24 Ocak 2007 tarihinde İstanbul'da, yapılan tanıtımla, Windows Vista'nın Türkçe versiyonu duyuruldu. Microsoft tanıtım sırasında ziyaretçilerine CHIP'in hazırladıgı Windows Vista özel sayısını armagan etti.
Yeni bir isletim sistemi
Windows Vista, bilgileri görüntüleme, bulma ve düzenleme bakımından kullanıcıya daha fazla yardımcı oluyor. Windows Vista'nın görsel zenginligi, ortak pencere ögelerini azaltmak yoluyla, ekrandaki içerige nasıl eriseceginizi düsünmektense içerige odaklanmanızı saglıyor. Ayrıca yeni araçlar sayesinde bilgisayarınızdaki bilgiler daha anlasılır oldugu için, dosyalarınızın içerigini açmadan görebilir, uygulama ve dosyaları hızla bulabilir, açık pencereler arasında etkin olarak gezinebilir, sihirbazları ve iletisim kutularını daha güvenli bir sekilde kullanabilirsiniz.
Güvenlik özellikleri
Windows Vista'nın içerdigi bir dizi yeni güvenlik özelligi, Windows Vista tabanlı kisisel bilgisayarları ve çevrimiçi deneyiminizi daha güvenli yapacak biçimde tasarlanmıs. Vista'nın güvenlik konusunda getirdigi yenilikler söyle sıralanabilir:
-Virüslere, solucanlara, casus yazılımlara ve diger olası istenmeyen yazılımlara karsı koruma
-Kisisel bilgisayarınızın ne zaman güvenli olmadıgını anlama becerisi.
-Güvenligi artırmanıza yardımcı olan yönergeler ve Kullanıcı Hesabı Denetimi (UAC).
UAC, Windows Vista'da bulunan yeni bir dizi özellik ve bir yönetici hesabının esnekligi ve gücü ile standart kullanıcı hesabının güvenligi arasında bir denge kurulmasına yardımcı oluyor. Web'e gözatma, e-posta gönderme ve üretim programlarını kullanma gibi etkinlikler için özel yönetim ayrıcalıkları gerekmiyor.
Güç yönetimi ve performans
Uyku durumu, Hızlı Getirme, Dıs Bellek Sürücüsü (EMD) ve Karma Sabit Sürücü gibi yeni özellikleriyle Windows Vista, üretkenligini artırmaya yardımcı olacak biçimde tasarlanmıs. Hızlı Getirme, kullanılabilir RAM'den en iyi sekilde yararlanmak için bellegin yönetilmesine yardımcı oluyor. EMD teknolojisi, RAM eklemeden performansın artırılmasını saglıyor. Windows Vista ayrıca pil ömrünü, performansı ve güvenilirligi artırmak için Karma Sabit Sürücü teknolojisinden de yararlanıyor.
Yedekleme
Windows XP'de bulunan temel yedekleme yardımcı programı ile karsılastırıldıgında, Windows Vista daha kapsamlı ve hatta daha kolay bir yedekleme deneyimi saglıyor. Yeni Windows Yedekleme özelligi, yedeklenen bilgilerin saklanmasına yönelik daha fazla seçenek sunuyor. CD-ROM'a, DVD-ROM'a, USB veya IEEE 1394 aracılıgıyla kisisel bilgisayarınıza baglanmıs bir dıs sabit diske, kisisel bilgisayarınızdaki baska bir sabit diske veya agınızdaki baska bir bilgisayara ya da sunucuya yedeklemeyi seçebilirsiniz. Sihirbaz, geri yüklenecek dosya ve klasörleri seçmenize yardımcı oluyor ve geri yükleme medyasını soruyor. Daha sonra, seçtiginiz dosyaları geri yüklüyor.
Laf anlayan isletim sistemi
Windows Vista'daki Konusma Tanıma özelligi, bilgisayarınızla sesli olarak etkilesim kurabilmenizi saglıyor. Fare ve klavye kullanımınızı önemli düzeyde azaltarak, üretkenliginizi korumanıza ve hatta artırmanıza olanak tanıyor. Konusma tanıma özelligi ile Ana uygulamalarda belgeleri ve e-posta iletilerini dikte edebilir, sesli komutları kullanarak Web'deki formları doldurabilir ve gördügünüz ögeleri sesli olarak söyleyerek Windows Vista'yı ve uygulamaları sorunsuz olarak yönetebilirsiniz.
Sorun giderme
Windows Vista sorun giderme konusunda da gelismis. İsletim sistemi, sık karsılasılan sorunları saptıyor, tanı koyuyor ve çözümün bulunmasına yardımcı oluyor. Öte yandan, destek gerektiren olaylar gerçeklestiginde, Windows Vista sorunları hızla tanılamak ve çözmek için merkezi destek araç ve kaynakları saglıyor.
Windows Vista'daki Uzaktan Yardım özelligi, kuruluslar için daha yüksek performans, yerlesik tanılama araçları ve kullanıcılara evde, yolda veya uzak bir konumda destek verme becerisi anlamına geliyor.