Örnegin 3 dakikalık bir sarkının ortalama 7.5 mb geldigi olur.. Bu durum benim burada anlattıgım bitrate degerlerinden kaynaklanıyor. Hatırlayacagınız üzere normal bir mp3'ün bitrate degerinin 128 kbps oldugunu; bu degerden küçük veya büyük olanların hep 128'in katı olacagını anlatmıstım..
Eger 3 dakikalık ve ortalama boyutu 3 mb olan bir mp3 dosyasının bitrate degeri 128'den fazla ise (örnegin 320 kbps ise) bu sarkının boyutu 3x2.5=7.5 mb olacaktır (ayrıntısı:
320 kbps, 128 kbps'nin 2.5 katıdır)
Bu kadar büyük boyutlu dosyalar hem insanın canını sıkar hem de sabit diskinizde gereksiz alan kaplar..
Bu bölümde sizlere mp3 dosyalarının bitrate degerlerini nasıl normal seviyeye (128 kbps) indireceginizi açıklayacagım.
Öncelikle bu is için benim her zaman övdügüm, "kullanın" diye bas bas bagırdıgım bir programa, dbPowerAmp'a ihtiyacınız var..
darkleo arkadasımızın emegiyle upload edilen bu programı PowerPack (codec paketi) ile beraber asadıdaki linkten indirebilirsiniz:
Kod: Tümünü seç
http://rapidshare.com/files/33574076/dBpowerAMP_Music_Converter_v.11___Full_Codecs-Powerpack___ilaç_.zip
Bu programı kurdugunuz zaman sag tüs menüsüne "Convert to" ve "Edit tag" menüleri yerlesir ve mp3 dosyalarına sag tıkladıgınız zaman bu menüler görünür. Bizim burada kullanacagımız "Convert to" menüsüdür. "Edit Tag" menüsü mp3 dosyalarının ID3 taglerini düzenlemek içindir.
Eger büyük boyutlu mp3 dosyanızı bulduysanız asıl islemimize baslıyoruz. Ben bu is için 3:42 uzunlugunda ve boyutu 8687 kb yani yaklasık 8.5 mb (yuh! ) olan bir sarkı seçtim.

simdi bu dosyamızın üzerine sag tıklıyoruz ve "Convert to" menüsüne tıklıyoruz.

Karsımıza asagıdaki gibi bir pencere çıktı ve bu pencereden önce yukarıdaki "Converting 1 File to" kısmından Mp3 (Lame) 'i seçiyoruz sonrada asagıda isaretledigim Advanced Options menüsüne tıklıyoruz.
(resmi büyütmek için üzerine tıklatın):

Sonraki adımda karsınıza karsınıza dMC - Advanced Lame Options penceresi gelir. Burada asagıda gösterdigim ayarları yapın ve asagıdan OK'a tıklatın:

Sonraki adımda tekrar ilk açtıgımız Convert to menüsüne gelecektir. Degerlerde asagıdaki gibi degisecektir. Ayrıca bu kısımda çevrilen mp3'lerinizi nereye kaydetmek istediginizi de belirleyebilirsiniz. Eger çevirdiginiz mp3 ile aynı klasöre kaydedilmesini istiyorsanız "Same Folder as Original" i, kendi belirlediginiz bir klasöre kaydetmesini istiyorsanız "Folder" ı seçip, kendi belirlediginiz klasörün konumunu yazabilirsiniz. Ben Converterd Music klasörünü kullanıyorum, siz kendinize göre degistirebilirsiniz. Ayrıca aynı pencerede Channels kısmını Stereo, Frequency kısmını 44100 hz (44 kHz) olarak ayarlamayı unutmayın

Tüm ayarları yaptıysanız en son asagıdan Convert >> e tıklatın. Yaklasık 1 dakikadan az sürecek çevirme islemi olacaktır. Bitince Finish'e tıklayın. Çevirme islemi sonucunda çevrilen mp3'ümüz belirlediginiz kaydedilecek konumda kaydedilmistir.
Asagıda gördügünüz gibi 8.5 mb'lık mp3 dosyamız yaklasık 3 mb lık bir dosyaya dönüstürüldü..

NOTLAR:
-Bu yazı benim tarafımdan yazılmıs olup sonuç %100 basarılıdır.
-Kullandıgınız eger daha yeni versiyon ise menülerde ufak tefek degisiklikler olacaktır fakat temelde aynıdır..
-Eger sorun yasarsanız buraya yazın.. Çözüm bulunacaktır..
darkleo arkadasımıza tesekkürler.
Saygılarımla..
JackSon
Kolay gelsin..