Bill Gates Microsoft`tan ayriliyor
Yazilim devi Microsoft`un kurucusu Bill Gates, 2008`den itibaren sirketin aktif yönetiminden cekilerek kendini hayir islerine verecegini acikladi.
REDMOND - Windows isletim sistemiyle bilgisayar kullanimini kitlelere yayan Microsoft`un basyazilimcisi ve Yönetim Kurulu Baskani Bill Gates, kendini hayir islerine adayacak. Gates`in Microsoft`tan ayrilmasiyla dünyanin en büyük yazilim sirketinde bir dönem sona erecek. Gates amacini dünyanin en büyük hayir vakfini kurmak olarak tanimladi. Gates, sirketin aktif yönetiminden cekilmesine karsin genel vizyonun tespitine katkida bulunacagini belirterek, Aslinda Microsoft`u yüzüstü birakmiyorum. Hisselerimi de birakmiyorum diye konustu.
POST-GATES` MICROSOFT`TA KİM NE YAPACAK
Gates, 2008`de Microsoft`un günlük yönetim islerinden cekilecek. Gates`in islerinin bir bölümünü Lotus Notes`un tasarimcisi Ray Ozzie devralacak veya diger komitelere dagitilacak. Ray Ozzie, Gates`in Basyazilimci ünvanini 2008`de devralacak ve bu tarihe kadar Gates`le birlikte yazilim mimarisiyle ilgili olarak calisacak. Teknik Müdür CTO Craig Mundie ise Arastirma ve Strateji Baskani olarak Gates ile birlikte yazilimin ikinci önemli ismi olacak. Mundie ayrica Brad Smith ile birlikte Microsoft`un fikir telifleri ve teknoloji politikalari konusunda vizyon belirleyici olacak.
Microsoft CEO'su Steve Ballmer ve Basyazilimci Bill Gates.
Ray Ozzie, 1980`lerin baslarinda VisiCalc adli bir programi gelistirmisti. 1983 yilinda Microsoft`un rakibi Lotus Development`a giren Ozzie, daha sonra is yazilimlari üreten Groove Networks adli sirketi kurdu. Microsoft, Groove Networks 2005`te satin aldi ve Ozzie`yi teknik islerden sorumlu yapti. İs yazilimlari konusunda uzman olan Ozzie`nin Microsoft`u bu konuda yeni acilimlar getirecegi öngörülüyor.
Redmond merkezli sirketin üst düzey yöneticileri Gates`in görevlerini paylastiracak. sirket CEO`su Steve Ballmer, kurumsal yapinin alt düzeylerdeki yöneticileri daha fazla sorumluluk ve yetki paylasimi getirecek sekilde yeniden düzenlenecegini söyledi. Ballmer AP`ye verdigi demecinde söyle konustu: Burada amac Gates`siz bir Microsoft`ta kararlari daha hizli bir sekilde alabilmek. Tabii gercekci olmak gerekirse, Gates`in yeri doldurulamaz.
GATES sİRKETİ ZOR ZAMANDA BIRAKIYOR
Gates`in cekilme karari Microsoft icin zor bir zamana denk geliyor. Dünyadaki masaüstü bilgisayarlarin yüzde 90`ninda bulunan Windows isletim sisteminin yeni versiyonu Vista iki yildir ertelendigi icin piyasaya cikamiyor. Bu yil sonunda cikacagi belirtilen Vista, son olarak gelecek yila ertelenmisti. Bati ülkelerindeki yazilim pazarinin doyuma ulasmasi üzerine Microsoft, arama motoru ve kisisellestirilmis uygulamalar gibi internet hizmetlerine yönelmeye baslamisti.
Bill Gates, birgün dünyanin en büyük yazilim sirketine dönüsecek olan Microsoft'u kurmak icin üniversiteden ayrilmisti.
Ancak MSN internet portali pazarinda, Yahoo`nun önüne gecemedi. MSN arama motoru da Google ile rekabet edemedi. Microsoft`un Xbox oyun konsolu da henüz Sony`nin PlayStation ürünün arkasinda. Yazilim danismanligi firmasi Evergreen Strategic Growth Fund uzmanlarindan Shannon Reid, Bill Gates`in isletim sistemi disinda yeni pazarlara girmeye calistigini ancak istedigi basariyi elde edemedigini Belki de Gates her seferinde kafayi duvara toslamaktan yorulmus olabilir
sözleriyle yorumladi.
GATES ARTIK BAsHAYIRSEVER`
ABD`de yayimlanan ekonomi finans dergisi Forbes`a göre Gates, 50 milyar dolar ile dünyanin en zengin insani. Gates bircok kereler bu servetin kendisine büyük bir sorumluluk yükledigini ve insanliga hayir isleri yoluyla yardim etmek istedigini acikliyor. Gates Haliyle bu karari vermek benim icin cok zor oldu, ancak bunu emekli oluyorum gibi algilamamak gerek, yine gece gündüz calisacagin ancak bu sefer yardim isleri icin diye konustu.
Kendi ailesi adina kurdugu Bill & Melinda Gates Foundation adli hayir vakfi, fakir ülkelerde cocuk sagligi ve AIDS`le mücadele gibi konularda büyük yardim kampanyalari yürütüyor. Vakif 29.1 milyar dolar ile dünyanin en cok finansman sahip olan yardim kurulusu. Gates bunu **sansürlendi** **sansürlendi** Dünyanin en büyük yardim kurulusuna sahip olmak, en büyük sirketin sahip olmaktan daha gurur verici.
GATES VE BALLMER üNİVERSİTEDEN ARKADAs
Gates, Harvard üniversitesi`nden kaydini aldirarak Microsoft`u 1975 yilinda cocukluk arkadasi Paul Allen ile birlikte kurmustu. Gates, sirketin taninan yüzü olurken, Allen arka planda kalmayi tercih etmisti. Microsoft 1986 yilinda halka arz yapti ve Gates 2000 yilina dek sirketin CEO`su olarak calisti. Bu tarihte Gates Basyizilimci olurken, üniversiteden arkadasi ve sirketin ilk calisanlarindan Ballmer CEO`luk görevini üstlendi.
kaynak:ntvmsnbc
Bill Gates Microsofttan ayriliyor
- bambucya77
- Kilobyte2
- velociraptor
- Yottabyte4
- Teşekkür etti: 13407 kez
sanirim ortalikta linux gibi salak bir sistemi özendirmeye calisanlara en büyük lafi yine gates söylemis :
Adam cebini doldurdu evet fakat , simdide bu parayi hayir islerine harcayacak , zenginden alip fakire dagitmak gibi birsey :DKendi ailesi adina kurdugu Bill & Melinda Gates Foundation adli hayir vakfi, fakir ülkelerde cocuk sagligi ve AIDS`le mücadele gibi konularda büyük yardim kampanyalari yürütüyor. Vakif 29.1 milyar dolar ile dünyanin en cok finansman sahip olan yardim kurulusu. Gates bunu **sansürlendi** **sansürlendi** âDünyanin en büyük yardim kurulusuna sahip olmak, en büyük sirketin sahip olmaktan daha gurur verici.â
- velociraptor
- Yottabyte4
- velociraptor
- Yottabyte4