PC terminleri..?

Windows XP hakkındaki bilgi, belge ve ipucu paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
Zaur
Megabyte4
Megabyte4
Teşekkür etti: 7 kez
İletişim:

PC terminleri..?

Mesaj gönderen Zaur »

Selam, arkadaslar ben isletim sisteminde ki bazı ifadelerin anlamların bilmiyorum ve düsündüm ki bir baslık açam ve bu baslık altında terminlerin anlamların müzakire edelim

İlk olarak RAM ve GHz'den baslıyalım bunların açması nedir ve islemi nedir bilen varsa lütfen detaylı anlatsın!
Kullanıcı avatarı
jackPot
Kilobyte2
Kilobyte2

Mesaj gönderen jackPot »

Ram:
RAM nedir? RAM, "Random Access Memory" (Rasgele Erisimli Bellek) kelimelerinin bas harflerinden olusan bir kısaltmadır. RAM bilgilerin geçici olarak depolandıgı bir hafıza türüdür. Bilgisayarlar genellikle o an üzerinde çalıstıkları programlar ve islemlerle ilgili bilgileri RAM denen bu hafıza parçasında tutarlar. RAM ve sabit sürücü temel olarak aynı bilgileri saklarlar, ancak islemcinin RAM'deki bilgilere erisme ve onları isleme hızı, sabit sürücüdeki bilgilere erisme ve onları isleme hızından çok daha büyüktür.

Ne kadar RAM'e ihtiyacım var? RAM ne kadar çok olursa o kadar yüksek performans elde edersiniz. Ancak genel bir prensip olarak, çalıstırmayı planladıgınız programların minimum gereksinimlerinin 2 katını satın almak yoluna gidebilirsiniz. Çünkü programlarda belirtilen minimum RAM gereksinimleri, programı en düsük ayarlarla ve en düsük performansla çalıstıracagınız durum için düsünülmüslerdir. Eger bilgisayarınızda hızlı çalısmak istiyorsanız, RAM'e yatırım yapmalısınız.

islemci :
İslemci, ya da MİB (Merkezi İslem Birimi) (ingilizce adı CPU - Central Processing Unit), bilgisayarın beyni diyebilecegimiz parçasıdır. Bilgisayarın gerçeklestirdigi islemlere temel olusturan hesaplamaları yapan parçadır.

RAM neden bu kadar önemli? Daha önce de belirttigimiz üzere, bilgisayarın herhangi bir anda mesgul oldugu programlarla ilgili bilgilere hızlı bir sekilde ulasması önemlidir. RAM miktarı ne kadar çok olursa, islemci kullandıgı bilgilerin o kadar fazla bir miktarını RAM'e yazabilir ve oradan okuyabilir, bu da bilgisayarınızın performansını arttırır.

GHZ:
GHz Hertz in 1000 katıdır Hertz ise cihazın saniyedeki dalganmasıdır. Yani 3,20 Ghz demek saniye basına 3,20 X 1000 = islemcinin saniyede 3200 Hertz hızında çalısması demektir.
Kullanıcı avatarı
Zaur
Megabyte4
Megabyte4
Teşekkür etti: 7 kez
İletişim:

Mesaj gönderen Zaur »

Harikasın dostum sagol tesekkürler.
Kullanıcı avatarı
Re@lite
Kilobyte3
Kilobyte3

Mesaj gönderen Re@lite »

hiç ilgi alanım olmayan konular :D
Kullanıcı avatarı
tasiyici
Megabyte3
Megabyte3
Teşekkür etti: 27 kez

Mesaj gönderen tasiyici »

emeginize saglık 32 bit ve bide 64 bit xp diye geçiyor bende onların anlamını bilmiyorum
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19797 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

64 bit, islemcilerin tek bir çevrimde tasıyabilecegi veri miktarını ifade eder. Bu sebepten gerekli yazılımsal ve donanımsal destek saglandıgında, 64 bit bir islemci 32 bit olan versiyonuna göre 2 kat daha fazla islem hacmine sahiptir. Aynı zamanda 64 bit teknolojisi, dosya boyutu ve daha fazla bellek adresleyebilme özelliklerle sunucu tabanlı sistemlere büyük çözümler getirmistir
ALINTIDIR
ayrica bakiniz:
http://en.wikipedia.org/wiki/32_bit
En son velociraptor tarafından 13 Nis 2008, 20:17 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
tasiyici
Megabyte3
Megabyte3
Teşekkür etti: 27 kez

Mesaj gönderen tasiyici »

su anda kullandıgımız sitemin 32 mi 64 bitmi oldugunu nasıl anlarız acaba
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19797 kez