
Bilkent Üniversitesi gelecegin bilgisayar teknolojisi olarak öngörülen nanooptik devreler gelistiriliyor.
Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü Ögretim Üyesi ve NANOTAM Baskanı Prof. Dr. Ekmel Özbay, projenin Türkiye ayagının yürütücüsü olarak görev alıyor.
Günümüzde kullanılan bilgisayarlardaki islemci teknolojisinin silikon malzemesine dayandıgını anımsatan Özbay, “simdiye kadar transistörlerin boyutlarının küçülmesi sayesinde her 2 yılda bir, bilgisayarlar 2 kat hızlanabiliyordu. Ama silikon temelli bu teknoloji ile 10 yıl sonra bir hız sınırına ulasacagız ve silikon temelli bu bilgisayarları daha hızlı yapamayacagız” dedi. Bu nedenlerle silikon teknolojisinin yerini alacak yeni teknolojilerin gelistirilmesi ve yeni nesil islemcilerin üretilmesi gerektigini vurgulayan Özbay, projedeki temel amaçlarının gelecegin süper bilgisayarlarının yapıtaslarının nanoteknoloji ile üretilmesi oldugunu söyledi.
Özbay, söyle devam etti: “Kuantum bilgisayarlar klasik akrabalarından farklı olarak, mikroskopik dünyaya hükmeden kuantum yasalarına dayalı olarak çalısıyorlar. Çalısma mekanizmasındaki bu degisikligin sonucunda kuantum bilgisayarların günümüzdeki süper bilgisayarların yanına bile yaklasamadıgı bir takım zor problemleri çok kolay çözebilecek performansa sahip olacak. Günümüz teknolojisinin 10 yıl sonra teknolojik ömrünü doldurması ile yeni nesil nanoteknoloji temelli kuantum bilgisayarların günlük kullanıma girmesi hedefleniyor. Bu arastırmalar sonucunda ortaya çıkan yeni teknolojik buluslar ile gelecek nesil bilgisayarlara Türkiye'nin imzasını atacagız.”
NANODEVRELER
Dr. Bulu ise Türkiye'de yapılan nanoteknoloji çalısmalarının tüm dünyada ilgi ile takip edildigini belirterek, projeyle ilgili “Harvard-Bilkent ortak tasarımı ile Bilkent'te üretilen nanotel ve nanoLED'lerin kuantum optik özelliklerini Harvard'daki nanooptik merkezinde test edeceklerini ifade etti. Bulu, “Amacımız tek foton ile çalısan ve kuantum seviyesinde sayısal islemler yapabilen nanodevreler gelistirmek. Bu nanodevreler ise kuantum bilgisayarlarının yapımında kullanılacak” diye konustu.
AA