İşlemcimin kac çekirdekli olduğunu nerden anlayabilirim ?

Hardware (Donanım) konusunda bilgi paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
diceratops
Megabyte3
Megabyte3

İşlemcimin kac çekirdekli olduğunu nerden anlayabilirim ?

Mesaj gönderen diceratops »

İşlemcimin kac çekirdekli olduğunu nerden anlayabilirim ? çift veya tek çekirdekli olduğunu
Kullanıcı avatarı
dnzbzkn
Megabyte2
Megabyte2

Re: İşlemcimin kac çekirdekli olduğunu nerden anlayabilirim ?

Mesaj gönderen dnzbzkn »

Resim

Cpu-z programıyla
Sağ altta versiyon numarasının hemen üstünde cores yazıyor.Kutucuktaki sayı işlemcinin kaç çekirdekli olduğunu gösterir.
Kullanıcı avatarı
modestus
Gigabyte4
Gigabyte4

Mesaj gönderen modestus »

yada basit olarak ctrl+alt+del ile görev yöneticisini aç performansı tıkla cpu kullanım geçmişi göstergesi kaş parçaysa o kadar işlemcin var demektir.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19808 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

bu forumda gecen seneler verilmis bir bilgiydi resimli olarak ta vermistim , gel de bul simdi neredeydi , bu sekilde amerikanin defalarca kesfedilmesi beni cilleden cikariyor , burada verdigimiz bilgilerin bir amaci da hemen linki verebilmek , aradigimi bulamamak beni deli ediyor , ki bilgiyi de kendim vermistim
Kullanıcı avatarı
modestus
Gigabyte4
Gigabyte4

öncede aradım senin yazından sonrada aradım bulamadım,çekirdek ve cpu-z işlemci sayısı kelimeleri ile aradım yok.
Kullanıcı avatarı
tasiyici
Megabyte3
Megabyte3
Teşekkür etti: 27 kez

Mesaj gönderen tasiyici »

benimki çift çekirdekli ama tek çekirdek gibi çalışıyor 2. çekirdeği nasıl aktif hale getirebilirim veya getirme imkanı varmı
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

forumdan banlanan ve eskiden yetki verdigimiz serefsizlerden biri silmis anlasilan , bulamadim cünkü :
Ctrl+ Alt+ Del e basin acilan ekran size cekirdek sayinizi verecektir

Resim

2 - 3 yil kadar önce ayni yaziyi yine yazmistim ve üstte de dedigim gibi burada adam sanip yetki verdigimiz serefisizler bu forumdan son 6-7 yilda binlerce mesaj silmislerdir , bu itlerin bu forumda artik yerleri olmadigi gibi aslinda bunlarin yatacak yerleri de yoktur , isimleri herkesce malum
Kullanıcı avatarı
modestus
Gigabyte4
Gigabyte4

benimki çift çekirdekli ama tek çekirdek gibi çalışıyor
xp de msconfigden ayarı vardı onun (yanılmıyorsam),birde o ayar açıksa sp2yi yükleyip bak.
Kullanıcı avatarı
dnzbzkn
Megabyte2
Megabyte2

Mesaj gönderen dnzbzkn »

Ctrl+ Alt+ Del tuş kombinasyonu ile baktığımızda bu bize işlemcimizin kaç çekirdek olduğunu gösterir.Ancak benim gibi P4(tek çekirdek) işlemcisi olanlarda,yine çift çekirdek gösterir.Bu İntel'in Hyper Threading özelliğinden kaynaklanır.
Benim en üstte verdiğim programcıkla kafanız karışmadan en doğru şekilde anlayabilirsiniz.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Hyper-Threading (HT) nedir, nasıl çalışır?

İsterseniz öncelikli olarak iş istasyonları ve sunucularda kullanılan Çoklu İşlemci Desteği (SMP), Multi-Thread (MT) ve Multi-Tasking konuları hakkında ufak hatırlatmalar yapalım. Bildiğiniz üzere üç boyutlu çizimler, yüksek kalitede görüntü ile ses, ağır veritabanı uygulamaları gibi bir çok işlem, eğer gerçekten profesyonel olarak işin içindeyseniz, yüksek işlemci gücü isterler. Bir işlemcinin belirli hız limiti olunca birden fazla işlemciyi çalıştırma fikri doğuyor. Örneğin çift işlemcili bir bilgisayarda program işletim sistemine, işletim sistemi ise işlemcilere bir yerine (eş zamanlı olarak) iki dizi halinde komutlar yolluyor. Multi-Thread kavramı bu şekilde açıklanabilir. Multi-Tasking ise işlemcilerin aynı anda iki farklı programdan gelen komutları eş zamanlı olarak işleyebilmesidir.

Intel, çift işlemcili mimariyi masa üstü bilgisayarlara taşımak için Hyper-Threading teknolojisini geliştirdi. Bakalım bu teknoloji nasıl çalışıyor, temelinde neler var?

Kullandığımız işlemcilerde transistörler tarafından oluşturulmuş bir çok işlem ünitesi mevcut. Bu üniteler hesaplamanın yanı sıra veri transferi görevini de üstlenirler. Aslında bir işlemcinin genel olarak veri transferi yaptığı söylenebilir. Hal böyle olunca karşımıza hesaplama yapan ünitelerin çoğu kez tam kapasite işlem yapamamaları problemi çıkıyor. Bu problemi ortaya çıkaran büyük etkenlerden birisi ise tekrarlanan komut dizileri. Bir işlem ünitesi herhangi bir döngü ile uğraşırken kimi zaman diğeri boş yatabiliyor. Hyper-threading teknolojisi bu açığı kapatmak adına işlemci çekirdeğine birden fazla komut dizisi yollayarak performans artışı sağlamayı hedefliyor. Bunu sağlamanın temel yolu ise işlemci çekirdeğini çift işlemci olarak göstermekten ve kullanmaktan geçiyor.

Resim

Windows XP'nin Task Manager / Görev Yöneticisinin sunduğu görüntüye dikkat. Sistemde tek işlemci var, ama iki işlemcinin performans grafiği çiziliyor.

Internette gördüğümüz testlerde ilginç durumlar söz konusu. HT teknolojisi P4 işlemcilerden önce Xeon işlemcilere uygulandı. Xeon işlemcilerde tek thread desteğine sahip yazılımlarda birazcık performans düşüşü görülüyordu. Intel, bu durumu P4 işlemcilerde lehine çevirmiş durumda. Tek thread destekli yazılımlarda, yani kullandığımız oyun vs. uygulamaların çoğunda, %1 ile 5 arasında değişen performans artışı yakalayabiliyorsunuz.

Hem tekli görevlerde hem çoklu görevlerde, testlerin tipine göre belirli artışlar mevcut. Örneğin çoklu görev tek thread testinde, Comanche demosu arkasında çalıştırılan WinAmp, WinRar gibi uygulamalar ile demo sonucunda eskiye göre %7 civarında bir artış söz konusu. Yani oyunu oynarken arka planda bu uygulamaların çalışmakta olması, artık oyunun performansını %7 daha az etkiliyor. Virtual Dub + Comanche testlerinde %20'lere varan performans artışı söz konusu olurken Lightwave testlerinde render ayarlarına göre performansın pozitif yönde çeşitlilik gösterdiğini görüyoruz. Anlaşılan performans artışı yazılımlara da bağlı. Bir diğer testte HT destekli işlemci, 3D Studio Max ile gerçekten bir çift işlemciden alabileceğiniz %25'lik performans artışını yakalıyor.

Kısaca HT destekli işlemciler, tek thread işlemlerinde birazcık, çoklu tek thread işlemlerde biraz daha fazla, çoklu thread işlemlerde ise oldukça iyi bir artış yakalıyor. Bunun yanı sıra çeşitli programlarda bu artışlar gerçekleşmeyebiliyor. Örneğin Unreal Tournament testlerinde görülen artış fazla değil.
Kullanıcı avatarı
tasiyici
Megabyte3
Megabyte3
Teşekkür etti: 27 kez

Mesaj gönderen tasiyici »

haklısı ntarkan abi forumda bir çok konu varken şimdi bulamıyoruz çogunu silmişler bende arama yaptım ama sonuç alamadığım için konuyu açtım peki bu silinen verileri tekrar geri getirme işlemi yokmu acaba

2. soru deniz peki benim çekirdekleri ayarlama yapmak mümkün değil herhalde anladıgım kadarı ile
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

ilaveler icin thanks