XP Calisirken Fdisk Atalim mi?

PC hakkındaki genel bilgi ve ipucu paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
PeeRLeeSS
Megabyte1
Megabyte1
İletişim:

XP Calisirken Fdisk Atalim mi?

Mesaj gönderen PeeRLeeSS »

xp calisirken diskimizi bölümlere ayirabilecegimizi biliyorsunuz zaten ama bunu nasil yapiyoruz.Herhangi bir programa gerek olmadan disk bölümleri ile oyuncak gibi oynuyoruz tabi........
linux un partition menageri gibi xp ninde hdd ile oynAyabilen bir programi mevcut oda "compmgmt" komutu
baslat>calistir> ve asagidaki gibi komutu yaziyoruz

C:\WINDOWS\system32\compmgmt.msc

Resim

daha sonra önümüze bilgisayar yönetimi penceresi cikiyor...

Resim

Bu pencerede isaretli bölümde disk bilgileri yer aliyor bende 80 gb bir hdd var ve görüldügü gibi xp 9,77 gb sini kullaniyor ve diger kisim ham olarak duruyor

Resim

Resimdeki gibi ayrilmamis alana sag tikliyoruz ve "yeni bölüm" secenegini isaretliyoruz

Resim

İste karsinizda yeni bölüm sihirbazi

Resim

İleri butonuna tikladiktan sonra bölüm türünü secmemiz lazim biz birincil bölüm olarak sectik (daha sonra xp ile beraber baska bir microsoft os kullanmak istersek bu sekilde daha kolay olur hicbir ayar istemez.Bir diskte ms tabanli 4 taneden fazla os kullanilamaz)

Resim

simdi bölümün boyutunu secelim ben 2 adet 20 gb 1 adet 26 gb olarak hdd'Yİ 4'e böldüm...

Resim

Sira geldi sürücü harfini degistirmeye xp kendisi otomatik olarak bu harfleri atiyor ama isterseniz siz degistirebilirsiniz.

Resim

Sona yaklasirken diskimizi kullanabilmemiz icin bicimlendiriyoruz ben bu diskte linux ve xp yi bir arada kullanacagim icin fat32 sisteminde bicimlendiriyorum...

Resim

Bu islemleri diger parcalar icinde uyguladiktan sonra bilgisayari yeniden baslatmaya gerek yok disklerimizi hemen kullanabiliriz...
Resim

Bilgisayar yönetimindede bu görülüyor..

Resim

iste bitti...artik sistem kurulu (c:\ ) partitiona dokunmadan diger disklerimize fdisk yapabiliriz kolay gelsin....
onur986

Mesaj gönderen onur986 »

peki bu tür bir fdiskte tüm partition lara format atmamiz gerekmiyomu yoksa yeni olusturdugumuz bölüme mi sadece format atiliyo :ü:
onur986

Mesaj gönderen onur986 »

ayrica perssless siz burdan denesiniz MMC kartlar buradan bölüne bilir arastiriyodunuz cünkü :D
Kullanıcı avatarı
PeeRLeeSS
Megabyte1
Megabyte1
İletişim:

Mesaj gönderen PeeRLeeSS »

zaten onu denerken gördüm böyle bir ayar oldugunu bu ne ise yariyor aslinda teknik servis sirri ama burda sir yok :lol: bu yeni bir HDD yi 2-3 e böldügünüzde göremezsiniz ne yaparsiniz burdan girer diger bölümler görünür ordan yeni birm deyip format atip kullanilir hale getirirsiniz basarilar ..
Kullanıcı avatarı
samatya
Byte2
Byte2

Mesaj gönderen samatya »

Basligin HDD Bölümleme olarak sabitlenmesinde fayda var adminim.
Tesekkürler PeeRLeeSS
onur986

Mesaj gönderen onur986 »

yalniz iki partition yani C ve D bulunuyosa anlatimdaki gibi yapamayiz format atarken soruyor bize kapasiteyi bunu ayarlayarak ta bulunan bölmeyi yapabiliriz :wink:
Kullanıcı avatarı
samatya
Byte2
Byte2

Mesaj gönderen samatya »

C ve D olarak bölümlenmis bir hdd de mesela (40gb ve c=10 d=30)
hali hazirda kullanimda olan D yi nasil ikiye bölebiliriz.
Bilgisayar yönetimi/Disk yönetiminde görünen sürücülerde D ye sag tikladigimizda ham olmadigi icin yeni bölüm komutu görünmüyor. Bicimlendir uygulanirsa ya da sürücü silinirse yeni bölüm yaratma imkani var mi bu durumda.ü
onur986

Mesaj gönderen onur986 »

benim demek istedigim o zaten bu durumda boot ettikten sonra xp cd mizi takiyorum ve soruyo " ön yükleme icin bir tusa basin" diye ondan sonrakia adim da format asamasina geldigimiz zaman bize sorar bölüm boyutunuz örn:156222 MB bu normal degeridir siz bunu 106222 böyle yaparsaniz bölünme gerceklesecek ve seceneklerde bölünmemeis alam diye gösterecek iste böldünüz bu sekilde yapiyoruz.
unutmayinki fdisk(bölme) yaparken tüm C: D: .. bölümlere format atmak zorundasiniz
ayrica sadece c ye format atinki cünkü formattan sonra kurulum yapar diger bölmelere windows ortaminda yaparsiniz oda sag tiklayarak bicimlendir diyerek anlamissinizdir kolay gelsin :D
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 12466 kez

Re: XP Calisirken Fdisk Atalim mi?

Mesaj gönderen velociraptor »

basik bir güncellensin bakalim :)