dwnld
Kod: Tümünü seç
http://rapidshare.com/files/278966852/PortablePM85.rar.html
Burada dikkat ederseniz her diskin rengi farklı bu renkler dosya sistemini belirtmektedir.Alttaki siyah kutuda hangi rengin hangi dosya sistemine ait olduğunu göstermektedir.Bu bilgisayarda windows xp ve ubuntu işletim sistemi bir arada kullandığım için sarı ile gösterilen yerlerde ext3 alanı ve yeşil olan yer ise linux için gerekli olan swap2 takas alanıdır.Mavi olan yerler ise ntfs(Network File System)dir.
Yeni bir disk oluşturmak için sol menüdeki "Create Partition" seçeneğini tıklıyoruz ve karşımıza gelen menüden "Next" diyoruz.Bu bilgisayarda iki ayrı disk olduğu için disk seçmemi istiyor.Tek diski olanlarda bu gösterilmeden direk alttaki seçenek çıkacaktır.

Diskimizide seçtikten sonra hangi bölümün boş alanını kullanacağımızı seçiyoruz.Ben burdaki kırımızı kutu olan kısmı seçiyorum.Seçtikten sonra siyah kutu olan yerde size bu diskten en fazla kaç Gb alan oluşturabilieceğiniz belirtilmektedir.Buradaki seçim aracı ile ne kadar disk alanı oluşturacağımızı seçiyoruz.Mavi alanda kaç gb yeni disk oluşacağı yazmakta.Burada 1.2 Gb yeni disk oluşmuş.Daha sonra "Next" ile geçiyoruz.

Daha sonra bu kısımda dosya sistemini seçiyoruz.Ben NTFS dosya sistemini seçtim.Linux işletim sistemi kullanacaklar Ext3 ve ayrıca swap alanı oluşturmaları gerekiyor.Daha sonra "Next" diyerek geçiyoruz ve Finish ile bu seçeneği kapatıyoruz.

Daha sonra üst kısımdan "Apply" seçeneğini seçerek işlemi başlatıyoruz.İşlem sırasında hiçbir program çalıştırmayınız.İşlem bittikten sonra pencereyi kapatın ve bilgisayarınızı yeniden başlatın.
Yazan : Yener BERKTAŞ