LibreOffice'de Olumlu Gelişmeler Var

Sadece freeware (Ücretsiz) program paylaşımlarının yeraldığı alan
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 200 kez

LibreOffice'de Olumlu Gelişmeler Var

Mesaj gönderen shampuan »

LibreOffice yazılımı ücretsiz kullanabileceğiniz gelişmiş ofis süit şeklindeki programlardan birisidir. Microsoft Office'e alternatif olarak kullanılabilir. Lisans peşinde koşmayı sevmiyorsanız, çok çok hassas şekilde çalışmanız şart değilse, alternatif olarak kullanabiliyorsunuz. Hem eski hem de yeni MS Office dosyalarını açabilir, düzenleyebilir; veyahut hazırladığınız belgeyi MS office uzantılarıyla kaydedebilirsiniz.

Bir süre boyunca libre office ile çalışma olanağım olduğundan bazı tecrübeler edinme şansı yakaladım. MS Office ile karşılaştırıldığında bazı uyumsuzluk sorunları olabiliyor. Mesela L.O. ile hazırladığınız sayfa sayısı MSO'da farklı çıkabiliyor. Mizanpaj'da, sayfa yapısında falan bazı bozulmalar olabiliyordu ve bu, özellikle bu tip şeylerin çok önemli olduğu çalışmalarda, resmi dosyaların hazırlanmasında sorun teşkil edebiliyordu.

Geçen gün güncel sürümünü indirerek tekrar testler yapmak istedim. Kurulum kolay oldu. Arayüz yenilenmişti. Ribbon özelliği getirilmiş ve isteğe bağlı olarak kullanılabiliyor. Yazılımın icon'ları falan biraz yenilenmiş. Çalışma gayet rahat yapılabiliyor. Kişisel çalışmalarınız açısından kullanılabilirliği çok yüksek. Böyle aşırı titizlik gerektirmeyen, ama düzgün çıkması gereken çalışmalarınızda kullanmayı tercih etmek isteyebilirsiniz. Benim farkettiğim düzeltmelerden birisi, hazırladığım bir resimli anlatım, daha sonra açıldığında sayfanın tarumar olması şeklindeydi, şimdi onu düzeltmişler. Resimli bir anlatım hazırlıyorum ve kaydettikten sonra gerek kendisi gerekse MSO ile açıldığında düzgün çıkıyor. Yani illa lisanslı olsun, en iyisi olsun gibi bir takıntınız yoksa kullanılabilirliği daha da iyileştirilmiş.

Şuradan inceleyip indirebilirsiniz - resmi sayfası:
https://tr.libreoffice.org/
Kullanıcı avatarı
feuer
Terabyte1
Terabyte1
Teşekkür etti: 124 kez

Re: LibreOffice'de Olumlu Gelişmeler Var

Mesaj gönderen feuer »

Google Drive Google Docs ile işlerimi rahatlıkla görebiliyorum.
Ama internet giderse ya da internete erişemsem diye LibreOffice portable PAF sürümünü hazırda bulunduruyorum.

https://portableapps.com/apps/office/li ... e_portable
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Gayet güzel bir fikir. Dosya ilişkilendirmede sıkıntı olmuyorsa sıkıntı yok.
Çok profesyonel çalışmıyorsan ve sadece word takılıyorsan Abiword da var. Biraz bug'lı bir yazılım ama yeri geldiğinde hayat kurtarabilir. Boyut olarak daha küçük, hızlı, pratik. Open Source-Free.
Kullanıcı avatarı
feuer
Terabyte1
Terabyte1
Teşekkür etti: 124 kez

Mesaj gönderen feuer »

Teşekkürler denerim.
Gdrive ofis işlemleri için yeterli benim için. Kelime işlemcisi ve hesap tablosu kullanıyorum.
Libreoffice de şuana kadar ihtiyaç hissetmedim internet sorunu yaşamadığım için.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19689 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

Microsoft Office yi tercih ediyorum ama alternatiflerinin olması herzaman avantajdır
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Bir not daha düşmek istedim. Yazılımı test etmek amacıyla bir süredir MS Office yerine kullanıyorum. Geçmiş sürümlere göre gerçekten olumlu gelişmeler var. Bir defa daha ferah bir ortam sunuyor. Çünkü arayüzde yenilemelere gidilmiş. Kullanıcının isteğine göre ribbon kullanımı da var. Simgeler yenilemiş. Daha modern ve hoş bir ortamda çalışıyorsunuz. Bir belgeyi hazırlarken resimlerin düzgün oturmaması sorunu bir nebze çözülmüş. Belgeyi kaydettikten sonra resimler bir tarafa metinler bir tarafa curcunaya dönmüyor daha stabil olmuş. Kaydedilmiş belge MS Office'de açılınca daha düzgün görünüyor (uyumsuzluk eski sürümlerde daha üst düzeydeydi biraz daha düzelmiş.) Bir de, program biraz daha hızlanmış sanki (psikolojik de olabilir).

Ekstra bilgiler de vereyim. Az evvel MS'in yayınladığı kısayol tuşları pdf'sini bir başka başlıkta yayınladım. Bu belgeyi LibreOffice Draw ile çevirdim. Draw modülü, sadece çizim yapmaya yaramıyor. Şayet "resim olarak" kayededilmemişse metin tabanlı bir PDF'yi açıp içini düzenlemenizi sağlıyor. Her metin ayrı ayrı metin kutuları olarak açılır ve elle düzeltmenizi sağlar. Şekiller semboller fotoşopla çalışır gibi sürükle-büyüt/küçült vb fonksiyonlarla düzenlenebiliyor. Yazı tiplerine duyarlı olduğundan orjinal yazı tipi neyse onu bozmadan google'dan çeviriyi kopyala-yapıştırla sorunsuzca düzenliyorsunuz. Taşma olduğunda metin kutusunun şekli değişse de elle düzeltmenize olanak tanıyor. Bu esnada belgeyi kaybetmemek için kendi uzantısında kaydedip, daha sonra kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Belge bitince PDF olarak kayediyorsunuz. Çözünürlük ya da kalite bozulması olmuyor. Düzenleyeceğiniz metinler, aynen powerpointteki metin kutusu mantığı ile çalışmaktadır. İçlerine tıklatıp düzenlersiniz, fazladan metin kutusu varsa tıklatıp silersiniz bu kadar basit.

Yazacak çok şey varsa da bu kadarı fazla bile diyorum. İlaç aramayı sevmem, işimi görsün yeter diyenler için gayet iş görür seviyede bir programdır.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19689 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

teşekkürler ozaman bunu da rahatlıkla kullanabiliriz