Overclock Türkçede tam karsılıgını birebir bulamasada en uygun "hız asımı-hız asırtma"gibi terimlerle ifade edilmektedir.Biz kısaca overclock'a bir islemciyi normal çalısma frekansının daha üstünde bir frekansda çalısmaya zorlamak diyebiliriz.
Bu ne demektir?Diyelimki elimizde P4 3000 mhz bir islemcimiz var biz bunu 3200 mhz de çalısmaya zorlar ve basarılı olursak overclock yapmıs oluruz.
Peki bunu nasıl yaparız?. Her islemcinin bir iç frekansı vardır.Front side bus denilen (kısaca fsb) Türkçe olarak önyüz veri yolu diyebilecegimiz mhz cinsinden bir çalısma frekansı var ve bunun yanında her islemcinin bir çarpan kat sayısı vardır (x9 , x10, x15 gibi) ve bu çarpan ile fsb hızını çarptıgımızda islemcinin asıl mhz ini bulmus oluyoruz.Örnek olarak P4 3.0 ghz için bu deger fsb 200x15 oldugundan 3000 mhz dir.
simdi önümüzde toplam mhz i arttırmak için 2 yol bulundugunu ögrendik.
Birinci yol Fsb hızını arttırmak,
İkinci yol çarpan kat sayısını arttırmak suretiyle toplam mhz i arttırmaktır.simdi biz bu iki degerden fsb yada çarpan hangisini arttırırsak arttıralım elde ettigimiz mhz degeri yükselecektir.Yani overclock yapmıs olacagız.Malesef intel islemcilerin genellikle çarpanları kilitli oldugu için bu degerle oynama yapılamıyor ve bu yüzden is sadece fsb hızını artırmaya kalıyor.Amd islemcilerde durum daha farklı, çogunlukla çarpanları açık oluyor yada bazı yöntemlerle kilitli olsalar bile açılabiliyorlar.Bu durumda her iki degerlede oynama imkanı dogdugu için daha esnek overclock imkanımız olabiliyor amd islemcilerde.Aslında sunuda unutmamakta fayda var.Her ne kadar çarpanlarla oynama çesitliligimiz olsa bile overclockta en yüksek performansın fsb hızını arttırmakla elde edilebilecegini unutmayın.Nedeni ise yüksek fsb hızlarında buna baglı olarak,bellek denetleyicisi, depolama aygıtları denetleyicileri ve AGP/PCI saat hızları da artar.Tabi AGP/PCI saat hızları yüksek overclocklarda sorun çıkarabildigi için stabilite için modern anakartlara bu hızı sabitleme özelligi ilave edilmistir.
simdi adım adım overclock yapmaya baslayalım.
Öncelikle sunu belirtmeliyim ki overclock için en önce boardumuzun bu ise elverisli olarak üretilmis olması gerekmektedir.Yani overclock için neler gerekiyorsa her özelligin mevcut olması gerekiyor.Bu özellikleri asagıdaki resimlerlede göreceksiniz.Overclock'a niyetlendiyseniz öncelikle uygun bir board edinmelisiniz yoksa overclock için dogru düzgün özellik sunmayan anakartlarla bu ise koyulmak bosuna ugras ve moral bozuklugu olacaktır.Tabi is sadece board ile bitmiyor.Overclock için buna yatkın birde islemci bulmamız gerekiyor.Bu is öylesine ilginç ki her islemcinin overclock perfromansı aynı olmuyor.Üretim tarihleri,üretim yerleri,kodları bir islemcinin overclock performansını degistirebiliyor hatta öyleki bazen aynı üretim yer tarih ve kodlarına sahip iki islemcide bile aynı overclock degerlerine ulasamayabiliyorsunuz.Yani bu is öncelikle sans isi tabi ama önce overclock forumlarında hangi cpu ve kodların overclocka daha yatkın olduguna dair bilgi edinmekte ve islemci seçiminide ona göre yapmakta fayda var.
İslemcimizide seçtikten sonra is tabiki yine bitmiyor;sırada ram var.Eger stabil bir overclock yapmak ve maximum performans almak istiyorsak ramlerimizin kaliteli ve cas gecikmesinin (cl2-cl2,5-cl3 gibi.düsük deger daha iyi) mümkün olan en düsük degerlerde olması gerekiyor.
Buna ilaveten overclock yapılan parçaların enerji ihtiyaçları artacagından mutlaka kaliteli ve en az 400 watt lık bir powersupply ımızın olması gerekiyor.
Tabi son olarak en önemli konu sogutma.Overclock edilen sistemimiz daha fazla ısınacagı için (en basta cpu) çok daha iyi bir sogutmaya sahip olmamız gerekiyor.
Aslına bakarsak overclock isi oldukça pahalı ve riskli bir hadisedir.Farkındaysanız sözünü ettigim tüm enstrümanlar normallerinden daha pahalı olan seyler.Her seyin iyisini almak durumunda oldugumuzdan bu is haliyle pahalıya gelecektir.(Tabi bazen umulmadık uygun fiyatlı ürünlerede denk gelerek ucuza mal etmek de mümkün) Elbette pahalı donanımlarımızın zarar görme riskide vardır her zaman için.
Riskli ve pahalı,peki o zaman niçin overclock yapıyoruz?
Bu soruya verilecek en kısa ve öz cevap hazdır,ihtirasdır.İnsanı bir kere sardımı kolay kolay kurtulmak mümkün degildir

Overclock için öncelikle boardumuzun biosu dedigimiz temel ayaralamaların bulundugu kısma girmemiz gerekiyor. (Her ne kadar windows üzerinden de overclock yapma imkanı olsada saglam overclockcular tarafından tercih edilen bir tarz olmadıgından o konuya hiç girmeyecegim)
Pc açılırken del tusuna basarak biosa girilir.Ben yaygın oldugu için i865 çipsete sahip kendimde kullandıgım abit AI7 nin biosundan örnek vercegim.
Diger boardlarda üç asagı bes yukarı aynı gibidir.

Abitin meshur soft menüsünden cpu,ram,agp frekans ve voltaj ayarlarının bulundugu en can alıcı bölüme giriyoruz

Üstte görüldügü gibi default ayarlardaki görünümümüz bu.Tüm degerlerimiz olması gerektigi gibi yani default.
Bize default degerler lazım olmadıgı için "cpu operating speed"seçenegini "user defined"yapıyoruz ki cpu fsb ,cpu:ram oranı ve agp/pci ayarları açık hale gelsin. Çünkü bu degerlerle oynayarak overclock yapacagız.
Öncelikle fsb miktarını biraz arttırıyoruz ben 200 mhz den 250 ye çıkardım ama cpu ma güvendigim için direkt bu degeri denedim. Siz azar azar arttırmayı deneyin aceleci olmayın. Mesela önce 210 mhz e çıkarın sonra 220 ye.
Dikkatinizi çektiyse ben cpu:ram ratio(oranı) nı 1:1 yaptım bu ne demek? Bu cpu ile ramlerimin 1:1 esit aynı mhz de senkron çalısacagı anlamına geliyor. Tabi benim ramlerim DDR 566 oldugu için (2x 283 mhz) cpu ile senkron rahatlıkla çalısabilmekte. Eger sizin elinizde bu degerlerde çalısan ramler yoksa bu degeri düsürmelisiniz

Bazı boardlarda bu sekildede yer alabilir cpu:ram oranı sizi sasırtmasın
Yani eger DDR 400 ramlere sahipseniz ve ramlerinizin 200 mhz üzerinde çalısamayacagına eminseniz bu oranı yukarıdaki görülen seçeneklerdeki gibi 5:4 yapmalısınız ki sistem çakılmasın. Bence önce ramlerle ugrasmak yerine öncelikle islemcinizin sınırını bulabilmek amacıyla ram oranınızı düsük bir oranda tutun,mesela 3:2 gibi. Bu durumda ramler daha düsük degerlerde çalısacagı için cpu sınırını tayin etmenize engel olamayacaklardır.
Cpu nın sınırını nasıl bulacagız?
Öncelikle default voltajında mhz olarak gidebildigi yere kadar arttıracagız. Her arttırdıgımızda pc yi kapatıp açıp stabilitesini ve en önemlisi cpu sıcaklıgını kontrol etmelisiniz. Eger stabilite ve ısınma sorunu yoksa bu iyi haber demektir yolumuza devam edebiliriz. Tekrar tekrar biosa girip fsb hızını arttırdıktan sonra diyelimki islemcimiz artık 240 fsb de çakılmaya stabilligini kaybetmeye basladı. Ha tabi bunu nasıl anlıyoruz ,stabiliteden kasıt öncelikle fsb arttırırmından sonra windowsa sorunsuz bir biçimde girmesi ve bir kaç bench programıyla sandra,pc mark vs. gibi yapılan testleri basarıyla reset,donma vs.olmadan tamamlamasıdır. Bunlardan geçemiyorsa reset yada donma oluyorsa bu demektir ki cpu muzun default voltajındaki sınırına gelmis bulunuyoruz. Ne yapacagız?Tekrar biosa giriyoruz.

Üstte görüldügü gibi cpu core voltajını bir miktar arttırmak ise yarıyabilir. Bu stabilitesi bozulan islemciye yardımcı olabilir. Bunu yaparken azar azar yapmakta fayda var çünkü overclockda en tehlikeli hadise voltaj olayıdr,fazla voltaj direkt cpu nuzu götürebilir.İntel islemcilerde (northwood) 1.7 voltu asmamanız en dogru yol olacaktır.Buna kabaca default voltajın %15 fazlasını asmamak ta diyebiliriz.
Bu sekilde voltaj arttırımlarıyla stabilite saglandıktan sonra yeniden fsb arttırımlarına giderek cpu nun çıkabilecegi stabil en yüksek degeri buluruz. Bahsettigim gibi test programlarıyla denedikten sonra en uygun degeri buluruz. Tabi tekrar ediyorum tüm safhlarda cpu sıcaklıgını kontrol altında bulundurmalısınız. Cpu nuzun default durumdaki sıcaklıgının %25 den fazla artmamasına dikkat edin. Her ne kadar bazı boardlar sıcaklıgı dogru okumasalarda dedigim gibi en dogru yol default halindeki deger ile overclock sonrası degeri%25 ten fazla olmaması. Fazla sıcaklık demek tehlike demek,islemcinin çok yıpranması demek,stabilitenin bozulması demek oldugunu aklınızdan çıkarmayın.
simdi sıra geldi ramlerimizi yoklamaya;
simdi ramlerin sınırını bulacagız. Bunu önce yukarıda görüldügü üzere cpu:ram oranıyla oynayarak bulacagız. Eger ramlerimiz zaten hızlıysa DDR500 ve üzeri zaten pek sorun çıkmayacaktır fakat ramlerimiz DDR 400 yada daha düsügü ise 1:1 cpu/ram oaranını kaldıramayabilir. Bu durumda mecburen ramleri daha düsük bir degerde çalıstırmak zorunda kalacagız mesela 3:2 yada 5:4 gibi. Fakat bu ramlerin sagı solu belli olmuyor bazen oem bir ram alıyorsunuz DDR 400 yada 366 ve normalde bu degerlerde çalısması gerekiyorken sizi sasırtıyor ve neredeyse DDR 500 hızlarında bile çalısabiliyor. Bunu deneyerek bulacaksınız. Aynı cpu gibi denediniz ve bir yerden sonra sistem çakıldı. Cpu muzun sınırını bildigimiz için cpu dan süphelenmiyoruz. Cpu voltajını arttırdıgımız gibi ram voltajını arttırmakta fayda saglayabiliyor.

Resimdeki gibi ram voltajını arttırarak en stabil ve max degerini buluyoruz.Tabi bazı ramler voltajı sevmeyebilir ve voltaj tam tersi etkide yapabilir.Voltajı seven ramlere denk geldiysek sanslıyız bu ramlerle epeyce yukarı mhz lere çıkabiliriz.
Ramlerinde sınırını bulduk simdi geldik ram timingleriyle oynamaya yani ramlerimizi daha düsük cl degerleriyle daha agresif çalısmaya zorlamaya.Düsük cl degeri daha çabuk veri döngüsü olacagı için daha fazla performans demektir.Bunun içinde ana menümüzden advanced chipset features a girerek yapıyoruz.

Buradan DRAM timing selectable dan manuel yaparak seçeneklerin açılmasını saglıyoruz

Resimde görüldügü gibi buradaki ram zamanlamalarını deneme yanılma yoluyla düsürmeye çalısıyoruz. Dedigim gibi ne kadar düsük deger o kadar performans. Tabi her ramin kaldırabilecegi timingler farklıdır. Benim buradan su ayarlarda olsun demem mümkün degil. Deneyerek bulacaksınız. Bulabildigimiz en düsük ram zamanlaması beraberinde stabiliteyide sunuyorsa ram lerimizide azami derecede overclock etmisiz demektir.
Bu arada i875 çipsetlerdeki ramlere artı bir performans daha getiren PAT (Performance Acceleration Technology) hadisesi i 865 chipset boardlarda degisik adlar adı altında sunulabiliyor. Bu kiminde Hyper Path adı altında kiminde game accelerator adı altında sunuluyor.Bunlarıda deneyerek buluyorsunuz.Çünkü her ram ve i865 board bu özellik aktif edildiginde stabil çalısmayabiliyor.
Tüm bu denemeleri yaparken overclock ettiginiz bilesen cpu yada ram yaptıgınız arttırımı hazmedemediginde sisteminiz kilitlenip hiç açmayabilir. Telas etmeyin, bunlar olagan durumlardır. Çaresi, cereyanı kesip bes on saniye bekledikten sonra insert tusuna basılı tutarak sistemi yeniden açmaya çalısmak. Bazen buda çare olmaz o zaman board üzerinde bulunan clear cmos jumper ile biosu resetleyerek default degerlerde açılmasını saglamalısınız.Tabi bu tüm yaptıgınız ayarlamaları sil bastan yeniden yapmanız demektir.
(Önce boardunuzu iyi tanımalısınız.Kitapçıgını inceleyip ne nerede ögrenmelisiniz)
Bu arada amd den de bir örnek vereyim.En meshur ve performanslı chipseti nforce2 ve tabiki abit nf7 den bir örnek.

Bu resimde görüldügü gibi islemcinin çarpanı açık ve burada istedigimiz gibi çarpanlada oynama imkanımız var.Yani hem fsb hemde çarpanla degisik varyasyonlar yapma imkanımız var tabiki toplam makul mhz degerlerinin üzerine çıkmamak kaydıyla.Görüldügü gibi nf7 de birde chipset voltaj ayarı var.Bunuda arttırmak nf7 de stabiliteyi arttıran bir unsurdur.Ayriyeten agp voltajı da var ki bu zaten diger platformlarında çogunda var.Ekran kartı oc edildiginde Stabiliteyi arttırdıgı rivayet edilir ama ben pek bu rivayeti dogrulayamadım yani pek bir ise yaramıyor ama siz deneyebilirsiniz tabiki.
---ALINTIDIR--- Bu bölümden dogacak sorunlardan sitemiz
sordum.com mesul degildir.unutmayınki
overclock olayında risk her zaman vardır