Gcenlerde hickimse yine youtubeye giremiyordu

Internet konusunda bilgi ve ipuçları paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19732 kez

Gcenlerde hickimse yine youtubeye giremiyordu

Mesaj gönderen velociraptor »

Bir yil önce bizim milletin kafasina vura vura , hosts dosyasina ip girisi yöntemini kullanmayin , buyurun size dns degistirme yollu yasak asma yöntemi demistik , bugünlerde yeni yeni ozaman dediklerimizi idrak edenlerden biri asagidaki yaziyi yazmis , iyide yapmis ;)

İnternette iletim gerçek adres üzerinden değil, IP adresleri üzerinden yapılır. Dolayısı ile site adresleri aslında gerçek birer adres değil, birer "alias"'tır. Bu nedenle, http://www.youtube.com adresine erişmek istediğinizde, o sitenin IP adresine ihtiyaç duyarsınız. Bu tür IP adresi-alias eşleştirmelerini name serverlar yaparlar. Bir siteye adres kullanarak bağlanmak istediğinizde, adres çözümlemesi (yani adresten IP adresi öğrenme) için ilk olarak bilgisayarınızdaki hosts dosyasına bakılır. Eğer ilgili adres için bir girdi yoksa, DNS sunucularına adres çözümleme isteği gönderilir. DNS sunucunun tek görevi budur, yani alias'tan IP veya IP'den alias bulmak. O nedenle korkulacak bir şey yok. Tek çekinceniz, bu DNS sunucularının genellikle kimin, hangi adrese bağlandığının bir listesini tutması olabilir. Bunu TTNet de yapıyordur muhtemelen. Hem, Google kendi DNS'lerinde bunu yaptığını zaten belirtiyor. Pek bir fark yok yani.
Elle DNS adresi girmediğiniz sürece, Türk Telekom'un veya Turksat'ın DNS sunucularını kullanırsınız. Ülkemizde site engelleme olayı, sitelerin adreslerini "engellendi" yazısını taşıyan sunuculara eşleştirme şeklinde yapılıyor. Böylece http://www.youtube.com adresine erişilmek istendiğinde, bu sitenin gerçek IP adresi yerine, Telekomünikasyon Kurumu'nun belirlediği özel, "engellendi" sunucularının IP adreslerine erişiyorsunuz. Bu nedenle, hosts dosyası boş ve DNS ayarları otomatikken dahi, Youtube'un gerçek IP adresini bildiğiniz sürece siteye erişebilirsiniz. Tabii Youtube videoları farklı sunucularda tuttuğundan, her birinin IP adresini bilmek gerekiyor ki video izlenebilsin.

İşte bu amaçla insanlar önceleri Youtube ve dahilindeki birçok adresin gerçek IP adreslerini bulup bir liste haline getiriyor ve hosts dosyasına ekliyordu. Fakat Youtube arada bir sunucularının IP adreslerini değiştiriyor ve bu nedenle de hosts dosyasındaki girdiler eski ve (muhtemelen) çalışmayan IP adresleri oluyor. Siteye bir daha erişebilmek için birilerinin yeni IP adreslerini yayınlaması bekleniyordu.
Bu tarz "çürük" eşleştirmeler, DNS sunucularında da oluyor. DNS sunucuları bu verileri taze tutmak için sürekli olarak birbirleriyle haberleşiyor. Youtube'un IP adresi değiştiğinde, kendisine bağlı ilk DNS sunucusu bu değişikliği kendinin bir üstündeki DNS sunucusuna iletiyor. O sunucu da aynı şeyi yapıyor ve bu olay tüm sunucuları kapsayana dek gidiyor.

4.2.2.1, 4.2.2.2, 4.2.2.3 gibi adresler Level 3 Communications adındaki, 1985 yılında kurulmuş bir internet servis sağlayıcısına ait DNS sunucularının adresleri. Bunlar, adreslerinden de anlayabileceğiniz üzere, belki de ilk DNS sunucularından. Haliyle, "doğru" ve "taze" adres çözümlemesi için oldukça güvenilir. Üstelik herhangi bir filtreleme işlemi uygulamıyorlar.
Google DNS de hiçbir filtreleme yapmadığını söylemişti. OpenDNS'in de olayı bu, adından belli zaten. O yüzden bu DNS sunucularını kullandığınızda hiçbir siteye erişiminizin kesilmeyeceğinizden emin olabilirsiniz.

Şöyle bir örnek göstereyim hatta. UNIX tabanlı işletim sistemlerinde de aynı şekilde yapılıyor diye biliyorum ama yine de Windows üzerinden anlatayım. Başlat'tan Çalıştır'a gelip nslookup yazın ve çalıştırın. Bu, istediğiniz DNS sunucusuna istediğiniz adresi çözümletebileceğiniz (tabii daha fazlası da var, detaya girmeyeyim) bir uygulama. Herhangi bir adres yazdığınızda bilgisayarınızın DNS sunucularını kullanarak otomatik olarak çözümlüyor ve sunucunun verdiği cevabı ekrana çıkarıyor. "server X.X.X.X" komutu ile, hangi DNS sunucusuna istek göndereceğini belirtebiliyorsunuz. Dönen cevaplar her zaman (tam olarak)
gerçeği yansıtmıyor. Asıl adres yerine, o adresin üstündeki adresler cevap olarak dönebiliyor. Fakat bir fikir verecektir.
Örneğin, sırayla aşağıdaki komutları girdiğinizde, TTNet'in DNS sunucularına http://www.richarddawkins.net adresini çözümletmiş oluyorsunuz. Verdiği cevap 212.156.4.8 şeklindeki bir adres. Tarayıcınızdan bu adrese girerseniz ENGELLENMİŞTİR yazısını görebilirsiniz.

Kod: Tümünü seç

server 195.175.39.39
    www.richarddawkins.net
Şu komutları girdiğinizde ise, aynı şeyi Level 3'ün DNS sunucularına yaptırmış oluyorsunuz. Cevap olarak dönen adres, Richard Dawkins'in dahil olduğu oluşumun bir adresi, 98.129.238.10, yani http://www.outcampaign.org.

Kod: Tümünü seç

server 4.2.2.3
    www.richarddawkins.net
Youtube isteklerine Google cevap veriyor ve TTNet'in çözdüğü adresteki sayfa boş. Geocities de Yahoo tarafından kapatıldığı için engellendi yazısı kaldırılmış. Ben de bu adresi seçtim, daha somut bir örnek.

DNS jumper
DNs ve hosts degistirici
sizleri bekliyor
Ali Fuat
Bit
Bit

Re: Gcenlerde hickimse yine youtubeye giremiyordu

Mesaj gönderen Ali Fuat »

Benimde başıma gelmiş şu yöntemlerle çözmüştüm.
1- HijackThis yazılımı ile açılışı temizledim sadece virüs proğramını bıraktım.
2- Pc açılınca google dns olan 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 girdim
3- Windows care professional yazılımı ile bakım yaptıktan sonra youtube açıldı.