İngiliz doktorlar körlerin görebilmesini saglayan dünyanın ilk gerçek biyonik gözünü medyaya tanıttı. Doktorlar biyonik gözün üç ila bes yıl arasında yaygın bir sekilde takılabilecegini söylüyorlar.
CNN TÜRK - Bezelye tanesi büyüklügünde bir video kamera olan biyonik göz, gözbebegin içine yerlestiriliyor.
Kamera optik sinirler kanalıyla hareketli görüntüleri beyne ileten suni bir retinaya baglı.
Bu büyük bulusun arkasındaki isim olan California’daki Doheny Göz Enstitüsü’nden göz ve biyomedikal mühendislik uzmanı Prof. Mark Humayun, “Kamera göze girebilecek kadar küçük. Hepimizin umudu önümüzdeki dört bes yıl içerisinde teknolojinin çok daha gelismis olmasıyla kameranın beyne gönderdigi sinyallerin daha da güçlü hale gelmesi” dedi.
Enstitü daha önce de Second Sight adındaki bir sirketle birlikte suni görme konusunda çıgır açacak gelismelere imza atmıstı.
Enstitünün bulusu olan Argus sistemi klinik denemelerde kullanılmıs, maküler bozulma ve retinit pigmentofaj nedeniyle kör olan hastaların bazı basit görüntüleri görebilmesini mümkün hale getirmisti.
Yeni biyonik gözü deneyen hastalardan biri Linda Morrfoot adlı bir hasta oldu.
Moorfoot kalıtımsal retinit pigmentofaj nedeniyle 10 yılı askın bir süredir tamamen kördü.
Ama simdi bugulu da olsa dünyayı ısık ve karartılı kütleler halinde görebiliyor.
Biyonik gözü denedikten sonra konusan Moorfoot, “torunlarımın hokey maçına gittim ve oyunun hangi yöne hareket ettigini seçebildim. Erkek torunumla basket potasına top atabiliyor, kız torunumu da sahnede dans ederekn görebiliyorum. Bu fevkalade bir sey,” dedi.
Moorfoot’un biyonik gözünde sadece 16 elektrot bulunuyor ama doktorlar geçtigimiz hafta bazı İngiliz hastalara bunun daha da gelismis modelini takmayı basardılar.
simdi bu alanda yapılacak yeni denemelerin sonuçları bekleniyor.
ALINTIDIR
Dünyanın ilk gerçek biyonik gözü
- uçs
- Petabyte3

- velociraptor
- Yottabyte4

- Teşekkür etti: 19932 kez