Egitimlerini Ankara'da tamamladıktan sonra Güney Kore'ye giden genç girisimciler ve ögrenciler, iki ülke arasında dostluk, kardeslik ve ticaret köprüsü kuruyor.
Türkiye hakkında Kore insanına dogru bilgiler aktaran iyi egitimli Türk gençleri burada insanımızın yüz akı oluyor. Ankara'da egitimlerini tamamladıktan sonra Güney Kore'ye yerlesen üç Türk gencini bularak iki ülkeyi konustuk. Bu gençlerden Ahmet Erkam Görmemis, Ortadogu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kimya bölümü, Hemdi Delipoyraz Hacettepe Üniversitesi Kimya Mühendisligi bölümü ve Aslı Sarıipek de Eryaman Lisesi mezunu. Aslı'nın Kore'ye gelmesi tam bir 'macera' gibi. Ailesinin tek kızı olmasına ragmen radikal bir kararla Kore'de üniversite okumak için girisimde bulunmus. Kırsehirli olan dedesi saglık astsubayı İzzet Turpçu Kore'de savasa katıldıgı için Aslı'ya bu ülkede okuma hakkı tanınmıs. Aslı Sarıipek, kendisini Güney Kore'de üniversite ögrencisi yapan süreci söyle anlatıyor: "Geçen yaz İzmir'de düzenlenen bir spor müsabakasına katılmak için Türkiye'ye gelen Güney Koreli'ler burada gördükleri ilgiden etkilenerek, Kore gazisi üç kisinin torununu ülkelerinde burslu okutmak istemisler. Güney Kore Büyükelçiligi'nde çekilen kurada çıkan üç Türk'ten biri oldum. Ben politika ve diplomasi ögrenimi görmek üzere Myonji Üniversitesi'ne yerlestirildim. Bütün masraflarımızı okudugumuz üniversiteler karsılıyor." Kore'ye gidecegi belli olduktan sonra annesiyle göz göze gelmekten hep kaçınmıs. Seul'e geldiklerinde üniversitelerin temsilcileri tarafından karsılanan Türk ögrenciler, ayrıldıktan sonra birbirlerini hiç görmemisler. Aslı, Seul'de yasadıgı bir olaya çok üzülmüs. Aynı odaya verilen Koreli kız "Ben içki içmeyen Müslüman biriyle aynı odada kalamam" diye itiraz edince oda arkadasını degistirmisler. Aslı'yı tanıdıkça yaptıgına pisman olan Koreli kız özür dilemesine ragmen Aslı'dan su cevabı almıs: "İnsanlar hakkında bu kadar ön yargılı olan birisiyle de ben konusmam."
Dini konuları ögrenmek için daha fazla arastırma yapacagım
Koreli ögrencilerin İslam dini hakkında ya hiçbir sey bilmediklerini ya da yanlıs seyleri İslam'a mal ettiklerini gören Aslı, "Bana İslam dini hakkında sürekli sorular soruyorlar, ben de dilim döndügünce anlatmaya çalısıyorum. Ama benim de bilmedigim çok konu varmıs. Türkiye'ye dönünce dini konulardaki eksikliklerimi gidermek için kitaplar okuyacagım ve arastırmalar yapacagım." diyor. Yemeklere alısmakta zorlandıgını belirten Türk ögrenci, "Memleketimin tasına topragına kurban olayım. Dil ve alfabe baslı basına bir sorun. Türkiye'nin en çok yemeklerini özledim. Memleketime döndügümde basta sebze yemekleri olmak üzere ne bulursam yiyecegim." seklinde konustu.
Güney Kore'den Türkiye'ye yüzlerce turist gönderiyor
Ahmet Erkam Görmemis. ODTÜ Kimya mezunu. 26 yasında olmasına ragmen macera gibi bir hayata atılmıs. Türkiye'den tam 9 bin kilometre uzakta bulunan Güney Kore'de yasayan Ahmet Erkam Görmemis, böyle bir tercihi nasıl yaptıgını kendisi de tam olarak bilmiyor. Kore'de yasayan ve kimyacı olmasına ragmen turizmle ugrasan Ahmet, Korece'yi de Koreliler kadar güzel konusuyor. Dünya Kupası'ndan hemen sonra bu ülkeye yerlesen Ahmet Erkam Görmemis, simdilerde Kore'den Türkiye'ye turist gönderen genç bir isadamı. Ahmet'e göre Kore'den Türkiye'ye gelen turist sayısı her yıl ikiye katlanıyor.
Türkiye-Kore ticaretine kimya mühendisi katkısı
Hamdi Delipoyraz, 28 yasında ve Hacettepe Üniversitesi Kimya Mühendisligi Bölümü mezunu. Seul Ulusal Üniversitesi Uluslararası Ticaret bölümünde yüksek lisans yaptı. Hamdi Delipoyraz girisimci, tuttugunu koparan bir Türk genci. Uzakdogu'ya sürekli ilgi duyan Delipoyraz, Dünya Kupası öncesinde Kore-Japonya rehber kitapçıgı hazırlamıs. Seul'de yasayan genç girisimci Koreliler'in is disiplinine hayran. Türkiye'den tekstil ürünleri ve mermer ithal eden Delipoyraz, Türkiye'ye de teknoloji ürünleri ihraç ediyor. Genç girisimci, ikinci vatanı olarak gördügü Kore'den Türkiye'ye dönmeyi ise düsünmüyor.
Alıntıdır
Saygılarımla
Ankaralı 3 genç Koreliler'e Türkiye'yi anlatıyor
- Kripteks®
- Terabyte1
- İletişim:
- Re@lite
- Kilobyte3
Re: Ankaralı 3 genç Koreliler'e Türkiye'yi anlatıyor
vallaha anlatılcak bi tarafımız yok,ilk fırsatta terk-i diyar edicem bu vatanı.benim anlamadıgım neyimizi anlatıyolar,yavas olan net hızımızı,toplum olarak geri kafalı olugumuzumu,yavas yavas Atatürk devrimlerinden saptıgımızı mı,bu kafayla bu ülkenin hiçbi yere gelemeyecegini mi?sorarım onlara.Türkiye'yi bide ben anlatıyım,nobel ödülü alırım :D
- Kripteks®
- Terabyte1
- İletişim:
Yiyip içip istifra ettigimizi tembel oldugumuzu ve seks düskünü oldugumuzu en kültürlümüzün bile kültürsüz davranıslar sergiledigini....
Laflar ortayadır kimse üzerine almasın
Saygılarımla
Saygılarımla
- Re@lite
- Kilobyte3
HSNC yazdı:Yiyip içip istifra ettigimizi tembel oldugumuzu ve seks düskünü oldugumuzu en kültürlümüzün bile kültürsüz davranıslar sergiledigini....
Saygılarımla
yok kardesim üstümüze alınmayız biz,kendimizin ne oldugunu biliyoruz,Avrupa bize kıçıyla gülerken hala bir seyleri degistirememek koyuyor bana.Anlatılcak bi tarafımız kalmadı artık dünyaya.haberleri açıyorum,sadece bizim ülkede olan ya da olmus olaylar var.Çok özgün bir ülkeyiz her anlamda