vistada format

Xp nin takipçisi bu işletim sistemi hakkında bilgi paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
lion
Kilobyte3
Kilobyte3

vistada format

Mesaj gönderen lion »

vistada nasıl format atacaz,yani vistayı ben tekrar kurmak istiyorum ama xp deki gibi boot olmuyo nasıl yapacaz
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 11277 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

Windows Vista daha hızlı ve güvenli boot bilesenleri içeriyor. “Ntldr” yerine artık Windows Boot Manager(Bootmgr) ve “winload.exe” var, ayrıca Windows açılırken ntldr’ ın okudugu isletim sistem(ler)inin disk üzerindeki yerini gösteren, yükleme seçeneklerini içeren “boot.ini” dosyası yok yerine registryde tutulan Boot Configuration Data (BCD) var.

Windows Vistanın açılısı su sekilde gerçeklesiyor;
1. BIOS, diskin ilk sektöründe bulunan Master Boot Record’ u (MBR) yüklüyor.
2. MBR, sistem biriminin boot sektörünü yüklüyor.
3. Boot sektörü ise Bootmgr.exe (Windows Boot Manager) yi yüklüyor.
4. Boot Manager, Boot Configuration Data (BCD) yı inceler ve boot menüsünü gösterir. Eger bu menüde Vista’ dan önceki bir Windows versiyonu seçilirse Boot Manager kontrolü “ntldr” a verir…

Windows Vista’ yı kaldırma;

Aslında burada Vista’ nın boot menüsünü nasıl kaldıracagımızdan bahsedecegiz. Çünkü Vista’ nın bulundugu bölümü silmek veya diski formatlamak problem degil. Baslamadan önce Acronis True Image gibi bir programla Windows ve MBR’ ın ya da 2. yöntemde bahsedecegimiz VistaBootPRO programıyla kolayca boot menüsünün yedegini alın.

1. Yöntem, Komut satırı:

Windows Vista’ yı kurduktan sonra eger sisteminizde Vista’ dan önceki bir Windows sürümü varsa bunun “boot.ini” dosyasına bakarsanız en basa su 2 satırın eklendigini göreceksiniz.

;Warning: Boot.ini is used on Windows XP and earlier operating systems.
;Warning: Use BCDEDIT.exe to modify Windows Vista boot options.

Buradada söylendigi gibi Windows Vista’ nın boot seçeneklerini Vista’ nın System32 klasöründeki “bcdedit.exe” uygulamasıyla düzenliyoruz. BCDEdit önceki Windows’ larda bootcfg‘ nin yaptıgı isi yapıyor. Açıkçası bununla hiç boot menüsünü tamamen kaldırmayı denemedim. Bunun yerine Vista’ DVD’ sinde ki “bootsect.exe” yi kullandım.
1.a. Windows Vista medyasını sürücünüze takın.
1.b. Windows komut satırında(Vista’ da olabilir) “d:\boot\bootsect.exe /nt52 ALL /force” komutunu girin. Vista medyanızı koydugunuz sürücüye göre sürücü harfini(d:) degistirmeyi unutmayın. Bu komut boot sektörünü Vista’ dan önceki Windows’ lara göre düzenleyecektir.
2. Yöntem, VistaBootPRO:
VistaBootPRO programının son sürümünü indirin. “Backup/Restore Center” bölümünden önce yedek alın ardından “Bootloader” bölümüne gelip “Uninstall the Vista bootloader” ı seçip Apply deyin. Bu kadar.

Not:Vista’ nın boot menüsünü geri getirmenin diger bir yolu, bilgisayar’ ı Vista medyasıyla açıp Repair your computer > System Recovery Options’ a gelin buradan komut satırına geçip “bootrec /rebuildbcd” komutunu kullanın.
ALINTIDIR