Elektrik süpürgesi ile laptop Tahliye ızgarası temizliği

Hardware (Donanım) konusunda bilgi paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 21419 kez

Elektrik süpürgesi ile laptop Tahliye ızgarası temizliği

Mesaj gönderen velociraptor »

Laptopların sıcak hava tahliye ızgaraları , kullanıldıkları ortama göre birkaç senede tamamen tıkanabiliyor.

Resim

İşte bu tıkanma süresini uzatmak elinizde , Herkesin evinde elektrik süpürgesi bulunuyordur , her 6 ayda yada senede bir uygulanacak basit bir işlem ile Fan temizliği yaptırma sürenizi 3-5 katına çıkartablirsiniz işte konunun ayrıntıları ;

1. İşlemin düzgün şekilde yapılabilmesi için 2 kişi olmalıdır. Laptop un bataryası çıkartılır ve kapağının arkası açılır. Burada amacımız fana dokunabilmek ardından fanın dönmemesi sağlanır ,(ben parmağımla hafifçe fanı tutuyorum)

2. Elektrik süpürgesinin ucuna plastik aksamı takılır.

Resim

3. Ardından aşağıdaki resimde gösterilen yere , ilgili plastik uç yaslanıp tahliye uzgaralarının kenarlarında birikmeye başlamış olan toz ve yumak şeklindeki partiküller çekilir.

Resim

4. Elektrik süpürgesi çekerken fanın dönmemesi sağlandığından , fana hiçbir zararı yoktur, ayrıca Hele hele Ters akım yapma olasılığı imkansızdan ötedir. çünkü plastik uç kullanıyoruz ve yasladığımz yer de plastik.

NOT: laptoplarda asıl zararlı olan şey bu tahliye ızgaralarından içeriye basınçlı hava vermektir, bu tamaen oradaki tozun anakart ve diğer donanım bileşenlerine yapışmasına sebep olur , ASLA YAPMAYIN , Basınçlı hava sadece Masaüstü bilgisayarın kasasını açtıktan sonra tozunu almak için kullanılabilir.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 200 kez

Re: Elektrik süpürgesi ile laptop Tahliye ızgarası temizliği

Mesaj gönderen shampuan »

:arrow:

Anasayfaya çok uygun... 8)
Kullanıcı avatarı
tn82
Moderator
Moderator
Teşekkür etti: 67 kez

Mesaj gönderen tn82 »

Eğer laptop'u sökemiyorsanız , ki bazı laptoplar bir iki vida ile açılmazlar. Tamirciye yaptıma işlemini geciktirmek için geciktirmek için 6-8 ayda bir dışardan tahliye ve fan kısmını süpürdüğünüzde de işe yaradığını göreceksiniz. BU şekilde bir temizlik bile 5 yıl rahat götürür bilgisayarı
Kullanıcı avatarı
trasmus
Megabyte2
Megabyte2

Mesaj gönderen trasmus »

Bu işlem yapılırken eğer sökülebiliniyorsa fan soketi anakartdan sökülmeli. Eğer dışarıdan bir müdehale zorunluysa fan yaprakları arasına bir plastik çubuk sıkıştırılmalı yoksa anakarta fan üzerinden elektrik akımı gidebilir.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Fan soketini sökmemek için yapıyoruz zaten , elektrik gelmesi olasılığı "%0" 20 yılıdır uygularım ve müşteri laptoplarından bazılarını bu şekilde temizlediğim oldu, birkere Laptop fanları zaten plastiktir sadece çekim sırasında çok hızlı dönesin diye elimizle tutuyoruz. Elektrik süpürgesinin ucuna enaz 15 cm lik plastik aparatı koymuşuz dayadığımz yer de 3-4 mm kalınlığında plastik , elektirk nerden geliyor nasıl geliyor bu kısmını da izah edermisin?
Kullanıcı avatarı
cankusa
Gigabyte1
Gigabyte1
Teşekkür etti: 33 kez

Mesaj gönderen cankusa »

trasmus yazdı: 10 Haz 2020, 14:13 Bu işlem yapılırken eğer sökülebiliniyorsa fan soketi anakartdan sökülmeli. Eğer dışarıdan bir müdehale zorunluysa fan yaprakları arasına bir plastik çubuk sıkıştırılmalı yoksa anakarta fan üzerinden elektrik akımı gidebilir.
Statik elektirikten olabilir bu elektirik cihazın içerisinde besleme kartındaki güç kondansötörlerinde biriken enerjidir.Uzmanlar bu enerjiyi boşaltmak için kendilerinine topraklama yaparlar.
Kullanıcı avatarı
tn82
Moderator
Moderator
Teşekkür etti: 67 kez

Mesaj gönderen tn82 »

Laptop'umun birini kendim sökemiyorum. onu arada bir tamire veririm ve onlar temizlerler çünkü aşırı derecede parçalanması gerekiyor. 2010 yılından beri o laptop sadece bilgisayarcı tarafından 2 kere temizlendi. hep ben dışarıdan temizledim. yani tek bir vida bile sökmeden elektrik süpürgesi ile elektirik sürpürgesi hiç bir zaman laptop'a zarar vermedi yararından başka hiç bir zararı olmadı? :)

Kendim söktüğüm bilgisayarda ise sadece söktükten sonra ızgaralarını temizliyorum fanı süpürüyorum ne zararı yaa?
Kullanıcı avatarı
trasmus
Megabyte2
Megabyte2

Mesaj gönderen trasmus »

Elektrik motorları çift yönlü çalışırlar. Elektirk verirseniz hareket enerjisi üretirler, Hareket enerjisi verilirse enerji üretirler. Mutlaka bozulacak diye birşey söylemedim ancak risk her zaman mevcuttur.
Kullanıcı avatarı
lord_leo
Megabyte3
Megabyte3

Mesaj gönderen lord_leo »

velociraptor yazdı: 10 Haz 2020, 12:30 laptoplarda asıl zararlı olan şey bu tahliye ızgaralarından içeriye basınçlı hava vermektir, bu tamaen oradaki tozun anakart ve diğer donanım bileşenlerine yapışmasına sebep olur[/color] , ASLA YAPMAYIN , Basınçlı hava sadece Masaüstü bilgisayarın kasasını açtıktan sonra tozunu almak için kullanılabilir.
Doğru ayrıca Toz nadirde olsa elektrik geçirdiğinden başka sorunlara ve kısa devreye sebep olabilir.
shampuan yazdı: 10 Haz 2020, 13:45 :arrow:
Anasayfaya çok uygun... 8)
- Bu şekilkde değil düzenlenmesi gerekir.
tn82 yazdı: 10 Haz 2020, 13:50 Eğer laptop'u sökemiyorsanız , ki bazı laptoplar bir iki vida ile açılmazlar. Tamirciye yaptıma işlemini geciktirmek için geciktirmek için 6-8 ayda bir dışardan tahliye ve fan kısmını süpürdüğünüzde de işe yaradığını göreceksiniz. BU şekilde bir temizlik bile 5 yıl rahat götürür bilgisayarı
-Herkes bilgisayarcı olacak diye bir şey yok dolayısıyla benim yıllar önce söylediğim "ya bilgisayardan anla yada anlayan bir arkadaşınla iyi geçin" çünkü bilgisayar tamircisiyim diye geçinen her vidanın ayrı olduğunu ve dizüstünü vida artırmadan yada tırnakları kırmadan düzgün toplayıp kaliteli termal macun kullanana, fan livine Türkçesini hatırlayamadım (fan demiri yuvasına) yanmaz gress kullanana ben rastlamadım. Amerikadakilerde buna dahil.
Dışarıdan hava çıkış yerinden çekilebilir ama üfrenmez. Bu şekilde 5 yıl gitmez, parçaların ömrünü yersin . Yılda bir doğru temizlik normal şartlarda yeter.
trasmus yazdı: 10 Haz 2020, 14:13 Bu işlem yapılırken eğer sökülebiliniyorsa fan soketi anakartdan sökülmeli. Eğer dışarıdan bir müdehale zorunluysa fan yaprakları arasına bir plastik çubuk sıkıştırılmalı yoksa anakarta fan üzerinden elektrik akımı gidebilir.
- Sökülemeyen fana ben rastlamadım. söküldükten sonra dönmesinde sakınca yok ama sökülmeden temizlik yapılacaksa ters elektrik gitmemesi için fan döndürülmeden temizlenmeli, En basiti fan soketi yani genelde üçlü fan fişi anakarttan çıkartılmalı. Laptoplar yada benzeri aletlerde tek yönlü diyot veya mosfet kullanıldığından sorun olmaz.
velociraptor yazdı: 10 Haz 2020, 15:24 Fan soketini sökmemek için yapıyoruz zaten , elektrik gelmesi olasılığı "%0" 20 yılıdır uygularım ve müşteri laptoplarından bazılarını bu şekilde temizlediğim oldu, birkere Laptop fanları zaten plastiktir sadece çekim sırasında çok hızlı dönesin diye elimizle tutuyoruz. Elektrik süpürgesinin ucuna enaz 15 cm lik plastik aparatı koymuşuz dayadığımz yer de 3-4 mm kalınlığında plastik , elektirk nerden geliyor nasıl geliyor bu kısmını da izah edermisin?
- Normal fırçasız ve 2 çıkışlı fanları döndürürseniz ucundan elektrik alabilirsiniz yani dinomo etkisi yapar. Ama laptop fanları genelde 3 bazen 4 çıkışlıdır. Yada akıllı fan dedikleri sistemdir. Normalde bu fanlar 12v ile çalışır. Ama laptop anakartı 19v ile beslenir dolayısıyla fan çıkışına mosfet konulur. Bildiğiniz gibi mosfetler yada tek yönlü diyotlar elektriği tek yönden geçirir. Dolayısıyla teoride fanın ters dönmesi anakarta elektrik göndermesi gerekir evet gönderir ama 19v az gönderir ve mosfetden geriye elektrik geçmediğinden anakarta birşey olmaz.

Statik elektirikten olabilir bu elektirik cihazın içerisinde besleme kartındaki güç kondansötörlerinde biriken enerjidir.Uzmanlar bu enerjiyi boşaltmak için kendilerinine topraklama yaparlar.
-Statik elektrik ptal mayın gibidir . Önlem almak mantıklıdır. Toz ve statik elektrik pekte güzel bir ikili değildir. çok yöntem var ama 220v girişindeki kapasitörlere dikkat edilmelidir. En basidi plastik eldiven giymektir. vs.

Diye uzar gider. Eski zamanlar tüpü televizyonlar var tamire verdik yok şu oldu bu oldu, sürekli bozuluyor. Adamın elinde multimetre ölçüyor vs. Neyse gittim bir multimetre aldım, üzerindeki semboleri ve kompanetlerin nasıl okunacağını öğrendim. Sonra şablonun nasıl okunacağını öğrendim. Söke taka , yapa boza kendim öğrendim kendi televizyonumu kendim tamir ettim. Altı üstü şablondan giren elektriği takip ediyorsun labirent oyunu gibi, Zaten çalışmayan parça ya çok sınıyor yada elektriği sonraki elamana geçirmiyor bukadar. O parçayı değiştir devam.
Neyse diyeceğim şu kendin yap öğren, başkası yapabiliyorsa sen de yapabilirsin. :)
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

lord_leo yazdı: 10 Haz 2020, 21:55 - Normal fırçasız ve 2 çıkışlı fanları döndürürseniz ucundan elektrik alabilirsiniz yani dinomo etkisi yapar. Ama laptop fanları genelde 3 bazen 4 çıkışlıdır. Yada akıllı fan dedikleri sistemdir. Normalde bu fanlar 12v ile çalışır. Ama laptop anakartı 19v ile beslenir dolayısıyla fan çıkışına mosfet konulur. Bildiğiniz gibi mosfetler yada tek yönlü diyotlar elektriği tek yönden geçirir. Dolayısıyla teoride fanın ters dönmesi anakarta elektrik göndermesi gerekir evet gönderir ama 19v az gönderir ve mosfetden geriye elektrik geçmediğinden anakarta birşey olmaz.
velociraptor yazdı: 10 Haz 2020, 12:30Burada amacımız fana dokunabilmek ardından fanın dönmemesi sağlanır ,(ben parmağımla hafifçe fanı tutuyorum)
velociraptor yazdı: 10 Haz 2020, 12:30 4. Elektrik süpürgesi çekerken fanın dönmemesi sağlandığından , fana hiçbir zararı yoktur, ayrıca Hele hele Ters akım yapma olasılığı imkansızdan ötedir. çünkü plastik uç kullanıyoruz ve yasladığımz yer de plastik.
Kullanıcı avatarı
Ensatech
Megabyte2
Megabyte2
Teşekkür etti: 85 kez

Mesaj gönderen Ensatech »

Yinede çıkış tarafından emmilmemeli. Görseldeki kırmızı alandan tekrar vakum yapılırsa büyük oranda kanatlara daha sıkı tutunacaktır içerideki süngersi tabaka. Fan dairesi, usb portları, kart yuvaları gibi diğer deliklerden emiş yapabilirsiniz. Bunu yukarıda yazdığı gibi düzenli yaptıkça büyük bakım gereksinimi azalacaktır.

Elinizdeki süpürgeye göre eğer tahliye kısmına da hortum takılabiliyorsa. Bu tahliyeden alacağınız üflemeyi kırmızı alana yaklaştırırken.
Diğer emici başlığı fan dairesine tutun böylece cihazı sökmeden büyük oranda kaba tozların önce yerini değiştirebilecek daha sonra farklı yönelerden hava tutarak dışarı emme şansı bulabilirsiniz.

İdealde elbette macuna kadar tazelemek faydalı olacaktır. Bakır blok su altında da yıkanabilir.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 200 kez

Mesaj gönderen shampuan »

Ben temiz bir boya fırçası bulunduruyorum. Gerek laptop gerek masaüstünü balkona çıkarıp maske takarak bu fırçayla süpürüyorum. Tertemiz ettikten sonra macun kontrolu yapıp yerine geri takıyorum.

Daha evvel bir masaüstü bilgisayarı yıkamışlığım da var. Anakartı tamamen çıkarıp banyoya götürdüm. Pili falan daha önce söküp kartı sıfırlamıştım zaten. Omomatikli su ile köpürte köpürte açtım suyu yıkadım. Bitince deterjan bakır yollara zarar vermesin diye tekrar yıkadım. Daha sonra kurutup taktım çalıştı.