Linux Donanım gereksinimleri

Linux ve Unix tabanli isletim sistemlerini hep beraber tanıyıp öğreneceğiz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Kripteks®
Terabyte1
Terabyte1
Mesajlar: 3752
Kayıt: 12 Ara 2006, 12:44
cinsiyet: Erkek
İletişim:

Linux Donanım gereksinimleri

Mesaj gönderen Kripteks® »

Linux, yapisi itibariyle üzerinde çalistigi donanimdan sonuna kadar faydalanan bir isletim sistemidir. Bir kisim isletim sistemi kutularinin arkasinda yazilan donanim gereksinimlerine nazire olarak, gerçekten hangi bilesenlerle bu Linux denen canavari en iyi sekilde kullanabileceginize bakalim. Eger elinizde 386, 486 ve benzeri düsük güçlü bir islemci ve 16MB veya daha az bellek var ise, Linux'un X Window grafik arayüzünü verimli olarak kullanamayacaksiniz. Bu durumda Linux'u metin ekrandan çalistirmaniz mümkün olacaktir.

Ancak, iki durumda da Linux'un yapacagi isler, verecegi servisler, sunucu kapasitesi yaklasik olarak ayni kalacaktir. Elinizde Pentium, Pentium II, Pentium III, AMD, Cyrix, Pentium MMX ya da benzeri Intel uyumlu bir islemci var ise, hele hele zengin bir aninizda 32MB ya da daha fazla belleginiz varsa, ne mutlu size. Bu donanimla Internet'te çok iyi gezinti yapabilirsiniz. Red Hat Linux 6.0 sürümünün kurulabilmesi için diskte en az 150MB yer bulunmasi gerekiyor. Eger fazla disk yeriniz varsa, Linux'a ayirabileceginiz 700MB'lik bir alan bulabiliyorsaniz harika olacaktir.

Iyi bir ekran görüntüsü alabilmek için en az 1 ya da 2MB bellekli bir ekran karti isinizi görecektir. X Window altinda S3, Cirrus Logic, ATI Mach8/32/64, Trident, ET3000/4000, Paradise gibi kartlar desteklenir. i740 chipsetleri ile S3'ün AGP iskelesini kullanan kartlarini kullanabilmeniz için yeni çikan Xfree86 paketini indirip kurmaniz gerekmektedir.

Eger sistemde bir ethernet karti var ise, bu ethernet karti kurulumda otomatik olarak taninacaktir. 3Com, WaveLan, Western Digital, D-Link, Intel, DEC, HP, AMD, Zenith hemen sayilabilen, kolayca kullanilabilecek kartlar. Hele NE2000 uyumlu olanlar çok daha iyidir, sadece takin ve çalistirin. Winmodem' leri Linux ile (simdilik) kullanamazsiniz. PCI modemler de büyük sorun çikartiyor. Modeminizi hakkiyla kullanabilmeniz için ya harici modem olmali, ya da bu modem ISA yuvasina takilmali. Ses kartlarindan SoundBlaster, ProAudio Spectrum, Gravis Ultrasound, AWE 32/64 gibi kartlari kullanabilirsiniz; genel kural, tüm SoundBlaster uyumlu ses kartlarinin sorunsuz bir sekilde desteklendigidir.
Neler Yanlis Gidebilir:

Linux kurulurken, özellikle X Window ayarlari sirasinda grafik karti ve ekran özelliklerinizin belirlenmesinde hatalar olabilir. Red Hat dagitimlari (6.0 dahil) Caldera’ nin dagitimina göre daha çok hata yapabilir.
Grafik kartinizdaki video çipset’ i ve karttaki RAM miktarini dogru belirleyebilirseniz, X Window ayarlarini dogru yapabilirsiniz.

Bu iki bilgiyi kartin üzerinden anlamaniz mümkün; kutusunda ve brosüründe de yazabilir. Fakat bu iki kaynak size yardimci olmuyorsa, kartin imalatçisinin Internet sitesine girerek, kartla ilgili bilgileri arastirin.
Ekraninizin yatay ve dikey sync range denen özelligini bilirseniz, birçok ekran sorununu çözebilirsiniz.

Eski ekranlar, kaldirabileceklerinden fazla çözünürlükte bilgi gönderilirse, yani 640x480 piksel görüntüye sahip ve multisync özelligi olmayan bir ekrana 1024x768 piksel bilgi gönderirseniz, ekran fiilen alev alabilir. Yeni ekranlarda asari bilgi ekrani yakamaz; sadece ekrandaki görüntü kaybolur, kimi modellerde ekranda “Out of sync” yazisi belirir.
Linux’ ta X Window’ u çalistirir ve ekraninizdan yanik kokusu gelmeye baslarsa, derhal Ctrl+Alt+Backspace tuslarina basarak, X Window’ u durdurun.
Linux kurulumu sirasinda grafik kartinizi bir türlü tanitamadi iseniz ve kartinizla ilgili baska kaynaktan bilgi bulamiyorsaniz, son çare olarak Linux’un Superprobe programini deneyebilirsiniz. Superprobe çogu zaman kartinizla ilgili bütün bilgileri bulup çikartir, fakat kimi zaman da bilgisayari kilitler. Superprobu çalistirmak için, Linux’u root olarak açin; X Window’ u çalistirmayin ve /usr/bin/X11 dizinine gidin. Bunu söyle yapabilirsiniz
[root localhost]# cd/usr/bin/X11
X11 dizinine girince, Superprobe’ u komutla çalistirabilirsiniz
[root localhost X11]# ./SuperProbe
Superprobe’ un bilgisayari kilitleyecegine iliskin uyarilari, göreceksiniz. Superprobe bilgisayarinizi kilitlerse, Reset dügmesine basin.

Bilgisayar kilitlenmez ve Superprobe basarili olursa, kartinizin çipseti ve RAM miktari hakkinda dogru bilgiye ulasmis olursunuz. Hatta çipinizin seri numarasini bile ögrenebilirsiniz!
Bütün ayarlari dogru yaptiginiza inaniyorsaniz ve yine de Linux’un grafik masaüstünü hiç göremiyor veya Windows’ da oldugu kalitede göremiyorsaniz, X Window’ u yeniden ayarlamaniz gerekir.

Bunu Xconfigurator programi ile yapmaniz gerekir. X11 dizininde iken su komutu verin-
[root localhost X11]# ./Xconfigurator
bu kez grafik kartinizla ilgili dogru bilgileri verebilirsiniz. Bu ayari bitirdikten sonra, X Window’ u sizin çalistirmaniz gerekir
[root localhost X11]# startx
bu kez ayarlar dogru ise Windows’ a benzer bir grafik masaüstü görmeniz gerekir. Yeniden komut istemcisi ekranina dönerseniz, Linux’un X Window için kullandigi Xfree86 kodunun yeni sürümünü bulmaniz gerekir. Bunun için Internet’te www.org adresinde arastirma yapmaniz gerekebilir.

Alıntıdır

Saygılarımla
Cevapla