Türk mucitten deniz ulaşımında çığır açacak buluş

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
uçs
Petabyte3
Petabyte3

Türk mucitten deniz ulaşımında çığır açacak buluş

Mesaj gönderen uçs »

Resim
Nevsehir'li Ali Yigit , 5 yıl süren arastırma sonunda deniz ulasımında çıgır açacagı 'jetkay'i kesfetti. Yigit'in deniz ulasımına müthis katkı saglayacagına inandıgı projesi Almanların da dikkatini çekti.

Yigit'in projesini uygulanabilir bulan bir Alman holding, kendisini Almanya'ya davet etti.

Nevsehir'de uzun yıllardır bilisim sektöründe çalısan meslek lisesi mezunu Ali Yigit, 5 yıl önce dünyada çok fazla yaygın olarak kullanılmadıgına inandıgı deniz ulasımında insanlıgın hizmetine hem normal deniz tasıtlarından daha hızlı ve aynı zamanda daha güvenli bir araç tasarlamayı planladıgını söyledi.

Yigit, bu aracı tasarlarken daha önce belgesellerde izledigi ve Güney Amerika sahillerinde yasayan yarım perde ayaklı kertenkelelerden ilham aldıgını ve bu kertenkelelerin su üzerinde kuyruklarıyla denge saglayarak yürüyebilmesini arastırarak bunu projesinde uyguladıgını belirtti.

Yigit, önce bilgisayar ortamında daha sonra da yaptıgı maketle küçük bir havuzda denedigi aracını 100 kisi kapasiteli olarak tasarladıgını ve saatte 250 kilometre hıza ulasabildigini açılayarak, "Bu proje için 5 yılımı verdim ve sürekli olarak çalıstım.

En büyük ilham kaynagım ise kertenkeleler. Güney Amerika sahillerinde bulunan yarım perde ayaklı bu kertenkeleler su üzerinde rahatlıkla yürüyebiliyor. Bunu büyük bir deniz aracı üzerinde uygulamaya karar verdim. su anda kullanılan deniz toplu tasıma araçlarına göre hem daha hızlı hem de daha güvenli" dedi.

Projesine patent almak için gerekli basvurusunu yaptıgını ve daha sonrasında Türkiye'den ve yurt dısından bazı firmaların kendisiyle görüsme talebinde bulundugunu ifade eden Ali Yigit, deniz ulasım araçları üzerine çalısmalar yapan ve ismini açıklamak istemedigi Alman bir firmanın kendisiyle İstanbul'da bir görüsme yaparak projesi hakkında bilgiler aldıgını söyledi.

Projesini inceleyen Alman sirketin bunu uygulanabilir buldugunu ve proje üzerinde çalısmak için kendisini Almanya'ya davet ettigini söyleyen Yigit, "Holding yöneticileri ile İstanbul'da bir görüsmem oldu ve daha sonra beni Almanya'ya davet ettiler. su anda teknik danısmanım Almanya'da görüsmeleri sürdürüyor. İlerleyen günlerde ben de Almanya'ya giderek projenin hayata geçirilmesi için start verecegiz" diye konustu.

'Jetkay' adını verdigi deniz toplu tasıma aracının çalısma sistemi hakkında çok fazla teknik bilgiler vermek istemedigini kaydeden Ali Yigit, proje maliyetinin ise henüz tam olarak netlesmedigini dile getirdi.

Kaynak: İHA / Haber7.com

“Teknoloji ve bilim haberleri” sayfasına dön