bilgisayar kilitleniyor (cozuldu)

Windows XP hakkındaki bilgi, belge ve ipucu paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
Alesta
Kilobyte2
Kilobyte2

bilgisayar kilitleniyor (cozuldu)

Mesaj gönderen Alesta »

arkadaşlar bilgisayar donuyor. yani herhangi bi işlem yaparken kilitleniyor kalıyor ve resetten başka çare kalmıyor. bütün donanımları tek tek söktüm ve yeniden taktım, xp yi tekrar kurdum, çözüme ulaşamadım.

ama donanımsal olduğunu düşünüyorum. fakat ne olduğunu bulamıyorum.

bu donma olayının nedeni ne olabilir?
En son Alesta tarafından 26 Tem 2006, 20:17 tarihinde düzenlendi, toplamda 2 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
daddy_cool
Megabyte3
Megabyte3

Mesaj gönderen daddy_cool »

Arkadaşım bende eskiden celeron 400 vardı. Ve ben de bu çilleyi o pc ile TAM 5 yıl çektim! 98 kullanıyodum tabii o makinada! ama kaç kere format atmama rağmen makina yine donuyordu ara sıra! yani Sorun kesin donaımsaldı benim makinada! eğer senin pc'n de kaç kere format atsan bile yine aynı problemi yapıyorsa o zaman kesin donanımsaldır! çünkü benim donanımsaldı! Benim sorunum RAM'lerden kaynaklanıyordu! RAM uyuşmazlığı ama yine başka biryerlerdede sorunu vardı benim makinanın CPU fazla ısınıyodu msla! ama sorunun ana kaynağı benim makinada RAm di! Seninde RAM'lerinde bişey olmuş olabilir belki! :wink:
Kullanıcı avatarı
Alesta
Kilobyte2
Kilobyte2

Mesaj gönderen Alesta »

makina üzerinde 256 lık tek ram var. tek ram neyle uyuşmazlık yapabilir.

bu arada sende sabırlı bi insanmış. böyle bi sorunu olan makinaya nası dayanılır 5 yıl. herhalde bende olsaydı kesin 9. kattan aşağı uçmuştu. :)
metinxx

Mesaj gönderen metinxx »

ben olsaydım ne yapardım

sorunun sebebini bulmak için sadece ekran kartını,harddiski,ve rami takar,geriye kalan anakart üzerindeki tüm donanımı biosdan kapatırdım
daha sonra ekran kartımı standarta ayarlar(veya başka takar) biraz kullanırdım,çökmedimi,tek teksürücüleri yüklerdim,bu şekilde sabırla donana kadar ilerlerdim,nvidia ekran kartları yeni sürücüyü kabul etmeyebiliyor,windowsun u.s.b sürücüleri yapabiliyor,kasa ısıyı dışarı atamazsa ondan yapabiliyor(benim bilgisayarda dört adet fan var)
Kullanıcı avatarı
daddy_cool
Megabyte3
Megabyte3

o zaman tabi bu kadar bilgili ve deneyimli değildim fakat zaten pc'yi değiştireceğim zamanlarda biraz biraz bişyler kapmaya başlamıştım! sonra anladım tabi pc'nin neden donma yaptığını! ve 4 ay sonra da zaten yeni bir bilgisayar aldım! tabi sonra o eski pc baya bi dağılıp döküldü! yani ilk önce power supply'si bozuldu! daha sonra ram yuvalarında bişeyler oldu ve en sonunda da mouse giriş yer(PS/2) yuvası bozuldu! yani pc şuan tamaen hurda ama bazı ufak tefek parçalarını kullanıyom msla :D
Kullanıcı avatarı
Alesta
Kilobyte2
Kilobyte2

Mesaj gönderen Alesta »

kasanın üzerinde harici olarak sadece modem var. ekran kartı onboard.

ısı konusunda da tüm donanımı kasadan çıkardım ve tamamen o şekilde kullandım. ama yine kilitlenme oldu. ama dersen ki o şekilde de sadece işlemci üzerindeki fan yeterli olamaz, bunu bilemem.

bios a girip geri kalan tüm donanımları kapatıyorum, bakalım nolacak.
Kullanıcı avatarı
daddy_cool
Megabyte3
Megabyte3

peki o sırada bak bakalım CPU sıcaklığı ne kadarmış!
Kullanıcı avatarı
Alesta
Kilobyte2
Kilobyte2

Mesaj gönderen Alesta »

şu an donanım kasa içinde ve sıcaklık 40-44 arasında değişiyor. kasa dışındayken bakmakta açıkçası aklıma gelmemişti.
Kullanıcı avatarı
daddy_cool
Megabyte3
Megabyte3

cpu'nun drecesi ne kadar? eğr cpu'nun değri de o değerlerdeyse bu normal bir değer fakat xp den olması ihtimalinin %0 a düşürebilmek için ilk önce anlamamız gerek şey sen bi de şöyle dene xp ye format at ve hiçbir program vs. yükleme ve o zaman dene bakalım bi sorun var mı?
Kullanıcı avatarı
Alesta
Kilobyte2
Kilobyte2

Mesaj gönderen Alesta »

şu an biostan donanımları disable ettim ve o şekilde kullanıyorum. sonuç alamazsam dediğin gibi yapıcam
Kullanıcı avatarı
Oxygen
Kosovalı
Kosovalı

Mesaj gönderen Oxygen »

Arkadasim bi ara benimde boyle bi durum basima gelmisti.. bende bi ara ugrasmistim ve sonunda nedenini bulmustum ( bilmem sendeki problem ayni mi )
CPU sagutucu yetersizdi.. calisirken bilgisayar donuyodu.

CPU sogutucusunu degitirdim daha guclusunu satin aldim ve bu sorunla hic bir zaman karsilasmadim..
metinxx

Mesaj gönderen metinxx »

bilgisayarlarda soğutulması gereken sadece ana işlemci değildir

1-ana kart üzerinde işlemcinin yakınında üzerinde soğutucu bulunan bir işlemci daha vardır,birtane ufak fan alın bunun üzerine monte edin,en iyisi iki damla japon yapıştırıcısıyla buraya tutturun,kablosunu renklerine göre hdd kablosuna bantlayın

2-ekran kartı işlemcisi için,bazı üreticiler ekran kartlarının soğutucularına fan takmıyor,aynı mini fandan burayada tavsiye ederim..

3-harddiskler kasa içinde inanılmaz ısı üretirler,kasanın harddisk taktığımız bölümünde aşağıda fan yeri vardır,eğer harddiskiniz iki taneyse,mutlaka bir fanda buraya ...
bu kadar fandan sonra bilgisayar masası inlemeye başladıysa,kasanın altına,sesi izole etmesi için kalın kadife bez,bulabilirseniz kauçuk..

4-kasanızın arkasındaki power fanının önü kesinlikle kasa boyu kadar açık olmalı,yani sıcak havayı dışarı direk odaya üflemeli...

5--normal çalışan bilgisayarınız anormallik yapmaya başladıysa,ilk bakmanız gereken yer aluminyum işlemci soğutucusunun kanat araları olmalı,eğer toz doluysa ve elinizde macun yoksa sakın sökmeyin,(bilgisayar kapalıyken)ağzınızdaki tükrüğü iyice kurutup :!: ,fan kanatları arasından sıkı bir şekilde üfleyin,sonrada elektrik süpürgesiyle saçılan tozları temizleyin :wink:
Kullanıcı avatarı
daddy_cool
Megabyte3
Megabyte3

soğutma sistemi inanın gerçekten çok önemlidir! ne kadar soğuk o kadar daha iyi :D
Kullanıcı avatarı
daddy_cool
Megabyte3
Megabyte3

Alesta bu arada buraya hiçbirşey yazmamışsın? merak ettim acaba sorununu çözebildin mi?
Kullanıcı avatarı
Ensatech
Megabyte2
Megabyte2
Teşekkür etti: 66 kez

Mesaj gönderen Ensatech »

ofisteki bilgisayarımızdada windows açılır açılmaz donuyordu sorun faredendi anakart bile kilitleniyodu.