Microsoft CEO'su Steve Ballmer'ın açıklamasına göre Vista'nın geldigi yerden gelecek daha çok sey var. Zaten bunu ilk servis paketinin 2007 sonunda gelecek olmasıyla daha fazla yeniligin bizleri beklemesinden anlayabiliyoruz. Bunun yanında varolan eksikler ve duyumlar, Vista'yı çokta uzak olmayan bir sürede yeni bir isletim sistemi takip edebilir süphesini akıllara getiriyor. Analizlere ve yetkili agızdan (Microsoft Yetkilisi Ben Fathi) alınan bilgiye göre, 2009 yılının sonunda Vista'nın devamı niteligindeki "Vienna" gün yüzüne çıkacak. Bu konuda konusmanın henüz erken oldugu ancak önümüzdeki aylarda daha fazla bilginin elde edilebilecegi belirtilmis.
Microsoft Yetkilisi Ben Fathi'e göre Vista üzerinde yogunlasmaları gerektigi dönemde XP Servis Paket 2'yi hazırladıklarından, aslında Vista'da tüm istediklerini gerçeklestiremediklerini, ayrıca bunun tek bir sürümde yapılmasının da mümkün olamayacagını belirtmis. Zaten Vista'daki bu eksiklikler kendini : WinFS dosya sistemi, native HD-DVD (disk tanınıyor ancak dahili kod çözücü yok), ve IEEE-1394b (Firewire-B), gelismis ses tanıma ve PC-to-PC eslestirmesi yoksunlugu ile göstermis oldu. (Mac OS X ve Linux'un 1394b destegi var) (PC-to-PC sync; P2P teknolojisi kullanan ve farklı bilgisayardaki dosyaları aynı güncellikte tutan sistem - senkronluk saglayan. Bu dosyalar farklı bilgisayarlardaki klasörlerde: dokümanlar, müzikler veya videolar içinde olabilir.)
Saydıgımız eksikliklerden bir kısmının giderilmesinin ve tespit edilecek güvenlik açıklarının yamanmasının, Vista'nın ilk servis paketiyle gerçeklesmesi bekleniyor. Bu paket için kod adı olarak "Fiji" ismi geçiyor. Ancak bunların içerisinden, gerçek anlamda WinFS dosya sistemi "Vienna" ile bekleniyor
Fiji ile beklenen yenilikler
- .NET 3.5 veya 4.0
- Güncellenmis ve daha kullanıslı arayüz ile yanbar
- NTFS üzerine uygulanan WinFS dosya sistemi
- Windows Live ile daha sıkı bütünlesme
- HD-DVD için native destek (Vista HD-DVD diskleri tanıyor ancak oynatımı için harici kod çözücü gerektiriyor)
- Gelismis ses tanıma
- Yeni temalar, ikonlar, oyunlar
2009'da yeni isletim sistemini destekleyen bir görüste, Microsoft'un XP ile Vista arasında geçen 5 yıl gibi bir bekleme süresini bir daha tekrarlamak istememesi olarak gösteriliyor. XP SP2'nin çıkısı üzerinden 2.5 yıl geçmesi Vista'nın gelmesi için yeterli oldu. Yeni görüsler Vista'nın da 2-2.5 yıl içinde ömrünü dolduracagı seklinde. Windows Vista'nın son dakika degisikliklerinden yeni WinFS dosya sisteminin çıkartılması, bir sonraki isletim sistemi için kullanılacagını isaret ediyor, büyük ihtimalle Vienna için. Bunun yanında IEEE-1394b (Firewire-B) desteginin de Fiji ile gelmezse, yeni nesil isletim sistemi ile mutlaka gelmesi bekleniyor. Ayrıca Vienna ile yeni grafiksel arayüze geçilecek.
Bence arkadaslar Vienna da en önemli özellik WinFS dosya sistemi
Alıntıdır
Saygılarımla
Vista'ya İlk Servis Paketi Yolda, Windows Vienna 2009'da
- Kripteks®
- Terabyte1
- İletişim:
- nemesis_35
- Kilobyte2