Google'ın ücretsiz e-posta hizmeti Gmail, dünya ile aynı anda Türkiye'de tüm internet kullanıcılarının kullanımına açıldı.
Konuya iliskin Google Türkiye Ülke Müdürü Erem Karabey, internet kullanıcılarının artık davete gerek olmadan ücretsiz olarak Gmail e-posta adresi alabileceklerini bildirdi.
Uygulamayı Türkiye'de bütün dünya ile aynı anda baslattıklarını belirten Karabey, bugüne kadar spam mailleri uzakta tutmak için koruma amaçlı kapalı hesap açma sistemini tercih ettiklerini, koruma sistemine yönelik yaptıkları çalısmaların sonucunda son kullanıcıların spam maillerden rahatsız olmayacagı noktaya gelindigini, bu nedenle Gmail'i herkese açtıklarını söyledi.
“Kullanıcılar spam mesajları rapor ederek, spam filtresini güncellemeye yardımcı olabiliyorlar, yani etkilesimli bir sistem bu” diyen Karabey, güvenligin kapalı sistemdeki kadar etkili olacagını aktardı.
2 Gb'lık Kapasite...
Türkçe olarak kullanılabilecek Gmail'in, 2 GB'lik kapasiteye sahip oldugunu aktaran Karabey, söyle devam etti:
“Bunu Türkiye'de veren yok. Böylece kullanıcılar mesajlarını silmeden daha fazla bilgi, dosya ve resim saklama olanagına sahip olacak. Biz diyoruz ki, e-postalarını artık silmeyin, fotograflarınızı silmeyin, hepsi orada dursun ve e-postanızın içinde bunu kim, ne zaman atmıstı vesaire diye yazmayın. Çünkü arama fonksiyonu var. Yani e-postalarınız içinde arama yapabiliyorsunuz. Google'nin arama gücünü Gmail'inizin içinde oldugunu düsünün ama bu aramayı sadece hesabın sahibi yapabilecek tabii...”
Erem Karabey, Gmail'de e-postaların konu bazında gruplama olanagının da saglandıgını belirterek, “Mesela gelen kutunuza düsen bir mailin konusu 'Cumartesi aksam programı' olsun. Sonra Ahmet yanıtladı, onun konusunda 2 yazıyor, Ayse'nin yanıtına 3 yazıyor... Hepsi orada tutuluyor. Yani bir konuyla ilgili bütün e-postaları alt alta tutuyor” diye konustu.
“Gmail'de Chat Yapılabiliyor”
Gmail'in içinden chat yapılabildigini kaydeden Karabey, bunun için herhangi bir programın download (indirme) islemine gerek kalmadıgını, e-posta adresine girildiginde bir pencere açıldıgını, adres listesindeki kisilerin online ya da offline olup olmadıgının görülebildigini ve her bilgisayarda ekstra bir islem yapmadan bu hizmetten yararlanılabildigini anlattı.
“İnterneti Günah Keçisi Yapmak Moda Oldu”
Erem Karabey, internet suçlarına iliskin hazırlanan yasa tasarısına iliskin su degerlendirmeyi yaptı:
“Mektup yazarken kanuna aykırı bir sey yazıyor muyum diye düsünürsünüz. Telefonla konusurken de arkadaslarınızla sohbet ederken de aynı sekilde. Elbette internetin de bir hukuk olmalı, internet hukuksuzlugun alanı diye bir sey yok. Bunun sıhhatli sınırlarının nasıl çizilecegi önemlidir. Bunu yaparken bütün özgürlükleri kısıtlayıcı sınırlar da çizebilirsiniz ki bu olabilecek en kötüsü olur. Ya da sadece kötü emelleri engelleyecek, onların hareketlerinden ipucu çıkarabilecek sistemleri koyabilirsiniz.
Burada da hukuk olmalı ama bireysel özgürlüklerin kısıtlanması asamasında degil.
Meclis umarım hazırlayacagı yasada duracagı noktayı iyi çizer ve kisisel hak ve özgürlüklerin sınırlarını asmayacak ama interneti bütün kullanıcılar için saglıklı bir mecraya getirecek bir yapıya kavusturur. Çünkü, sanki belli suçların iletisiminin ya da kötü bilginin kaynagı internetmis gibi gösterilmesinden de sıkıntılıyız. Halbuki kötü niyetli adam her yerden ve her seyden buna erisebiliyor. Ama maalesef interneti günah keçisi yapmak biraz moda oldu. Diger tarafta, köyünde ders çalısırken elektrigi giden ögrencinin cep telefonundan internete girip ödev yaptıgını da görüyorsunuz.”
“Arama İstatislikleri Yanlıs Yorumlandı”
Türkiye'de internetten çocuk M.o.r.n.ografisi indirme konusunda yapılan aramalardaki artısa iliskin bir soru üzerine Karabey, sunları söyledi:
“Google Trend (arama istatistiklerine iliskin verilerin açıklandıgı) adlı ürünümüzdeki veriler yanlıs yorumlandı. Öyle yorumlandı ki, sanki dünyada en çok çocuk M.o.r.n.ografisine egilimi olan ülke Türkiye imis gibi... Oysa Google Trend görece veri verir. Yani buradaki veriler, en çok aramayı yapan Türkiye anlamına gelmez. Bu, Türkiye'den yapılan aramalar arasında yüzde olarak bir oran anlamına gelir. Yani oransal, görece bir veridir, internette arama yapan kisiler arasındaki bir orandır. Tabii yine de bu konuda Türkiye orantısal olarak tatsız bir yerde duruyor.”
Baska Bir Kaynaga Göre:
3 yıllık denemenin sonunda GMail artık Beta olmaktan kurtuluyor!
3 yıllık deneme süresi sonunda Google'ın elektronik postası GMail artık beta olmaktan kurtuluyor. Google Fransa yetkililerinden aldıgımız bilgilere göre basarılı bir deneme sürecinin ardından artık beta kisvesinden kurtulan GMail, su an itibari ile 2.7 GB veri depolama alanı sunuyor ve bu sürekli artıyor. Sadece internet üzerindeki sürümü degil, aynı zamanda cep telefonları için olan sürümünün de Beta denemesinden kurtuldugunu açıklayan yetkililer GMail'in internet üzerindeki harddisk uygulaması, cep telefonu için Java tabanlı e-posta uygulaması ve basarılı uyumlulugu sayesinde bir çok kullanıcıya ulastıgı ve bu sayının sürekli arttıgını belirttiler.
Eskiden davet üzerine açılabilen GMail hesabını artık istediginiz sekilde açabilirken Google Talk ve Google Agenda uygulamaları ile daha da genis kitlelere seslenmeyi planlıyor. su anda yaklasık 60 milyon kullanıcıya sahip uygulamanın rakiplerine ulasması çok da zor görünmezken internet üzerindeki ücretli rakiplere karsı çıkardıgı ücretsiz uygulamaları elini güçlendiriyor.
Gmail Kapılarını Herkese Açtı
- ultrailker
- Megabyte2
- Mesajlar: 1157
- Kayıt: 25 May 2006, 19:46
- cinsiyet: Erkek
- ultrailker
- Megabyte2
- Mesajlar: 1157
- Kayıt: 25 May 2006, 19:46
- cinsiyet: Erkek
http://www.hurriyet.com.tr/teknonet/5909920.asp?m=1JackSon yazdı:Ya kaç yıllık haber bu..
Kolay gelsin.
- nemesis_35
- Kilobyte2
- Mesajlar: 332
- Kayıt: 06 Şub 2007, 04:21