İnternette Biri Sizi Gözetliyor! / Wireless hakkında

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
Squirrel
Kilobyte4
Kilobyte4

İnternette Biri Sizi Gözetliyor! / Wireless hakkında

Mesaj gönderen Squirrel »

İnternette Biri Sizi Gözetliyor! / Wireless hakkinda

Resim

Wireless (kablosuz internet) üzerinden aldiginiz ve yolladiginiz e-mail'lerden bankacilik bilgilerinize kadar ekraninizdaki her sey baskalari tarafindan okunabiliyor.

Artik wireless (kablosuz internet) var ve kullanimi hizla artiyor. Aldiginiz ve yolladiginiz e-mail'lerden bankacilik bilgilerinize kadar ekraninizdaki her sey okunabiliyor.
Wireless olan kahve zinciri dükkanlardan birine girdiniz. Ya da havaalanindasiniz. Veya otelde... Oradaki 'kablosuz ag'a baglandiniz ve islem yapiyorsunuz. Yaptiginiz her sey arka masadaki ya da yan odadaki biri tarafindan rahatlikla görülebilir. Buna "blackberry" gibi cihazlar da dahil.

Kimlik bilgileriniz, adresleriniz, numaralariniz, sifreleriniz, banka islemleriniz, alisveris tercihleriniz, hepsi çinalinip, baskalari tarafindan kullanilabilir.

Baskasinin bilgisayarindaki bilgileri nasil izliyorlar?

Wireless (Kablosuz internet agi) dediginiz sey aslinda zaten bir yayin. Ve herkes tarafindan çinok kolay izlenebilir bir yayin. Sizin bilgisayarinizla wireless router'i arasinda havadaki sinyalleri herkes izleyebilir. Üstelik bunu yapmak öyle fazla bir yetenek de gerektirmez.

Bazen kredi karti kullanarak bir sey alanlari beklerler... Bazen de gizli yazismalari... Bu da bir tür kapkaçin sonuçinta. "Wireless kapkaçinçiniligi"... Ve bu tüm dünyanin da en yaygin siber suçinudur.

Nelere Dikkat Edilmeli?

Wireless baglantili yerlerde bilgisayarinizdan sadece gazete veya haber portallarina baglanin, hiçin degilse insanlarla sizin içinin risk tasimayan bilgilerinizi paylasmis olun. Sizi evinizde monitor edecek kimse yoktur, ancak, burada da çinok baska bir sorunla karsi karsiyasiniz. O da yetkisiz kisiler tarafindan sizin wireless internet hattinizin kullanilarak suçin islenebilmesi. Banka dolandiriciligi, çinocuk M.o.r.n.osu vs. gibi... Belki üst komsunuz, belki de asagidaki lokantada oturan, hatta belki de arabasini sizin evinizin önüne park eden biri sizin wireless'nizi kullanarak birtakim suçinlar isleyebilir.

Wireless sifremizin olmasi yetmez mi?

Yetmez. Aartik onu da çinok kolay bir sekilde kiriyorlar. Hatta nasil kirilacagini bilgisayar dergileri ek olarak verdi. Google'a "wireless sifre kirma" yazinca bile yüzlerce program bulunuyor.

Tolere edebileceginiz riskleri tasiyin. Çalinmasini tolere edemeyeceginiz bilgilerinizi kablolu internet üzerinden yazisin. Ayrica, sadece yazismamak da yetmez, isiniz yoksa wireless'inizi kapatin. Programin içinine girip disable edin. Hatta sifrelemek içinin de birkaçin önerim olabilir: Kablosuz internet modeminizin ayarlarindan baglanacak bilgisayarinizin MAC (Media Access Control ) numarasini tanimlayabilirseniz, baska bir bilgisayar sizin sisteminize baglanamaz.

"cookie birakmak" nasil bir sey?
Diyelim ki bir internet sitesine girdiniz. O site daha sonra yine geldiginizde sizi tanimasi içinin, size hiçin söylemeden bir "cookie" veriyor. Sonra, bir daha ziyaret ettiginizde o site size, "Merhaba bilmem kim" diyor. Ama, bazi cookie'lerin isi bu kadarla da bitmiyor. Akilli cookie'ler sizin ne yaptiginizi, baska hangi sitelere girdiginizi, hatta mouse'nizin tüm hareketlerini takip edebiliyor. Böylece, o cookie hakkinizda epey bilgi toplamis oluyor.

Ne ise yariyor bu bilgiler?
Online magazalarin çinok isine yariyor. Kim oldugunuzu, ne aldiginizi, satin alma aliskanliklarinizi ögreniyorlar ve ona göre satis stratejisi gelistiriyorlar.

Peki bunu istihbarat kuruluslari da yapabilir mi?
Eger, istihbarat kuruluslarinin sitesine girerseniz ve onlar da sizin bilgisayariniza bir cookie koyarlarsa sizi izleyebilirler.
Kullanıcı avatarı
drog_1
Megabyte3
Megabyte3

Mesaj gönderen drog_1 »

Dünkü milliyette yapilan bir röportajin özetidir
(bilisim güvenligi sorumlusu bir beydi
adini hatirlamiyorum.)
Kullanıcı avatarı
Kripteks®
Terabyte1
Terabyte1
İletişim:

Mesaj gönderen Kripteks® »

wirelss i evinde kullananlar tam bi budala zaten
Kullanıcı avatarı
mayhemious
Kilobyte4
Kilobyte4

Mesaj gönderen mayhemious »

Kripteks® yazdı:wirelss i evinde kullananlar tam bi budala zaten
bende kullanmiyorum ama genelleme yapmak yanlis. sana göre budalaca olabilir ama bir çinok arkadasima göre gayet pratik... gerekli önlemleri aldiktan sonra da çinok fazla sorun yok. her apartmanda bi lamer yasamiyo. komsulariniz kablosuz aginiza kafayi takmaz çinogunlukla degil mi :?:
Kullanıcı avatarı
Squirrel
Kilobyte4
Kilobyte4

Mesaj gönderen Squirrel »

mayhemious yazdı:
Kripteks® yazdı:wirelss i evinde kullananlar tam bi budala zaten
bende kullanmiyorum ama genelleme yapmak yanlis. sana göre budalaca olabilir ama bir çinok arkadasima göre gayet pratik... gerekli önlemleri aldiktan sonra da çinok fazla sorun yok. her apartmanda bi lamer yasamiyo. komsulariniz kablosuz aginiza kafayi takmaz çinogunlukla degil mi :?:

benim semtimde takar adam insaation önünden kamyonetle insaat kumu çinaliyo hahaha

istanbul:D
Kullanıcı avatarı
Kripteks®
Terabyte1
Terabyte1
İletişim:

ben sözümün arkasindayim bence öyle gördüklerime ve duyduklarima dayanarak söylüyorum
Kullanıcı avatarı
mayhemious
Kilobyte4
Kilobyte4

Kripteks® yazdı:ben sözümün arkasindayim bence öyle gördüklerime ve duyduklarima dayanarak söylüyorum
tüm kablosuz kullananlara budala diyosun yani :?: :!: :!:
Kullanıcı avatarı
uçs
Petabyte3
Petabyte3

Mesaj gönderen uçs »

Konu sapmaya basladi.Lütfen... :!: :!: :!:
Kullanıcı avatarı
drog_1
Megabyte3
Megabyte3

Mesaj gönderen drog_1 »

tartisma wirelesin güvenilirlig üzerine kalsa daha saglikli yazisiriz
budala ahmak salak
ne içinin söylenirse söylensin hos degil
hasanin amacinin asagilamak oldugunu da sanmiyorum
sadece yazinin aslinda dedigi gibi
"tasiyamiyacaginiz risk içineren bilgilerinizi wirelesste kullanmayin"
sorumlulugu almak sizin tercihiniz...
Kullanıcı avatarı
Kripteks®
Terabyte1
Terabyte1
İletişim:

evinde kullanip gösteris yapanlara diyorum evt yüzlerinede söylediklerim olmustur ama çinok büyük evler malikane tarzi filan is yerleri sirketler üniversiteler kampüsler laptop kullananlar vs buralarda tabiki biçinilmis kaftan harika bir teknoloji teknolojinin hiçin bir türüne laf etmem ama benim sözüm bunlara degil zaten anlamis olman lasim
Kullanıcı avatarı
mayhemious
Kilobyte4
Kilobyte4

drog_1 yazdı:tartisma wirelesin güvenilirlig üzerine kalsa daha saglikli yazisiriz
budala ahmak salak
ne içinin söylenirse söylensin hos degil
hasanin amacinin asagilamak oldugunu da sanmiyorum
sadece yazinin aslinda dedigi gibi
"tasiyamiyacaginiz risk içineren bilgilerinizi wirelesste kullanmayin"
sorumlulugu almak sizin tercihiniz...
benim demek istedigim bu. hakaret etmek ayip kaçiniyo biraz tamam ben kullanmiyorum kablosuz ama aramizda kullananlar olabilir degilmi yani :lol:
Kullanıcı avatarı
Kripteks®
Terabyte1
Terabyte1
İletişim:

ben hakaret etmedim ki!!! y ukarda belirttim ehehe yoksa ne hadime canim
Kullanıcı avatarı
uçs
Petabyte3
Petabyte3

Mesaj gönderen uçs »

O zaman söyle diyebiliriz zannederim:
Zorunlu olmadikçina kablosuz kullanmayin.Zaten sagliga zararli.Çok ülkede yasaklaniyor.. :!:
Kullanıcı avatarı
drog_1
Megabyte3
Megabyte3

Mesaj gönderen drog_1 »

yazinin tamami burada
adamin dedikleri net...

http://teknoloji.milliyet.com.tr/detay. ... 87&id=3715
Kullanıcı avatarı
mayhemious
Kilobyte4
Kilobyte4

uçins yazdı:O zaman söyle diyebiliriz zannederim:
Zorunlu olmadikçina kablosuz kullanmayin.Zaten sagliga zararli.Çok ülkede yasaklaniyor.. :!:
kanitlanmis bir zarari yok sanirim. ayni cep telefonu gibi. benim dsl hattim 3 oda ileride mecbur olarak halinin altindan kablolar falan geçiniyo e bide lap-top kullaniyorsaniz kablosuz kullanmayacak misiniz? yada iyi bi telefonunuz var (nokia n serisi gibi) internete baglanmak içinin ne yapacaksiniz? güvenlik önlemleri alindiginda gayet güzel biseydir kablosuz baglanti

“Teknoloji ve bilim haberleri” sayfasına dön