Microsoft, OEM müsterileri için Windows Preinstallation Environment (Windows PE) adlı çözümünü sunuyor. Bu ortam Windows kurulumlarını hazırlamak için kullanılıyor. Üreticiler Windows PE'yi, sistemlerini önceden yazılım kurulmus olarak satmak için kullanıyorlar, ayrıca betikler (scripts) aracılıgıyla binlerce sistemden olusan bilgisayar ortamlarında yazılım güncellemesi çok kolay hale geliyor.....
Windows PE bir CD'den baslatılabiliyor ve Windows API ve NTFS dosya sistemine okuma ve yazma hakkı ile erisebiliyor. Ayrıca komut satırı arayüzü kullanan bir sistem kabugu (system shell) betikler için mükemmel bir kullanım saglıyor
Windows XP Yine mi Çöktü? Windows'unuz İçin İlk Yardım
Peki Microsoft'un Önerebilecegi Bir sey Yok Mu?
Knoppix'in sundugu çözümün hala bazı eksikleri var - NTFS dosya sistemine yazma erisimi saglayamamak. Knoppix gibi tek bir CD'den sistemi çalıstırabilecek Microsoft'un ürettigi bir yazılım olsaydı her sey çok daha kolay olurdu. Ne de olsa NTFS'e en iyi nasıl erisilecegini Windows'un biliyor olması lazım.
Ne mutlu ki böyle bir sansımız var. Biraz çaba harcayarak Windows'u açabilecek bir CD hatta DVD yapmanız mümkün. Bunu nasıl yapacagınızı açıklayabilmek için öncelikle biraz geçmise dönmemiz gerekiyor.
BartPE: Kendi Windows PE'nizi Yapmak
BartPE kurulum ekranı
Bart Lagerweij adlı programcı, Windows PE'nin XP çekirdegine dayandıgını ve Windows XP CD'si içindeki programları kullanarak benzer bir açılıs CD'si yapılabilecegini kesfetmis. Eger bir Windows XP lisansınız varsa bu islem tamamen yasal. Küçük bir yazılım sayesinde BartPE sistemini bir CD'ye veya DVD'ye aktarabilirsiniz. En mükemmel olan taraf ise bu eklenti arayüzü sayesinde kendi ihtiyaçlarınıza en uygun yazılımları CD veya DVD'ye yazdırabiliyorsunuz.
Program Anlatım
Neler Gerekli?
BartPE DVD yaratmak için gerekli olan seyler çok az. Sadece:
Windows XP (Home veya Professional) veya Windows Server 2003 kurulum CD'si. Windows XP için en azından Hizmet Paketi 1'in kurulu olması gerekiyor. Bizim tavsiyemiz Hizmet Paketi 2'nin de kurulmus olması (bu yazıya bakınWindowsXP ve Hizmet Paketi 2'yi tek CD'de Bütünlestirmek).
ISO dosyalarını yazmak için bir CD yazma programı; biz Nero Burning Rom kullandık.
Bart Langerweij'in PE Builder adlı yazılımı
DVD'ye eklemek istediginiz diger yazılımlar
BartPE CD'yi Yaratmak
PE Builder yazılımı bilgisayarınıza bir ZIP dosyası olarak geliyor. Bir kurulum dosyası içermiyor bu yüzden bir klasöre açın be PEBUILDER.EXE dosyasını çalıstırın.
Karsılama ekranında Next tusuna bastıgınızda Windows dosyalarının bulundugu kaynagı soran bir ekran gelecektir. Eger Windows CD'niz zaten sürücüde takılıysa, yazılım kendiliginden bu kaynagı bulacaktır. Search tusunu kullanarak yazılımın bu kaynagı tekrar aramasını saglayabilirsiniz. Ayrıca DVD'ye yazılmasını istediginiz diger programların bulundugu dizini de asagıdaki kutuya girebilirsiniz.
Kaynak ve özel dizinlerin seçildigi ekran
Eklentilerin Seçilmesi
Bir sonraki adım olan eklentilerin seçilmesi kısmına geçmek için Next tusuna basın. Burada gördükleriniz BartPE'de dogrudan kullanabileceginiz uygun yazılımlar. Bazı eklentiler PE Builder ile kullanıma hazır sekilde geliyorlar, fakat geriye kalan pek çok programı öncelikle bir agdan yüklemeniz ve .ini/.inf dosyalarından degistirmeniz gerekiyor. Tam olarak gerekli olan seyler her eklentinin kendine ait yardım dosyasında anlatılmıs. Asagıda bazı önemli eklentilerle ilgili ayrıntılı bilgi verdik.
Eklenti (Plug-In) seçimi
Öncelikle eklenti seçimi kutusunda yapabileceklerinizi kısaca anlatalım. Enable/Disable tusu o an seçili olan eklentiyi etkinlestirir veya etkiligini kaldırır. Eklentilerin o an ki durumları sag tarafta bulunun kolonda görülebilir. Eger eklentiler için gerekli olan bazı dosyalar veya bilgiler eksikse PE Builder bu konuda sizi uyarır. Eger bütün gereksinimler tamamsa eklentileri buradan etkinlestirebilirsiniz.
Bir seyler eksik: lütfen önce indirin
PluginHelp tusuna bastıgınızda o eklentiyle ilgili yardım ekranı gelir. Bunlar genellikle indirilmesi gerekli olan dosyalara dogrudan baglantı içerirler.
Edit tusu eklentinin .inf dosyalarını bulundukları dizine gitmek zorunda kalmadan dogrudan degistirebilmenizi saglar. Örnegin Keyboard layout seçenegi altında bulunan standart klavye dizilimini buradan degistirebilirsiniz. .inf dosyası bütün klavye dizilimlerini içerir eger US klavye dizilimini istiyorsanız yapmanız gereken o satırın basında bulunan noktalı virgülü asagıda gösterildigi gibi kaldırmak.
Alman klavye dizilimi etkinlestirmek için basındaki noktalı virgülü kaldırıyoruz
Son olarak Add ve Remove tuslarıyla eklentiler eklenip çıkarılabilir
Saygılarımla
Windows PE Program Ve Açıklama
- Kripteks®
- Terabyte1
- İletişim:
Windows PE Program Ve Açıklama
En son Kripteks® tarafından 04 Şub 2007, 21:45 tarihinde düzenlendi, toplamda 2 kere düzenlendi.
- velociraptor
- Yottabyte4
- Teşekkür etti: 9995 kez
3 yildir söylüyorum , yineleyeyim , birer Bart PE CD si edinin Lütfen, burada Linux meselesine hic deginmeyecegim , Knoppix hic kullanmadim ve kullanmam da , onlarin gelisimini bekleyecek vakit hickimsede yok , binlerce linux cu NTFS ye müdahale edecek birsey gelistiremiyorda bir yazilimci tek basina bunu yapabiliyorsa (yada senelerce bunu beceremedilerse yada ugrasmadilarsa - baazilari öyle diyebilir), bence Linux u da biraksinlar gelistirmeyi , bilirsiniz windowsu da cogu zaman elestiriyorum , fakat ben gördügümü biraz sert dille söylüyorum sadece :wink: