İspanya'da ilk Quantum Kriptografi Ağı 2010 yılında

PC güvenliği konusundaki bilgi paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 21723 kez

İspanya'da ilk Quantum Kriptografi Ağı 2010 yılında

Mesaj gönderen velociraptor »

Madrid Politecnica üniversitesideki araştırmacılar, Telefonica tarafından ispanya şehir haberleşmesi ağında 2010 yılında kullanılacak olan metropolitan quantum anahtar dağıtım ağının bir prototipini geliştirdiler.

Projenin amacı günümüzüde geleneksel ağları tehdit eden haberleşme güvenliği risklerine karşı yeni nesil güvenlik çözümleri yaratmak.

Geleneksel açık anahtar kriptografi (public key) metodları saldırganın mesajı dekriptolayabilmesi için yeterli hesaplama gücüne ve matematik bilgisine sahip olmamasına dayandırılmıştır. Fakat günümüzde bilgisayarların güçleri arttıkça ve matematik metodları sofistike oldukça bu metodlar daha az güvenli hale geliyor.

Quantum anahtar dağıtımı quantum mekaniğine bağlıdır ve kriptografik anahtarları yaratmada tamamen farklı yollar sağlar.

Karmaşık bir protokol kullanarak, gönderen ve alıcı fotonlara kodlanmış qubit alışverişi yaparlar. Bu şekilde çok güvenli ve sanal olarak kırılamayan bir anahtar üzerine anlaşmış olurlar, çünkü, quantum fiziği ilkelerine göre, bir qubit'e müdahele denemesi alıcı tarafından tespit edilebilir.

Bir qubit (quantum bit) en küçük birim ve quantum bilgisinin ana ünitesi. Quantum ağ dağıtım teknolojisi fiberobtik ve hatta uydu bağlantılarında foton taneleri kullanır.
http://www.innovations-report.com/html/ ... 22572.html