Microsoft gizli kodlarını açtı

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Kripteks®
Terabyte1
Terabyte1
Mesajlar: 3564
Kayıt: 12 Ara 2006, 12:44
cinsiyet: Erkek
Teşekkür edildi: 3 kez
İletişim:

Microsoft gizli kodlarını açtı

Mesaj gönderen Kripteks® »

Resim

Microsoft, diger yazılımların kendi ürün ve teknolojisi ile daha uyumlu çalısması için gizli olan kaynak kodlarını genis oranda açtı.



Microsoft, gizli olan kaynak kodlarını ve programlarının çalısma mantıgını, yazılım gelistiricilere açtı. sirket böylece, uygulama gelistiricileri için, Microsoft Office, Windows gibi ürünler ile uyumlu genis bir döküman kaynagı saglandıgını söyledi.

Yaklasık 30 bin sayfalık kaynak kodunu online olarak yayınladıgını belirten Microsoft, buna yenilerinin eklenecegini de açıkladı. Açık kaynak kodu gelistirenlere yönelik bir forumu da hayaya geçirmeyi planlayan sirket, kendi yazılım protokollerini kullanarak uygulama gelistirenleri, dava etmeyecegini de duyurdu. sirketten yapılan açıklamaya göre; kaynak kodlarını kullanarak uygulama gelistiren ve bunu ticari amaçla kullananlardan ise belirli oranda ücret talep edilecek.



Office'te yeni dosya formatları

Yeni kararda, Microsoft Office'in yeni dosya formatlarına açılması da bulunuyor. Bu sayede kullanıcılar, bu program ile olusturdukları dosyaları istedikleri farklı formatlarda da kaydedebilecek.

Balmer: "Olumsuz etkilenmeyecegiz"

Microsoft CEO'su Steve Ballmer, yeni aldıkları kararın rakiplerine rekabet sartları açısından daha iyi kosullar saglayacagını, ama buna karsın Microsoft ürünlerine olan ilginin devamlılıgı açısından önemli olacagını belirtti.

Uzmanların karara yorumu ise iki baslık altında toplandı. Konu ile ilk yorumu, Microsoft'un artık rekabeti ihlal ettigi gerekçesi açılan davalara son verme olarak yapan konunun uzmanları, ikinci yorumu ise sirketin açık kaynak kodlu yazılım pazarının hızlı büyümesi karsısında yaptıgı bir hamle olarak, yapıyor.

AB'yi tatmin etmedi

Yıllardır hem Avrupa hem de ABD'de, rekabet kurallarını ihlal ettigi için bası dertten kurtulmayan Microsoft'un bu kararı AB tarafında süphe ile karsılandı. AB, Microsoft'un aldıgı kararın, Internet Explorer'ı Windows isletim sistemi içinde gömülü sunması nedeni ile karsı karsıya kaldıgı tekelcilik suçlamasına tam çözüm olmadıgını ifade etti.
Kullanıcı avatarı
Squirrel
Kilobyte4
Kilobyte4
Mesajlar: 677
Kayıt: 16 Eki 2007, 18:30

Mesaj gönderen Squirrel »

Microsoft ilerleyen zamanlarda ürettigi programları belgelerle daha iyi bir sekilde kanıtlayacak ve yazılım programlama arayüzleri (API) gibi protokollerini açıga çıkaracak. Üreticiler de bu API'lere bakarak Microsoft ürünleriyle beraber daha iyi çalısan programlar gelistirebilecekler.

Dünyanın en büyük yazılım üreticisi bunun dısında ulusal standartları desteklemek ve gelistiricilere dokümanları farklı formatlarda kaydetmeyi saglayan Microsoft Office eklentileri programlama imkânı sunmak istiyor. Microsoft aynı zamanda Open-Source (açık kaynak kodu) topluluguna bir adım atmak istiyor: Ticari-olmayan amaçlarla yazılım gelistirmek için Microsoft patentlerini kullanan gelistiriciler, bu isi hiçbir lisans ücreti ödemeden yapabilecekler.

Yeni açıklık ve seffaflık stratejisi Windows Vista, .Net Framework, Windows Server 2008, Office 2007, Office Share Point Server 2007, SQL Server 2007, Exchange Server 2007 ve bunların tüm devam sürümleri için geçerli olacak.

İlk adım olarak Microsoft msdn.com'da MS protokolleri ve API'leri ile ilgili 30.000 sayfalık dokümantasyon yayımladı.

Halil Mollaoglu
Cevapla

“Teknoloji ve bilim haberleri” sayfasına dön