ADSL'i Aga Paylastirma..

Internet konusunda bilgi ve ipuçları paylaşım alanıdır.
onur986

ADSL'i Aga Paylastirma..

Mesaj gönderen onur986 »

İster ADSL'i evdeki 2. bilgisayariniza ister isyerinizdeki diger bilgisayarlara paylastirin isletim sistemi üzerinde yapilacak ayarlar neredeyse ayni olacaktir. Ama interneti paylastiracaginiz ve olusturacaginiz agdaki bilgisayar sayisina göre kullanacaginiz donanima karar vermeniz gerekiyor. Bastan söyleyelim bu yazida modem diye sözünü ettigimiz en az 1 Ethernet portu bulunan ADSL Router modemler. Yani USB bir modemle bu bahsettiklerimizi yapamayacaksiniz. Ayrica USB baglantisi disinda her türlü baglanti icin bilgisayarlar üzerinde bir de RJ45 Ethernet port girisine ihtiyaciniz var.

ADSL'i paylastirmak istedigimiz bilgisayarin sayisi 2 ile 4 arasindaysa isi 4 Port Ethernet bir modem ile cözmek hem hesapli olacaktir hem de Switch görevi gördügü icin de 10/100mbit bir aga sahip olabileceksiniz.

Bilgisayar sayisi 4 den fazlaysa dogal olarak 4 portlu bir modem yetmeyecektir. Ayni sekilde zaten bir agi olanlar bilirler, burada isin icine fazladan bir ag cihazi daha giriyor. Amaciniza göre port sayisina sahip olan bir HUB yada Switch kullanmaniz gerekebilir. Bana sorarsaniz yeni alacaksaniz HUB yerine kesinlikle bir Switch tercih etmelisiniz. Neden derseniz, HUB'in yapisi itibariyle üzerinde bagli oldugu bilgisayarlardan sadece birinin yarattigi ag trafiginin bütün agi etkilemesi agin performans düsüsüne neden olacaktir. Bununda sebebi HUB'un bir bilgisayardan gelen verileri , verilerin gitmesi gerektigi bilgisayar yerine bütün bilgisayarlara birden göndermesidir.

Switch ve Modemin kullanildigi degisik internet baglantisini paylastirma senaryolari üretebiliriz. Mesela asagida görebileceginiz gibi , bilgisayarlari Switch yada HUB gibi bir ag cihazina baglayip, tek portlu Ethernet Router modemimizi de bu cihaza baglayabiliyoruz.

Resim

Sonucta diger bilgisayarlarin direk yada dolayli olarak modem üzerinden internete girmesini istedigimiz icin diger senaryolarda birbirine bezeyecektir. Mesela port sayisi sorunu oldugunda, 4 portlu bir Ethernet Router modemi ag icin kullandigimiz ag cihazina baglayip modemin kalan 3 portuna da bilgisayarlari baglayarak hem ayni mantikla interneti paylastirip , hem de genel aga da bu bilgisayarlari eklemis oluruz. Tabi bunun yerine fazladan bir HUB/Switch de alabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 9994 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

ayrintili bilgi icin adim adim bölümümüze lütfen:
https://www.sordum.net/main/adimadim2/network.htm
:D