Atatürk, 1937de geometri kitabı yazmıstı
Müsellesin, zaviyetan-ı dahiletan mecmuü 180 derece ve müselles-i mütesaviyül-adla, zaviyeleri biribirine müsavi müselles demektir. yerine Üçgenin iç açıları toplamı 180 derecedir ve eskenar üçgen, açıları birbirine esit üçgen demektir. dememizi Atatürke borçluyuz.
Müsellesin, zaviyetan-ı dahiletan mecmuü 180 derece ve müselles-i mütesaviyül-adla, zaviyeleri biribirine müsavi müselles demektir.
Osmanlıca bilmeyenlerimizin bu cümleyi anlayacagını sanmıyoruz. Bugün kullandıgımız Türkçe ile yukardaki cümle su anlama geliyor: Üçgenin iç açıları toplamı 180 derecedir ve eskenar üçgen, açıları birbirine esit üçgen demektir.1937 yılından önce ögrenciler ****matigi Osmanlıca terimlerle ögreniyorlardı. Daha dogrusu ögrenmiyorlar, ezberliyorlardı. Ta ki, Atatürkün bizzat yazdıgı Geometri kitabında yeni matematik terimler gelistirilene kadar.
1937 yılının Kasım ayında yeni bir egitim ve ögretim yılına girilirken, Mustafa Kemal Atatürk, Türk Dil Kurumunun çesitli bilim dallarına ait Türkçe terimleri saptadıgını, bu sayede dilimizin yabancı dillerin etkisinden kurtulma yolunda esaslı adımını attıgını ilan eder. Aynı yıl okullarda, egitim Türkçe terimlerle basılmıs olan kitaplarla baslar ve bu olay kültür hayatı için önemli bir adım olur. Atatürk, dilde özlesmeyi olanakların son kertelerine kadar zorlamıs, bilim ve düsün dilinin sadelestirilmesinin ve egitimin Türkçe yapılmasının gerekliligini önemle vurgulamıstır.
Atatürkün geometri kitabı
Bilimsel terimlerin Türkçelestirilmesinde karsımıza çıkan ilk adım yine, Atatürkün 1936-37 kıs aylarında kendisinin yazdıgı ve geometri ögretiminde yol gösterici olarak tasarlanan 44 sayfalık bir geometri kitabı. Kitap, 1937de Milli Egitim Bakanlıgı tarafından yazar adı konmadan yayınlanmıs, 1971 yılında da ikinci bir baskısı Türk Dil Kurumu tarafından çıkarılmıs. Kitapta yer alan, günümüzde de kullanılmakta olan pek çok terim, Atatürk tarafından türetilmis. Atatürkün türettigi sözcükler ile daha önce kullanılan Osmanlıca sözcükler karsılastırıldıgında yapılan isin önemi ortaya çıkıyor. Tablodan da görülebilecegi gibi bugün kullandıgımız matematik terimlerinin hemen hemen tamamı Atatürk tarafından türetilmis, baska bir ifadeyle bu sözcüklerin büyük çogunlugu tutmus. Atatürkün önerdiklerinden sadece varsayı, pürüzma, dikey üçgen, dikey açı, tümey açı, imsiy, ökül, yüre terimleri yerine, bugün sırasıyla varsayım, prizma, dik üçgen, dik açı, tümler açı, benzerlik, tüm/bütün, küre terimleri kullanılıyor.
Osmanlıcası - Atatürkün önerdigi
Buud - boyut
mekan - uzay
satıh - yüzey
kutur - çap
nısf-ı kutur - yarıçap
kavis - yay
muhit-i daire - çember mümâs - teget
zâviye - açı
resen mütekabil zâviyeler - ters açılar
zâviyetanı mütabâdiletân-ı dâhiletan - iç ters açılar
kaaide - taban
ufkî - yatay
sâkulî - düsey
amûd - dikey
zâviyetân-ı mütevâfıkatân - yöndes açılar
vazîyet - konum
mustatîl - dikdörtgen
muhammes - besgen
müselles-i mütesâviyül-adlâ - eskenar üçgen
müselles-i mütesâviyüssâkeyn -
ikizkenar üçgen sibh-i
münharif - yamuk
mecmû - toplam
nisbet - oran
tenasüb - orantı
mesâha-i sathiyye - alan
müstak - türev
müsavi - esit
mahrut - koni
faraziye - varsayı
hat - çizgi
mukavves - egri
seviye - düzey
dılı - kenar
muvazi - paralel-kosut
mensur - pürüzma
hattı mail - egik
veter - kiris
res - köse
zaviyei hadde - dar açı
hattı munassıf - açıortay
muhit - çevre
kaim zaviyeli müselles - dikey üçgen
tamamlıyan zaviye - tümey açı
murabba - kare
mümaselet - imsiy
umumi totale - ökül
küre - yüre
Agop Dilaçar:
'Atatürkün prensipleri dogruydu
Atatürkün dil çalısmalarını yakından izleme olanagı bulan tanınmıs dil uzmanı Agop Dilaçar, Atatürkün yazdıgı geometri kitabı üzerine sunları söylüyor:
Atatürk hep matematikle ugrasırdı. Eski geometri terimleri çok agdalı idi. Ben bile uzun uzun bu terimleri okudugum halde, simdikiler karsısında güçlügünü daha iyi anlıyorum. Pedagojide bir gerçek var: Fikir yolunun açık olması, bir ipucunun bulunması lazımdır. Yoksa bir külçe gibi çöker. Müselles kelimesini ele alalım. Arapça okullarımızdan kaldırılmıstır. Sülüsten müstak (türetilmis) bir kelime oldugunu ögrenici nasıl bilsin? Arapça yogurucu bir dildir. Örnegin müstesrik, sark kelimesinden gelmis bir kelimedir. Önüne, ortasına, arkasına birtakım heceler eklenmis. Bunun aslını bulmak bir Arapça gramer meselesidir. Okullarımızdan Arapça, Farsça kaldırılmıs oldugundan, ögrenici müsellesi kütle kelime olarak karsısında görecektir. Üç aklına gelmeyecektir. Ama müselles yerine üçgen dersek, bir üç var. Gen, Atatürke göre genislikten alınmıstır. Bir ipucu var. Dörtgen, dörtten gelmistir. Bir ipucu vardır. Esit, denk anlamına gelen esten gelmistir. Ama müsavi Arapça bir kelimedir. Bu sebeple Atatürkün prensipleri burada da dogru idi. Onun için bu en agdalı olan bilim dalını ele aldı ve kitabı örnek olarak bıraktı.
(Kaynak: S. A. Terzioglu; Atatürk 1936-1937 yılında bir geometri kitabı yazmıstı. Cumhuriyet gazetesi, 15 Haziran 1971, s.1 ve 7.)
Atamızın Yazdığı Geometri Kitabı
Cumhuriyet ve Atatürk ile ilgili bilgi paylasim forumudur
“Cumhuriyet ve Atatürk” sayfasına dön
Geçiş yap
- GENEL
- ↳ Duyuru ve Uyarılar (Foruma üyelik)
- ↳ Forumla ilgili istek ve şikayetler
- ↳ Tanışma ve Kaynaşma
- ↳ Teknoloji ve bilim haberleri
- ↳ Cumhuriyet ve Atatürk
- ↳ Cep telefonları
- ↳ Bayanlar için + Aşk Sevgi ve Magazin