Cep telefonu pazarı kıyasıya teknolojik rekabete ve birbirinin pesi sıra çıkan cafcaflı modellerin yarısına sahne olsa da asıl çekisme parasız dev kitleleri kazanma üstüne.
3GSM Zirvesi 12 yıldır dünyadaki 800 mobil operatörün 600`ünün üye oldugu GSM Dernegi (GSM Association) tarafından düzenlenen kendi alanındaki en büyük etkinlik. Fuar ve kongre olarak iki ana bölümden olusan toplantı bu sene 700 avro ile 4 bin avro arasında degisen katılım bedellerine ragmen 60 binden fazla sektör uzmanını kendisine çekmeyi basardı. 1300 firmanın ve 1500`ü askın medya mensubunun yer aldıgı zirvede sektörün bugünü ve yarını, bu oyunun kural koyucu ve oyuncuları tarafından her yönüyle ele alındı.
Geçtigimiz senenin ana mesajı Türkiye`den Turkcell`in de bulundugu China Mobile, Orange, T-Mobile ve Vodafone gibi 14 dev operatörden olusan, 700 milyon aboneyi kapsayan ortak mesajlasma agı hayaliydi. Bu sistemde yollanan mesajlar 1 SMS bedeli, gelen mesajlar ücretsiz olacaktı. Ancak geçen bir sene boyunca bu sisteme yönelik hiçbir adım atılmadıgı gibi bu sene bahsi bile geçmedi.
Web`i cebe sıgdırma yarısı Bir önceki zirveye mobil TV, mobil cihazlardan yüksek hızlı internet erisim standartları gibi teknik konular damgasını vurmustu. 2007`nin konularıysa çokça internetten etkilenmise benziyordu. Türkiye`de de ihale kapsamı geçen hafta Resmi Gazete`de yayımlanarak belirlenen üçüncü nesil iletisim altyapısı (3G) sayesinde yaygınlasan yüksek hızlı internet erisimini mevcut popüler web hizmetlerine erisim için kullanma çabaları hemen her operatör ve içerik saglayıcının ortak çabası. Bu konudaki en somut adım Nokia`nın Google tarafından satın alınan video paylasım sitesi YouTube videolarını takip etme ve siteye görüntü yükleme için gelistirdigi yazılım oldu. Alcatel ve Nortel gibi altyapı firmaları da mobil TV, WiMax ve benzeri yeni nesil yüksek hızlı kablosuz internet erisim standartlarını sunan çözümlerini sergiledi. Daha yetenekli cep telefonları, daha hızlı altyapılar, yeni teknik terimler, kısaltmalar, yeni içerik ve katma degerli hizmet arayısları uzayıp gitse de her sene oldugu gibi 3GSM 2007`nin de gündem maddelerinden biri de `dısarıda kalanlar` oldu. su an 2 milyar kisiyi agına almıs ve 2010 yılına kadar 3 milyar aboneye ulasma hedefini koymus mobil sektör yeni dönemde çok daha zorlu bir süreç yasayacak. Cebinde parası bol olanların neredeyse tamamına ulasan; hatta bir kısmına birden fazla telefon ve hat satan sektörün yeni hedefi ayda bes dolardan daha fazla fatura vermeye gücü yetmeyen, telefona ayıracak bütçesiyse 40 dolardan fazla olmayan bir kesim.
Ayda 7 milyon yeni abone su an gelisme potansiyeli en yüksek pazarlar olarak gösterilen Rusya, Brezilya, Hindistan, Çin gibi ülkelere bakan operatörler de bu durumun farkında. Sektörün küresel ölçekteki en büyük firması Vodafone`un Hindistan`ın dördüncü büyük mobil telefon sirketi Hutchison Essar`ın yüzde 67 oranındaki hissesini 11.1 milyar dolara satın alması bosuna degil. Hindistan`da operatörler her ay 7 milyon yeni abone kazanıyor. Bu rakam kimi ülkelerin toplam abone sayılarından bile fazla. Vodafone İcra Kurulu Baskanı Arun Sarin`in 3GSM`deki konusmasında birkaç yıl içinde 500 milyon aboneye ulasacaklarını, bu hedefte Hindistan`ın da kilit rol oynayacagını belirtti. Ortalama 1000 kisilik köylerden olusan kırsal alanda 600 milyon nüfusuyla istah kabartan Hindistan aslında diger hararetli ülkelerden çok farklı degil. Bu gelismeler üreticiler için de ipuçları tasıyor. Vodafone bu pazarlara yönelik çok ucuz telefonlar üretmek için Çinli ZTE firmasıyla bir anlasma imzaladı. Anlasmanın meyveleri bu yaz satısa sunulacak. Ucuz modellerde bası çeken Nokia ve Motorola da bu adımı dogru okuyarak 20 dolar altına kadar inecek modeller üstüne çalısmaya basladı. su anda piyasadaki en ucuz telefon 23.92 dolarlık etiketle Motorola`nın C113a modeli. Daha ucuza inecek modellerdeki en büyük sorun kâr edebilmek için çok yüksek satıs rakamlarına ulasmak zorunda kalınması.
Mobil Dünya Gözünü Fakirlere Dikti
PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
“Teknoloji ve bilim haberleri” sayfasına dön
Geçiş yap
- GENEL
- ↳ Duyuru ve Uyarılar (Foruma üyelik)
- ↳ Forumla ilgili istek ve şikayetler
- ↳ Tanışma ve Kaynaşma
- ↳ Teknoloji ve bilim haberleri
- ↳ Cumhuriyet ve Atatürk
- ↳ Cep telefonları
- ↳ Bayanlar için + Aşk Sevgi ve Magazin
- ↳ Yemek Tatlı ve Pasta
- ↳ Kitap
- ↳ Elektrik ve elektronik
- İŞLETİM SİSTEMLERİ
- ↳ Windows 12
- ↳ Windows 11
- ↳ Windows 10
- ↳ Windows 8 ve 8.1
- ↳ Windows 7
- ↳ Windows Vista
- ↳ Windows XP
- ↳ Windows Server Ailesi
- ↳ Linux ve Unix tabanli isletim sistemleri
- ↳ Genel bilgiler ve ipuçları
- ↳ Kendi ürettiğimiz programlar
- SOFTWARE & HARDWARE
- ↳ Yazılım (Freeware)
- ↳ H4NOK Software development
- ↳ Portable Programlar
- ↳ Hardware (Donanım)
- ↳ Ürün şikayetleri
- ↳ Internet ve Network
- ↳ PC güvenlik
- ↳ Chat Programları
- ↳ Microsoft Office
- WEB & PROGRAMLAMA & DİĞER
- ↳ Web design
- ↳ Photoshop
- ↳ Programlama ve Script dilleri
- ↳ Video sitelerinden paylaşımlar
- ↳ Türkçe müzik
- ↳ Yabancı müzik
- ↳ Belgeseller
- ↳ Türk Filimleri
- ↳ Faydalı ve Eğitim
- ↳ Komik ve İlginç
- ↳ Bilişim
- ↳ Freeware Oyunlar
- ↳ Görsel Dosyalar (Resim)
- ↳ Şifalı bitkiler ve Sağlık bilgileri
- ↳ Off topic (konu dışı)
- ↳ Özlü söz - hikaye
- ↳ Gerekli bilgi
- ↳ Tavsiye filimler