Monitörünüzde En İyi Görüntüyü Elde Etme

PC hakkındaki genel bilgi ve ipucu paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1
Teşekkür etti: 2526 kez

Monitörünüzde En İyi Görüntüyü Elde Etme

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Merhabalar

Windows, monitörünüze bağlı olarak en iyi görüntü özelliklerini seçer. Bu özellikler, ekran çözünürlüğü, yenileme hızı ve renktir. Bu ayarlar, monitörünüzün LCD veya CRT olmasına bağlı olarak değişir. Görüntü ayarlarınızı değiştirmek istiyorsanız veya bu ayarlar değişmişse ve varsayılan ayarları geri yüklemek istiyorsanız aşağıdaki önerileri kullanın.Her iki monitör türünde de genellikle inç başına nokta sayısı (DPI) ne kadar yüksek olursa yazı tipleri o kadar iyi görünür.

Bir LCD monitöre yönelik en iyi görüntü

Bir LCD monitörünüz varsa ekran çözünürlüğünüzü denetleyin. Bu işlem, ekrandaki görüntülerin ve nesnelerin netliğini belirlemenizde yardımcı olur. LCD monitörleri yerel çözünürlüğe ayarlamak iyi bir fikirdir. Yerel çözünürlük, bir monitörün en iyi görüntüyü vermesi için boyutuna göre tasarlanan çözünürlüktür. Monitör üreticileri veya satıcıları yerel çözünürlüğü sağlayabilir durumda olmalıdır. Bu bilgiyi alamazsanız, monitörü genellikle yerel çözünürlük olan mevcut en yüksek çözünürlüğe ayarlamayı deneyebilirsiniz.

LCD monitörler, yerel çözünürlüklerinden daha düşük çözünürlükleri teknik olarak destekleyebilir, ancak görüntü küçük, ekrana ortalanmış ve siyah kenarlı olabilir veya uzatılmış görünebilir.

Doğru monitör titreyişi

Monitörünüzden olası en iyi görüntüyü almak için dikkat etmeniz gereken başka bir nokta ise ekran yenileme hızıdır. Yenileme hızı çok düşükse monitör titreyebilir; bu da göz yorgunluğu ve baş ağrılarına yol açabilir. En az 75 Hertz'lik bir yenileme hızı seçmelisiniz.

Bir LCD monitörün rengini ayarlama

LCD monitörler canlı renkler gösterir. Monitörünüzden en iyi renk görüntüsünü elde etmek için rengin en az 32 bit'e ayarlandığından emin olun.

Bir CRT ya da LCD ekrana yönelik en iyi görüntü

Bir CRT monitörde, ekran çözünürlüğünü 32 bit renk veren mevcut en yüksek çözünürlüğe ve en az 72 Hertz'lik bir yenileme hızına ayarlamak önemlidir.Ekran titriyorsa veya ekrana bakmak rahatsızlık yaratıyorsa, rahat edene kadar yenileme hızını artırın.

Monitör boyutuna dayalı çözünürlük

Resim

Bir CRT monitörün rengini ayarlama

Windows renkleri ve temaları en iyi, monitörünüzü 32 bit renge ayarladığınızda çalışır. Monitörünüzü 24 bit renge ayarlayabilirsiniz, ancak tüm görsel efektleri göremezsiniz. Monitörünüzü 16 bit renge ayarlarsanız, pürüzsüz görünmesi gereken görüntüler düzgün biçimde görünmeyebilir.

TRWE_2012
Alaydan Yetişme PC Kullanıcısı
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 200 kez

Re: Monitörünüzde En İyi Görüntüyü Elde Etme

Mesaj gönderen shampuan »

Bazı ufak yanlışlıklar var.

Benim monitörüm 17inç. Olması gereken (en doğru) çözünürlük 1280x1024 piksel.
Diğer odada CRT (tüplü) monitör var. Onun da çözünürlüğü 1024x768.
Monitör çözünürlükleri sadece monitörün inç hesabına göre yapılmamalı. Her monitörün kendi ideal piksel ayarı vardır. Dolayısıyla yeşil ibareli tablodaki çözünürlükler herkes için geçerli değildir.
Aslında sen araştırmayı seviyorsun, ppi konularını falan içeren detaylı bir yazı hazırlayabilirdin.

Doğru monitör titreşmesi, daha çok CRT ekranlarda sıkıntı olabiliyor. Fakat günümüzün, LCD ve LED ekranlarında bu gibi bir sorun pek görünmüyor (gözü rahatsız etmesi açısından). Bunun nedeni, CRT monitörler ile LCD tip monitörlerin çalışma prensiplerinin tamamiyle farklı olması. Bir CRT monitörü 60Hz'ye ayarladığınızda görüntüde muazzam bir titreme görürsünüz. Bir süre sonra soğan doğruyormuş gibi gözünüzde kamaşma, yaşarma ve ağrı oluşur. Fakat LCD monitörlerde kaç hertz'e ayarlanırsa ayarlansın, titremez (koyulaştırılmış cümleyi tekrar okuyun). Fakat fareyi masaüstünde hareket ettirirken, insan gözünün zar zor farkedebileceği şekilde atlamalı gidebilir. Özellikle oyun oynarken, oyunun fps ayarı ile monitörünüzün fps ayarını eşlemeyi başarabilirseniz, oyun performansınızda iyileşme olduğunu görebilirsiniz. Atlama zıplama zırtlama sorunu olmayacaktır. Video izlerken eğer çok titiz biriyseniz, video FPS'si ile monitör FPS'uygunlaştırmaya çalışmak (eşlemek değil) da gözü çok hassas, hataları çabuk farkeden kişiler için ideal sonuçlar verebilir.

Günümüz monitörleri epey pahalı hale gelmiştir. Özellikle oyun monitörü diye yağlanıp ballanarak fahiş fiyattan satılan birçok monitörün FPS değerleri oldukça yüksek rakamlara çıkabilmektedir. Nedeni, yukarıda bahsettiğim ideal oyun zevkini sağlayabilmek. Oyun manyakları, oyun görüntüsündeki en ufak bir aksaklığı, atlamayı çabuk farkedebilecek bir hassasiyet geliştirmişlerdir. Bu tip monitörlerin üretilme nedenleri de biraz da budur. Fakat, monitör titreşim hızının yüksek olması, daha fazla sistem kaynağı kullanmasına neden olabilecek, ekran kartının aşırı ısınarak ömrünü etkileyecektir. Şahsen yapmış olduğumuz testler, oyun fps'si, çözünürlüğü, diğer görüntü ayarları ve monitör titreşme hızının yüksek tutulmasının bilgisayarın başta ekran kartını olmak üzere işlemcisini çok fazla zorladığını, ayrıca mücadele edilmesi son derece zor, yüksek ısı sorununun ortaya çıkmasına neden olduğu tarafımızdan tesbit edilmiştir. Bilgisayarın herşeyini süper bile toplasanız, yine de ayarları yüksek tutmak, donanımın ömrünü kısaltıyor demektir bu.

Normal kullanıcılara gelince, yukarıda arkadaşımızın bahsettiği gibi, eğer CRT montör kullanıyorsanız, ideal titreşim hızınızı belirleyerek bu ayarda kullanmalısınız. Özellikle günümüzde bilgisayar başında geçirdiğimiz vakit uzamıştır ve görünüşe göre uzamaya devam edecektir. "Tüplü ekran mı kaldı yeaaa" diyecek arkadaşlar :) Size sesleniyorum! Birçok işyerinde, hala tüplü ekran kullanılıyor. Muhasebe büroları, hukuk büroları ve daha birçok iş yerinde, ofiste, belli başlı sebeplerden ötürü tüplü monitör kullanılmaya devam ediliyor. Dolayısıyla evet, yanılıyorsunuz: Tüplü monitörün modası daha geçmedi :)

İyi çalışmalar.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

Geçenlerde İnternet Kafeye gittim CV çıktısı almak için .....Bilgisayarın başına orturdum ve bir de ne göreyim Kavisli ekran....Bir hoş oldum.Sanki ekranın içindeyim......Teknoloji baş döndürücü hızla gelişiyor......Bakalım daha neler göreceğim bu ahir fani ömrümde.....

TRWE_2012
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 200 kez

Mesaj gönderen shampuan »

Kavisli ekranlardan ben de gördüm. Oyuncuların ilgisini çekmek için bir sürü masraf ediyorlar ama kazanacağı saat başına ücret belli. Bir de o ekranların hiçbir özelliği yok. Onun düz olanları daha ucuz ve daha nitelikli. İmkanın olur da almak istersen tavsiye etmiyorum. Hele ki oyun oynamıyorsan düz monitör almalısın.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

shampuan yazdı: 03 Nis 2019, 22:09 Kavisli ekranlardan ben de gördüm. Oyuncuların ilgisini çekmek için bir sürü masraf ediyorlar ama kazanacağı saat başına ücret belli. Bir de o ekranların hiçbir özelliği yok. Onun düz olanları daha ucuz ve daha nitelikli. İmkanın olur da almak istersen tavsiye etmiyorum. Hele ki oyun oynamıyorsan düz monitör almalısın.
Benim öyle uçuk kaçık şeylerle işim olmaz bana 15.1 ile 17 inç ekran yeter artar......(düz ve flat(ışığı yansıtmayan))

“Genel bilgiler ve ipuçları” sayfasına dön