Düşmanın ağzından Gelibolu Dehşeti 1915

Cumhuriyet ve Atatürk ile ilgili bilgi paylasim forumudur
Kullanıcı avatarı
yazgüneşi
Kilobyte4
Kilobyte4

Düşmanın ağzından Gelibolu Dehşeti 1915

Mesaj gönderen yazgüneşi »

Resim

15 Mayıs 1915

Dizanteri etrafta kol geziyordu, tuvaletler siperlerin kuytu köşelerine yapılmıştı. Küçük ve büyük ihtiyaçlar aynı yere de gideriliyordu. Mevzilerin dışına çıkmak ölümdü. Pislik ve dayanılmaz koku savaş heyecanı içerisinde çoğu zaman hisssedilmiyordu. Savaşa ne zaman ara verilse kokular dayanılmaz hale geliyordu. Yaralıların ve siperlerin önündeki cesetlerin kokusu ise midelerimizi bozuyordu.

Ölüler şişmişti ve etrafa müthiş bir koku yayılıyordu.

24 Mayıs 1915

Bugün ateşkes ilan edildi. Bu ateşkes her iki tarafından hazin bir tablo olan ölülerini alıp gömmesi içindi. Her iki tarafında Subayları ve askerleri karşı karşıya geldiler ve binlerce ölü arasından kendi arkadaşlarını alarak gömme işlemlerini yaptılar. Cesetler insanı kusturacak kadar kötü kokuyordu, bu manzara dayanılmazdı.

Şarapnel ve bombaların cesetler üzerindeki tahribatı korkunçtu. Bizler bu ölülerin ayrılması ve taşınması esnasında karşılıklı birbirimizi tanıma fırsatı oldu. Yarın başlayacak muharebeler için hazırlık yapılıyordu. Türk'ler bizim gibi hareket ediyorlardı, selamlaştık ve tokalaştık. Sekiz saatlik barış ve ateşkesden sonra herkes sessizce siperine döndü.
Kullanıcı avatarı
modestus
Gigabyte4
Gigabyte4

Re: Düşmanın ağzından Gelibolu Dehşeti 1915

Mesaj gönderen modestus »

yazgüneşi paylaşımın çok güzel teşekkür ederim..
Kullanıcı avatarı
uçs
Petabyte3
Petabyte3

Mesaj gönderen uçs »

Paylaşım için teşekkürler.. :)
Kullanıcı avatarı
yazgüneşi
Kilobyte4
Kilobyte4

Mesaj gönderen yazgüneşi »

önemli olan bu günümüze nasıl geldik o zamanki şartlarda bir vatan nasıl kurtuldu ve şimdiki Türkiyemiz ne durum da onalrı bilelim bizler için önemli olan bu. Benim sizlerle paylaşacağım daha çok yazı resimler var ama forum sıtatejisi açısından bunları forumda paylaşamıyorum bazı belge ve resimlerin gerçek kurtuluş savaşını nasıl yansıtığı ve gerçek belgeler de hainliklerin nasıl düzenlendiği açık ça belirtilmekte ama dedim ya forum sıtatejisi açısından bunları burada sizlerle paylaşamıyorum aslında paylaşmayı çok isterdim herkez gerçekleri bir kez de o zamanki durum şartları içersinde gözleri ile görüp değerlendirsin isterdim.
Saygılarımla,
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19700 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

birkac paylasim denemesi yapabilirsin mesela ;)
Kullanıcı avatarı
modestus
Gigabyte4
Gigabyte4

Mesaj gönderen modestus »

eğer bu bölümde bu konuları art niyetle tartışmaya açmaya kalkarlarsa altına yorum yazılmaması için konu kilitlenir,bir iki defada güncellenir herkes okur...bazı kendini bilmezler yüzünden bilgi akışını kesmeye hakkımız yok,bekliyoruz :wink: