe yaramaz; zira windowsta kullanılabilir olsaydı, büyük bir flaşı partlara böler her bir parta bakım yazılımı, şu, bu atardın.