GNU Linux İşletim Sistemlerinde "Açma-Kapatma-Yeniden Başlatma" Komutları

Linux ve Unix tabanli isletim sistemlerini hep beraber tanıyıp öğreneceğiz.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1
Teşekkür etti: 2505 kez

GNU Linux İşletim Sistemlerinde "Açma-Kapatma-Yeniden Başlatma" Komutları

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Linux sistemimizi konsoldan komut vererek açıp-kapatabiliriz. Reboot edebiliriz vs. Bunların nasıl olduğunu
görmeden önce bahsetmemiz gereken bir konu var. Bahsedeceğimiz konu sistem çalışma seviyeleri yani runlevels konusu. Linux
işletim sistemi başladığında bildiğiniz gibi kernel yani çekirdek belleğe yüklenerek çalıştırılır ve donanımları tarayarak sürücü
yazılımlarını yüklemeye başlar. Sonra root dosya sistemi ( yani /) mount edilir (bağlanır) ve init programı başlatılarak sistem
çalışır hale getirilir. Bu işlem yapılırken sistemin çalışmadüzeyi yani runlevel ayarlanır.

Gerçi günümüzde çoğu Linux sistem varsayılan olarak grafiksel arayüzle başlatılsa da diğer çalışma seviyelerinde açıldığı zaman o çalışma seviyesinde hangi hizmetleri verecekse ilgili servisler-programlar başlatılır.Kabaca sistem bu şekilde işler

Linux sistemlerde 7 farklı çalışma seviyesi vardır:

0:Hiç bir servisin çalışmadığı ve kapatma işlemlerinin başladığı seviye (halt)
1:Tek kullanıcılı (single user) kullanıcı seviyesi. Ağ servisleri çalışmaz. Sistem bakımı için kullanılabilir.
2:Ağ desteği olmadan çok kullanıcılı çalışma seviyesi.
3:Ağ destekli çok amaçlı çalışma seviyesi.
4:Kullanılmaz.Fakat kullanıcı tarafından özel olarak tanımlanabilir.
5:Grafiksel kullanıcı ara yüzünün çalıştığı seviye.Günümüzün kişisel kullanım için olan Linux dağıtımlarının hemen hepsi varsayılan olarak bu çalışma seviyesinde başlatılır.
6:Sistemi yeniden başlatma (reboot) seviyesi.

Sisteminizi kapatmak, yeniden başlatmak için vs. bu çalışma seviyeleriyle ilgili komut kullanabiliriz.

Örneğin

Kod: Tümünü seç

init 0
komutuyla sistemi 0. level konumuna getirebiliriz. Bu levelde hiç bir servis-program çalışmadığından sistem kapanışa geçecektir.Yani konsolda init 0 komutunu kullandığımızda sistemimiz kapanacaktır.

Eğer sistemimizi 6. çalışma seviyesine geçirmek istiyorsak bu durumda

init 6 
komutunu kullanmalıyız. Bu çalışma seviyesinde sistem reboot olacaktır.

Sistemi kapatmak için, yeniden başlatmak için başka komutlar da kullanabiliriz. Örneğin

shutdown -h now
komutuyla sistemimiz beklemeden kapanma işlemine geçecektir.

Eğer hemen değil de belli bir süre sonra sistemin kapanmasını istiyorsak, örneğin 5 dk. Sonra kapanması için

shutdown -h now+5
komutunu kullanabiliriz. Sistemi kapatmak için kullanabileceğimiz bir komutumuz daha var. O komut da halt komutu. Konsoldan

halt 
komutunu verdiğimizde sistem kapanmaya başlayacaktır.

Sistemi reboot etmek yani yeniden başlatmak için kullanabileceğimiz bir komut da

reboot 
komutudur. Aynen

init 6
komutunda olduğu gibi

reboot
komutunda da sistem yeniden başlatılacaktır.

Not:

Eğer sisteminizi "ULTRA HIZLA" kapatıp açmak istiyorsanız "Super Killed" işlemi olan

force reboot
komutunu kullanmanız gerekecektir.Yalnız bu komut tehlikelidir.Çünkü bu komutla arkaplanda ne uygulama ve servis varsa hepsini toptan katliam'a tabii tutuyorsunuz ve bundan dolayı veri kaybı değeri %50'in üzerindedir.

Not 2:

Eğer

shutdown
komutunu parametresiz olarak kullanırsak sanki init 1 komutunu kullanmışız gibi sistem 1. çalışma sevitesine (single user mod) geçecektir.

TRWE_2012
Alaydan Yetişme PC Kullanıcısı

“Linux ve Unix tabanli isletim sistemleri” sayfasına dön