NASA'nın Mars'a gönderdigi Phoenix (Anka Kusu) uzay aracının yakıtının, ABD'ye ham madde olarak gönderilen Türk borundan elde edildigi öne sürüldü. İddia söyle:
Bor, elmas tozu gibi nanokristal malzemelerin gelistirilmesi, üretilmesi ve bunların yüksek teknoloji ürünlerinde kullanılması alanında faaliyet gösteren, merkezi Kırklareli'nde bulunan NNT Nano Teknoloji As Bor Power Genel Müdürü Mehmet Can Arvas, AA muhabirine yaptıgı açıklamada, Anka Kusu uzay aracının yakıtının Türk borundan elde edildigini iddia etti.
NASA'nın yayınladıgı görüntüleri inceledigini ve teknik gözlem sonucu Anka Kusu uzay aracında bor madeni kullanıldıgı kanısına vardıgını ifade eden Arvas, söyle konustu:
''Televizyonda Mars'a inen aracın görüntülerini izledim. Bor madeniyle yıllardan beri çalıstıgım için nasıl yandıgını iyi biliyorum. NASA'nın yayınladıgı bu görüntülerden aracın borla hareket ettirildigini gördüm. Anka Kusu uzay aracında kullanılan yakıt, Türkiye'den gönderilen bor madeninden elde edilmistir.''
Dünyadaki bor madeni rezervlerinin yüzde 90'nın Türkiye'de bulundugunu bildiren Arvas, sunları kaydetti:
''Türkiye'de Bigadiç, Susurluk, Sultançayırı (Balıkesir), Mustafakemalpasa (Bursa), Emet (Kütahya), Seyitgazi'de (Eskisehir) çıkarılan bor, dünyadaki bor madenlerinin yüzde 90'ına esit. Anka Kusu uzay aracında kullanılan bor madeni de Türkiye'den 10-15 yıl önce gemilerle ABD'ye gönderilenlerdir. ABD'nin elinde ciddi rezervlerin oldugunu biliyoruz, bunlar devlet kayıtlarında da mevcuttur. Bor madeni uzay teknolojisinde zaten kullanılmaktaydı ve bu görüntülerle iyice tescil edilmis oldu. Anka Kusu uzay aracında bor madeni kullanılmıstır.''
-UZMAN GÖRÜsÜ-
Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Muazzez Çelik Karakaya ise borun eski yıllardan beri uzay araçlarında, roketlerde kullanıldıgının bilindigini söyledi.
Borun yüksek enerji saglaması ve agırlık yapmaması nedeniyle uzay araçlarında kullanıldıgını belirten Karakaya, ''Uzaya gönderilen birçok uyduda ve araçta bor kullanılıyor. Nedeni de daha az yakıtla, daha yüksek mesafeye gidebilmesi. Hızlı atesleme ve enerji verme özelliginden dolayı da bor kullanılıyor'' dedi.
-BOR-
Ulusal Bor Arastırma Enstitüsü internet sitesinden alınan bilgiye göre, bor, periyodik tabloda B simgesi ile gösterilen, atom numarası 5, atom agırlıgı 10,81 olan metal ile ametal arası yarı iletken özellige sahip bir element. Bor tabiatta hiçbir zaman serbest halde bulunmuyor. Dogada yaklasık 230 çesit bor minerali oldugu biliniyor.
İlk kez 1702'de İtalya'da bir laboratuvarda üretilen bor, cam sanayi, seramik sanayi, nükleer sanayi gibi pek çok sanayi alanın yanında mumyalama, manyetik cihazlar, fotografçılık, spor malzemeleri, kagıt, tarım ürünleri, ilaç ve kozmetik sanayi gibi alanlarda kullanılıyor.
Türkiye'de 1935 yılında kurulan Etibank ve Maden Tetkik Arama'nın kurulmasıyla baslanan çalısmalarla, Türkiye 1959'da ilk cevher ihracatını yaptı.
AA
Anka Kuşu'nun yakıtı Türk boru mu?
PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
“Teknoloji ve bilim haberleri” sayfasına dön
Geçiş yap
- GENEL
- ↳ Duyuru ve Uyarılar (Foruma üyelik)
- ↳ Forumla ilgili istek ve şikayetler
- ↳ Tanışma ve Kaynaşma
- ↳ Teknoloji ve bilim haberleri
- ↳ Cumhuriyet ve Atatürk
- ↳ Cep telefonları
- ↳ Bayanlar için + Aşk Sevgi ve Magazin
- ↳ Yemek Tatlı ve Pasta
- ↳ Kitap