linux için yardım

Linux ve Unix tabanli isletim sistemlerini hep beraber tanıyıp öğreneceğiz.
Kullanıcı avatarı
tasiyici
Megabyte3
Megabyte3
Teşekkür etti: 27 kez

linux için yardım

Mesaj gönderen tasiyici »

öncelikte bir sorum var normalde 2tb hdd var onu komple win 7 ayırdım
120 gb ssd hard disk alıcam anakartta 2 hdd olacak buna linux kurucam bıostan her seferinde bot yapıp başlatman gerecek mantık olarak peki bu işi kolaylaştıran bir program yokmu yada başka yöntem aynı iki sistemi tek hdd kullanmıyacam ayrı yarı hdd lerde farklı sistem

esas kafama takılan bir diğerinde sistemi başlatırsam diğer hdd nin içeriğini görebilirmiyim
linuxda win 7 programlarını kullanabilmek için 120 ssd de ayrı bir bölümmü oluşturmak lazımki wine için win program dosyaları kuruluptamı yapılacak yoksa bir dizin üzerinden wineyi yol gösterip exesini çalıştıracak
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1
Teşekkür etti: 2511 kez

Re: linux için yardım

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Bir kere şunda anlaşalım (burada önereceğimi sen yapmak zorunda değilsin)

1.2 TB (2X1000 GB)'lık bir diske Windows çok bile mesela benim disk sığam 160 GB MBR disk bunu 40 GB Ubuntu Studio ayırdım geri kalan ise Takas Dosyası ve NTFS dosya sistemli disk

2.120 GB ssd disk alacağına 2 TB diskin ;

250 GB'ına Önce Windows 7 kur (Win10 önermiyorum)

Geriye 2000 GB- 250 GB = 1750 GB

Bu 1750 GB'ında 250 GB'lık bölümüne Ubuntu Studio kur (Şiddetle tavsiye ederim verisyon olarak 16.04 sakın 16.10 kurma çünkü daha BETA seviyesinde test amaçlı sisteme zarar verme potansiyeli var)

1750 GB - 250 GB = 1500 GB (Buda senin NTFS dosya sistemli Veri Saklama Depo Diskin olsun

Gelelim 120 SSD diskin parası ile taşınabir SSD USB DİSK al bencen verilerini yanında taşımış olursun.

Boş vere sisteme dışarıdan müdahele etme.

Bilir misin? La Şatölye Prensibi diye bir Kimya Kanunu Vardır.Bu doğal kanunu der ki;

SİSTEME DIŞARIDAN BİR KUVVET ETKİDİĞİ ZAMAN , SİSTEM BU KUVVETİN ETKİLERİNİ AZALTACAK YÖNDE KENDİNİ KARARLI BİR DENGEYE ULAŞTIRMAYA ÇALIŞIR.

Yani demek istediğim eğer sistemin kararlı ve stabilse böyle bir dış müdahale ya olumlu olur yada sana ek masraf çıkartabilir.

Evet gelelim senin can alıcı soruna .....

Önce Windows kurdun ardından Ubuntu kurdun ama Ubuntu ayrı disk içinde yapman gereken şu Ubuntu da iken Grub Customizer 5.0.5 yazılımını

1.Terminal Ekranını Aç

Kod: Tümünü seç

sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
komutunu yaz enter tuşuna bas (Yazılım Geliştiricisini deposu sisteminde /etc dizini altındaki SourceList dosyasına eklensin)

2.Terminal ekranındayken

sudo apt-get update
Ve

sudo apt-get upgrade
yaz enter tuşuna bas.Sistemin güncellensin.Eklendiğin depoda güncellenecek

3.Genel Terminal Ekranında İken;

sudo apt-get install grub-customizer
yaz enter'la yazılımın sisteme kurulmasını bekle....

Bu yazılımla Windows önyüklemesini Grub üzerine yazdırabilirsin yada direkt grub üzerinden terminal komutları ile uğraşabilirsin.İnan yukarıdaki yazılım bu işi görselleştiriyor....

Aşağıda sistemde Windows varken Linux dağıtımının kuruulması ve Windows Loaderin Gruba eklenmesi terminal komutları yapılışı var.Bunu niye veriyorum biliyormusun buradaki tüm işlemleri yukarıdaki yazılım otomatik yapıyor.
GRUB’ u Yeniden Yükleme

Eğer bilgisayarınızda Ubuntu ve Windows kullanıyorsanız Windows’u her yeniden kurduğunuzda bilgisayar açılışındaki işletim sistemi ekranı ortadan kaybolacak ve doğrudan doğruya Windows açılacaktır. Bu gibi durumlarda işletim sistemi seçme ekranını geri getirmek için “Grub” adı verilen açılış önyükleme yazılımını onarmanız gerekecektir.

1.Yöntem :

Ubuntu Çalışan (Live) CD ile makinanıza tekrar grub2 kurulumu yapmak için öncelikle sisteminizin sabit disk üzerindeki yeri (bölümü) şöyle tesbit edilir: Uygulamalar > Donatılar > Uçbirim çalıştırılır ve şu komut yazılır;

sudo fdisk -l

komutunun çıktısında sisteminizin yüklü olduğu alana göre işlem yapılır. Örneğimizde, bu alanın /dev/sda5 olduğunu kabul edelim. Aşağıdaki komutla bölümümüzü sisteme bağlayalım:

sudo mount /dev/sda5 /mnt

Diğer bölümleri de sisteme ekleyelim:

sudo mount --bind /dev /mnt/dev

chroot ile kök dizinimizi değiştirelim:

sudo chroot /mnt

Artık grub2′mizi tekrar mbr üzerine yazabiliriz:

grub-install /dev/sda

Yazılıp yazılmadığını kontrol edelim:

sudo grub-install --recheck /dev/sda

Şayet hata vermediyse, işlem tamamdır. Ctrl+D tuşu ile chroot uygulamasından çıkıyoruz. Sırasıyla aşağıdaki komutları vererek sistemi yeniden başlatabilirsiniz:

sudo umount /mnt/dev
sudo umount /mnt
sudo reboot

2.Yöntem :

Makinayı Çalışan CD (Live CD) ile açtıktan sonra kurulu bölümünüze çift tıklayarak sisteme bağlanmasını sağlayın veya elle kendiniz bağlayın. Çift tıklayarak bağladığınız zaman bağlama noktasını alttaki komutla öğrenin:

ls -l /media

Bağlama noktası disk bölümünün uuid değerine göre oluşacaktır. Buna uygun olarak komutu düzenleyerek grub2′yi mbr’ye yazdırın:

sudo grub-setup -d /media/XXXXXXXX-XXXX-XXXX-XXXX-XXXXXXXXXXXX/boot/grub /dev/sda

Herhangi bir çıktı (hata) vermeden alt satıra geçiyorsa grub2′ niz mbr’ye yazılmış demektir.

Not: Kurulu sistemi açtıktan sonra, şayet yeni kurduğunuz diğer işletim sistemi grub menüsüne yerleşmediyse grub menünüzü güncelleyin:
sudo update-grub
Artık sorunun cevabını sanırım almış olmalısın.Sorun olursa bildiğim kadarı ile cevaplandırmaya çalışırım.
Kullanıcı avatarı
tasiyici
Megabyte3
Megabyte3

ama linux kurulu oldugu sadece ben bilmeliğim baskası pc basına oturdugunda bilmemeli çünkü içinde yazılım ile ilgili kodlar olacak
120 gb ssd yi o yüzden alıyorum bazı win7 programları şirkette lazım oluyor bu dediğimi yapabilirsem daha süper olacak ssd 200 ile 300 tl arası bişey hemde sistemi hızlandırıyor diye okudum ilk önce benim kendi pc de deneyeceğim sonra olursa yani yapabilirsem ve kontrollu bir sistem yapabilirsem bunu şirkette uygulayacagız cuma günü deneyeceğim bunları not ettim bakalım sonucu yazıcam yada takıldıgım yerde forumda sorarım
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

Yukarıda anlatılanların resimli anlatımları aşağıda verilmiştir.

Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim

Bunlar aynı zamanda;(Terminalden)

1.Ubuntuya harici bir yazılım deposu nasıl eklenir?
2.Ubuntu nasıl elle güncellenir?
3.Yeni eklenmiş bir depodan yazılım nasıl kurulur?

Sorularına ek bir yanıtlar zinciridir.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

Wine lunix ortamında Windows için yazılmış her yazılımı tam manası ile çalıştırmıyor.Onun yerine Ubuntu içine VirtualBox kur.Kurulum aynı yukarıdaki resimlerdeki adımlarla yapılıyor.Kurduğun VirtualBox için 100 gb'lık alan ayır ve dosya yolunu bu ayrılan disk olarak göster.

Sonra VirtualBox içinde iso veya dvd şekinde

Windows xp (bunu tercih et ubuntu VirtualBox içinde çok stabil çalışıyor),7 kurabilirsin....Böylelikle ubuntu altında windows yazılımı kullanabilirsin.

Resim
Resim
En son TRWE_2012 tarafından 23 Oca 2017, 22:09 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
tasiyici
Megabyte3
Megabyte3

daha öncelerde onu denedim sanalpc programında ama belli bir süre sonra sanal pc açılmıyor idi genelde xp kuruyordum çünkü çoğu programları çalıştıra biliyordu evet öylede yapılabilir şimdi fikrimi iyice oturtayım ona göre bir sistem kurmak lazım çünkü pc de win 7 kurulu onu bozmadan linux kurmak linuxu kurdugum zaman tek hdd de win 7 dosyalarının çoğunu ubuntu dizininde görebiliyorum ama lınuxlarınınkini win 7 klasörleri içinde göremiyorum ondan tek hdd yerine 2 hdd kullanmak daha mantıklı geldi çünkü ubuntuyu kaldırdıktan sonra win 7 açılmadı çünkü ubuntu win mbr dosyasını sildi kurtarma cd ile dosyaları yedekledim sonra format atmak zorunda kaldım hatta bir kaç denemede win 7 yüklenmedi çünkü mbrsi yoktu daha kullandıgım xp yi kurdum onun üzerine format atıp win7 kurabildim
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

tasiyici yazdı:daha öncelerde onu denedim sanalpc programında ama belli bir süre sonra sanal pc açılmıyor idi genelde xp kuruyordum çünkü çoğu programları çalıştıra biliyordu evet öylede yapılabilir şimdi fikrimi iyice oturtayım ona göre bir sistem kurmak lazım çünkü pc de win 7 kurulu onu bozmadan linux kurmak linuxu kurdugum zaman tek hdd de win 7 dosyalarının çoğunu ubuntu dizininde görebiliyorum ama lınuxlarınınkini win 7 klasörleri içinde göremiyorum ondan tek hdd yerine 2 hdd kullanmak daha mantıklı geldi çünkü ubuntuyu kaldırdıktan sonra win 7 açılmadı çünkü ubuntu win mbr dosyasını sildi kurtarma cd ile dosyaları yedekledim sonra format atmak zorunda kaldım hatta bir kaç denemede win 7 yüklenmedi çünkü mbrsi yoktu daha kullandıgım xp yi kurdum onun üzerine format atıp win7 kurabildim
Bence Windows 7 üzerinden sanal disk üzerinden belli bir bölümü ayır.Ve ubuntu kurulumuna geç otomatik kurulumda Ubuntu Windows 7 olduğu bölümü otomatik tanıyacak ve kendisi burayı Gruba ekleyecektir.

Windows 7 ortamında Ubuntu dizinlerini görmek ve işlem yapmak istersen

https://www.diskinternals.com/linux-reader/ adresindeki ext4 Explorer yazılımını kullanabilirsin.

Program Tanıtımı:(DiskInternals Linux Reader)

Bilgisayarınızda birden fazla işletim sistemi kullanıyorsanız ve bu ikinci işletim sistemi Linux temelli bir sistem ise, büyük ihtimalle ikinci işletim sisteminin yer aldığı sabit disk bölümü Ext2 veya Ext3 olarak biçimlendirilmiştir. Her ne kadar Linux kullanıcıları NTFS gibi formatları kullanabiliyor olsalar da Ext formatları Linux için çok daha performanslı olduğundan dolayı tercih ediliyor. Fakat Windows'un bu formatlarda yer alan dosyalara erişim sağlayamaması nedeniyle Linux tarafında kalan dosyalara erişmekte sorunlar yaşanıyor.

DiskInternals Linux Reader programı bu sorunun üstesinden gelerek Linux bölümünde yer alan dosyaları da Windows içerisinden okuyabilmenize imkan tanıyor. Bir nevi ara köprü uygulaması olarak çalışan program, Ext2 ve Ext3 bölümlerindeki dizin ve dosyaları, NTFS ya da FAT bölümlerine kopyalamanızı sağlıyor

Sadece okuma iznine sahip olması ve Linux bölümüne herhangi bir veri yazamaması sayesinde daha sonra diğer işletim sisteminize geçtiğinizde hiç bir sorun yaşamamanızı da sağlıyor. Eğer Windows'un kendi arayüzünü kullanarak Linux partitionlarını okumak isterseniz ücretsiz ve kolay kullanımlı DiskInternals Linux Reader'a göz atmayı unutmayınız.

Buda videosu;

Kullanıcı avatarı
tasiyici
Megabyte3
Megabyte3

elime bir tane hdd sata 320 gb geçti biri at dedi bozuk ama şimdi baktım sağlam içi buna linux direk yükleyeceğim
ubuntu 16.04 indirdim aklıma takılan bir soru var win 7 yüklü 2 tb lık hdd nin fişinimi çıkartayım yoksa biostan onu disablemi yapayım neden derseniz
ubuntu kurulumda farklı hdd kurucam ama hdd takılı iken yada çalışıyor iken ubuntu kursam sorun olurmu
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

tasiyici yazdı:elime bir tane hdd sata 320 gb geçti biri at dedi bozuk ama şimdi baktım sağlam içi buna linux direk yükleyeceğim
ubuntu 16.04 indirdim aklıma takılan bir soru var win 7 yüklü 2 tb lık hdd nin fişinimi çıkartayım yoksa biostan onu disablemi yapayım neden derseniz
ubuntu kurulumda farklı hdd kurucam ama hdd takılı iken yada çalışıyor iken ubuntu kursam sorun olurmu
Hayır hayır sakın çıkartma eğer ubuntuyu ayrı diske kuracaksan kurulum aşamasında ubuntu sistemi (Win7) otomatik olarak tanıyacaktır.Windows 7 Loaderi Grub önyükleme yöneticisinin içine yazacaktır.

viewtopic.php?f=30&t=204648 adresinde resimlerden bir tanesi bununla ilgili......buna bak.....

Ayrıca aldığın ikinci el diski ;

1.Yüzey taramasına tabii tut belki yüzeyinde bad sector (bozuk sektör) vardır.Ubuntu bu tip durumlara çok hasass.....

2.Yüzey taramasından sonra bir yazılım ile önce Wipe komutu yüzeydeki boş alanı temizle veya Gururnun level format aracı ile diski fabrika ayarlarına (spinlerin tek yönde sıfır olması) dönüştür ardından NTFS dosya sistemi biçimlendir.

Öyle ubuntu kur.
Kullanıcı avatarı
tasiyici
Megabyte3
Megabyte3

yüzey taraması olayını anlatabilirmsin acaba yada hangi programla yapmalıyım
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

S.M.A.R.T. tablosunda çok farklı veriler mevcuttur. Bunlar arasında sabit diskteki bozuk sektörler, motorun başarısızlıkla sonuçlanan tam devre ulaşma denemeleri, kafa sorunları ve diskin kullanım süresi gibi çok daha fazla veri yer almaktadır. Tüm bu verileri görebilmek için HD Tune gibi bir yazılım kullanabilirsiniz. Bazı değerler sarı gösteriliyorsa, sadece bir tane değer olmak kaydıyla, diski kullanmaya devam edebilirsiniz. fakat her halükarda verilerinizi yedeklemeniz tavsiye edilir.

Yüzey taraması ise diskteki hasarlı alanları tespit eden bir işlemdir. Bu işlemi de HD Tune içerisinde yer alan "Error Scan" sekmesinden yapabilirsiniz. Burada Quick Scan seçeneğini seçmemeniz tavsiye edilir. Böylece diskteki her sektör tek tek taranmış olur.

Sana önereceğim iki yazılım var (benim çok sık kullandığım yazılımlar)

1.HD Tune Pro
2.MiniTools Partions Wizard Pro 9.00
3.HDD Regenerator

Windows'un "chkdsk" fazla güvenme ama Windows 7 MS-DOS Komut isteminden chkdsk /r yapabilirisin ama bu çok uzun sürecektir diskin sığasına bağlı....

Bu aşağıdaki vdeolarda disk yüzeyi nasıl taranır ve nasıl temizlenir.

En son TRWE_2012 tarafından 30 Oca 2017, 21:22 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
tasiyici
Megabyte3
Megabyte3

yüzey tarama yapılacak boş hdd yi makinaya bağlatıp boş iken win7 kurulu hdd üzerinden işlemi gerçekleştirebilirmiyiz
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

tasiyici yazdı:yüzey tarama yapılacak boş hdd yi makinaya bağlatıp boş iken win7 kurulu hdd üzerinden işlemi gerçekleştirebilirmiyiz
Evet zaten bu yazılımlar Windows ortamında çalışan yazılımlar.... Mecburen disk sistemde olmalı ve Windows tarafından görülmeli (bazen Windows yeni takılan diski görmediği de olur buna dikkat et...)
Kullanıcı avatarı
tasiyici
Megabyte3
Megabyte3

bu programların pro ilaç lı olan varmı
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1