Ssd- ram

Hardware (Donanım) konusunda bilgi paylaşım alanıdır.
ByYaşar
Bit
Bit

Ssd- ram

Mesaj gönderen ByYaşar »

Herkese merhaba. Eski bilgisayarımı ram ve ssd ile hızlandırmak istiyorum. Malum süreçte yenisini almaya imkan olmuyor. İntel Celeron B815 işlemcili. 2 Gb rami var. Kasayı açtığımda iki tane ram yuvası var. Sata2 destekliyor. Buraya foto ekleyemedim. Bir tane 4 gb ram ve 240 gb ssd takmayı düşünüyorum. Uğraşmaya değer mi.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 200 kez

Re: Ssd- ram

Mesaj gönderen shampuan »

Casper mi o bilgisayar?
Ya da piriform speccy portable ya da kurulumlu çalıştırıp summary kısmından resim atabilir misiniz?

Siz yapana kadar ben birkaç birşeyler karalıyayım.
Boş bir ram yuvası daha varsa, aynı özellikte mümkünse aynı marka model bir ram daha takabilirsiniz. Tek ramlı kullanıyorsanız iki tam takınca kaç GB olursa olsun Dual Channel teknolojisi aktif olur ve masaüstü vb performansında tahminen yüzde 30 kadar iyileşme olur. İşlemciniz ahım şahım değil ama yine de rahatlama olur, hızı farkedersiniz.
SSD konusunu da siz bilirsiniz, SSD sistemin önce açılış hızını etkiler. Genel performansınız etkilemez. Mesela birşey kopyalarken, bir filmi falan açarken, bir de hafif yazılımların açılışında epey hızlanma sağlar. Program performansını arttırmaz yanlış anlamayın, bazı programlar tık diye açılır sadece. İşte bir klasöre falan tıklatınca anında açılır...
Yani evet faydası olur mu olur. Ama çok mecbur değilseniz 4 yerine bir 2GB ram daha takabilirsiniz. 4GB ram ise 64 bit sistem için alt sınırdadır. 2+4=6GB olursa kötü mü olur? Hayır.

Bilgisayarlar ateş pahası. Yenisi alınıcak gibi değil. Yanlış coğrafya, yanlış zaman... :( Yapıcak bi'şey yok.
ByYaşar
Bit
Bit

Mesaj gönderen ByYaşar »

Hwinfo ile açtım bilgileri görüntüledim ama buraya foto atamıyorum şuan. Bilgisayar hp compaq serisi. 64 bit işletim sistemi var. İntelin sayfasından işlemciye baktığımda 16 gb a kadar kaldırıyor yazıyor doğru mu yanlış mı bilmiyorum.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 200 kez

Mesaj gönderen shampuan »

Az evvel ben de işlemcinize intelden baktım ama max ram şeysine bakmadım, o şu an önemli değil. Ekonomik olarak ekleyebileceğiniz en uygun ram, tesbit ettiğiniz değer. Yani 4GB'den yüksek almayın bence. Bilgisayarın ciğeri belli. Fazla ram isteyen uygulamaları o sistemde zaten yürütemeyeceksiniz o yüzden max 4GB daha takın fazlası fuzuli masraf olur. SSD olayını da size bırakıyorum. Hani o olmasa da olur ama ram kesinlikle farkettirecektir. Hem hız açısından, hem de uygulamalar için daha fazla bellek alanı açısından.

Dual Channel (ikili kanal) mimarisi, tek ram ile kullanılırken devre dışı off mode durumundadır. Ram adedi birden ikiye çıktığında aktif olur ve performansta artış gözlenir. Bizzat ben de kendi laptobumda bunu denedim, gerçekten de hissedilir bir hızlanma oldu. Ahım şahım değil ama daha atak olduğunu hissediyorsunuz. Şu anda linux kurulu şekilde kenarda yatıyor. Baya HDD'li bir laptop.
ByYaşar
Bit
Bit

Mesaj gönderen ByYaşar »

İlk etapta ram takarak denerim o zaman. Bide intelin sitesinde 1060 ve 1333 mhz diyordu. Bilgisayarın içindeki ram'in kodunu aratınca 1600 mhz diyor. Hangisi daha iyi olur. Kod bu mt8ktf25664hz-1g6m
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19799 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

İşlemcin
https://ark.intel.com/content/www/tr/tr ... 0-ghz.html

Litografi : 32 nm Pek kolay ısınmayacak diyebiliriz.
İşlemci Temel Frekansı : 1,60 GHz (Biraz düşük)
Maks. Bellek Boyutu : 16 GB (işlemci tarafından desteklenen maksimum bellek kapasitesi)

Eğer Oyun oynanmayıp sadece Emaillere bakma webde gezinme ve rutin işler için kullanılıyorsa değebilir

SSD - 256 GB 316 TL
https://www.hepsiburada.com/samsung-860 ... 00000A5BL9
ByYaşar
Bit
Bit

Mesaj gönderen ByYaşar »

Cevaplar için herkese teşekkür ediyorum