Bir ara Tarkan abiyle konuşurken artılarını eksileri tartışmıştık. Bende iki konu hakkında biraz daha araştırma yaparak iki program hakkında bir yazı hazırladım. Sizde Görüşlerini yazar iseniz yedekleme yapacak kişilere yardımcı olabilirsiniz.
Ben şu özelliklere dikkat ettim.
01- Kullanımı kolay mı?
02- Windows haricinde boot disk i oluşturabiliyor mu?
03- Ms-Dos altında çalışabilen sürümü var mı?
04- Universal yada Restore Anyware özelliği var mı? (Benim beğendim bir özellik)
05- Imajı ( alınan yedeği) ne kadar sıkıştırabiliyor ?
06- Imaj ( alınan yedek) ne sürede alınıyor ve geri yükleme ne kadar sürüyor?
07- Imajı ( alanın yedeği) sıkıştırılmış dosyalar gibi açabiliyor muyuz?
08- Imajı ( alanın yedeği) bozmadan güncelleme yapabiliyor muyuz?
09- Imajı ( alanın yedeği) ağdan yükleyebiliyor muyuz?
10- Tek tuşla imajı ( alınan yedeği) yükleme özelliği var mı?
01- Kullanımı kolay mı?
Arkadaşlar ikisininde kullanımı kolay. Kolay olmasa programlar bu kadar popüler olmaz ve tutulmazdı.
02- Windows haricinde boot disk i oluşturabiliyor mu?
Her programda boot disk yani recovery disk (kurtarma diski) oluşturabiliyorsunuz.
03- Ms-Dos altında çalışabilen sürümü var mı?
Ben şuana kadar sadece Ghost adlı programın dos altında çalışan bir exe uzantılı küçük boyutlu bir programını gördüm.
Bu artı mı? evet artı ama her zaman yedek aldığınız yada almaya çalıştığınız HDD yi görmeyebilir. o yüzden sıkıntı olabilir.
04- Universal yada Restore Anyware özelliği var mı? (Benim beğendim bir özellik)
Universal , Restore Anyware, Restore Anywhere , universal Sysprep olarak adlandırılan özellik her iki yazılımda da mevcut.
Ghost....: Restore Anyware Option (RAO) yada Restore Anywhere Option (RAO) olarak adlandırıyor.
Acronis..: Universal Restore adlandırıyor.
Kısacası bu özellik: işletim sistemin tanıdığı bütün sürücüleri kaldırırak ( işlemci dahil) imajı (alınan yedeği) geri yüklüyor.
Bu sayede yedeği alınan işletim sistemi donanımı tamamen farklı bir bilgisayara yüklenebiliyor.Tüm sürücüler kaldırıldığından dolayı
farklı bir donanımda sürücü sıkıntısı yaratmıyor. Sistem açıldığında tanıdığı tanıyor tanımadığı siz tanıtıyorsunuz tıpkı yeni bir işletim sistemi kurmuş gibi.

http://www.symantec.com/business/suppor ... =TECH55329
http://www.symantec.com/business/suppor ... =TECH87092

Acronis in kendi sitesindeki açıklama
05- Imajı ( alınan yedeği) ne kadar sıkıştırabiliyor ?
Sıkıştırma oranları birbirine çok yakın. ikisi arasında çok bariz bir fark yok.
Netbook yedeğinde Acronis , Ghost veya Ghost dos
06- Imaj ( alınan yedek) ne sürede alınıyor ve geri yükleme ne kadar sürüyor?
O anki donanımın özelliğine göre değişebiliyor. Bir DVD bilgisayara kaç dakika da kopyalıyor. hemen hemen o kadar zamanlıyor ama ekstra bir sıkıştırma yaptığınızda süre biraz daha artıyor.
Tarkan abi Acronisi biraz daha hızlı olduğunu söylüyor. Ben kullandığım bilgisayarlarda pek fark göremedim. Aksine süreler birbirine yakındı.
07- Imajı ( alanın yedeği) sıkıştırılmış dosyalar gibi açabiliyor muyuz?
Ghost bunun için Ghost Explorer diye bişey yapmış. Sonradan içine kurmak istediğiniz programları setup larını rar dosyasını atar gibi kopyalabiliyorsunuz.
Acroniste böyle bir uygulama görmedim.
08- Imajı ( alanın yedeği) bozmadan güncelleme yapabiliyor muyuz?
Her iki programda zamanlı olarak yedek alınabiliyor. Ama önceki imajın güncellemesi sadece acroniste mevcut. Ghost sadece Geri dönüşüm noktası gibi bişey oluşturuyor.
09- Imajı ( alanın yedeği) ağdan yükleyebiliyor muyuz?
Bu özellik her ikisnde de mevcut.
10- Tek tuşla imajı ( alınan yedeği) yükleme özelliği var mı?
Bu özellik her ikisnde de mevcut. Acronis bu özelliği etkin etmek kolay
Ghosta bu özelliği etkin etmek biraz uğraştırıyor ama yapılması zor değil. Yeni sürümünde durum nedir bilmiyorum.
Acronis ve Ghost ile açılmış sitemizden konu başlıkları:
Netbook yedeğinde Acronis , Ghost veya Ghost dos
Bootable Ghost XP CD'si yapalım...
Norton Ghost ile Ağ Üzerinden Image Alma - Yükleme
GHOST BOOT CD ile IMAGE Almak ve Geri Yüklemek
Symantec Norton Ghost 14.0 Anlatımı
Detaylı bir anlatım:
Acronis ( Yedek al, Geri yükle, yedek Güncelle, Secure Zone)
Universal Ghost of Windows yapımı (WinXP ve Win7)
Acronis Ile Tek Tusla Vista'yı, Geri Yükleyin Detaylı Anlatı
Yazan: Mendenn