Korkma, sönmez bu safaklarda yüzen al sancak;
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;
O benimdir, o benim milletimindir ancak.
Mehmet Akif Türk milletine cesaret,ve tahammül asılamak için ve onda bulunan duyguları harekete geçirmek için siirine korkma sözüyle baslıyor. Bayrak bir milletin bir milletin geleceginin ve bagımsızlıgının sembolüdür. Bayragın sönmesi türk milletinin istiklalini kaybetmesidir. sair ülkemizde tek bir insan kalana kadar bu vatanı savunacagımızı belirtiyor. O halde en son Türk bireyi son nefesini vermeden türk istiklal ve bagımsızlıgını yok etmek, Türk bayragını söndürmek mümkün degildir. Zira bayragımız milletimizin yıldızıdır. Bayragın kaderi ile milletimizin kaderi birbirine baglıdır. Bayrak bizimdir, biz yasadıkça onu elimizden kimse alamaz. Türk milletinin bütün fertlerini öldürmedikçe bagımsızlıgını kimse yok edemez.
Çatma, kurban olayım çehreni ey nazlı hilal!
Kahraman ırkıma bir gül! Ne bu siddet, bu celal?
Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal...
Hakkıdır, Hakk’a tapan milletimin istiklal!
sair ikinci kıtada bayragımızın o zaman ki kırgın, küskün, öfkeli halini dile getiriyor. Türk vatanının bazı parçaları, isgal edilmistir. Bu yüzden bazı bölgelerde bayraklarımız indirilmis yerine düsman bayrakları asılmıstır. Kas çatmak öfke halini ifade eder. Kas ayrıca edebiyatımızda hilale benzetilir. Sevgilinin kasları daima hilal seklinde gösterilmistir. Bayraktaki hilal de tıpkı nazlı bir sevgilinin kası gibi çatılmıstır. Kahraman türk milletini üzmektedir. Türkün bekledigi, özledigi gülen bir bayraktır. Türk bayragının gülmesi göklerde dalgalanmasıdır. Bir asıgın sevgilisinden güler yüz beklemesi gibi bagımsızlıga asık Türk milletide özgürlügün sembolü olan bayraktan gülmesini beklemektedir. Bu milletimizin en dogal hakkıdır. Çünkü türkler bagımsızlıkları ve bayrakları ugruna pek çok kan dökmüslerdir. Bu kanları bayraga helal etmeleri için onun da nazlanmayı bırakıp göklerde dalgalanması gerekir. Türk milleti daima Allah’a inandıgı ve taptıgı için özgürlük onun hakkıdır.
Ben ezelden beridir hür yasadım, hür yasarım.
Hangi çılgın bana zincir vuracakmıs? sasarım!
Kükremis sel gibiyim, bendimi çigner, asarım.
Yırtarım dagları, enginlere sıgmam, tasarım.
sair “ben” diyor.(Ancak kast ettigi mana aslında bizdir türk milleti adına konusmaktadır) Türk milleti ezelden beri hür yasamıstır,hür yasayacaktır. Onun özgürlügünü elinden almak isteyen ancak çıldırmıs olmalı,zira böyle bir harekete kalkısanlar agır bir sekilde cezalandırılır. Türk milleti bagımsızlıgı ugrunda önüne çıkacak her engeli asacak güçtedir. O; böylesine yüce bir amaç için dagları delecek, enginlere sıgmayıp,denizleri tasıracaktır güçtedir.
Garbın afakını sarmıssa çelik zırhlı duvar,
Benim iman dolu gögsüm gibi serhaddim var.
Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imanı bogar,
“Medeniyet!” dedigin tek disi kalmıs canavar?
Bu kıtada sair vatanımızı istilaya kalkısan avrupalılara meydan okuyor. 20. asrın basında avrupa medeniyeti 19.yy. deki görkeminden oldukça uzaktır. O sebeple sair bayıyı tek disi kalmıs canavara benzetiyor. Ancak avrupa mevcut teknik imkanlarını seferber ederek topuyla, tüfegiyle, tankıyla bizi yok etmeye çalısmaktadır. Mehmetçik ise bu güce topla, tüfekle, mızrakla, kılıçla cevap vermeye çalısmaktadır. Avrupalı kendini çelik zırhla korurken mehmetçik ona iman dolu altın gögsüyle karsılık vermektedir.
Arkadas! Yurdumu alçakları ugratma, sakın.
Siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın.
Dogacaktır sana va’dettigi günler Hakk’ın...
Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın.
sair kahraman Türk askerine hitap ediyor. Türk yurdunu alçakları ugratmaması için gerekirse canını feda etmesini öneriyor. sehit gövdelerinin meydana getirecegi siperler düsmana mani olacaktır. Mehmet Akif düsmanın çok kısa bir süre içinde bu hayasızca akına son verecegi Allah’ın Türk milletine Kuran-Kerimde vaad ettigi zafer gününün yarından bile daha yakın bir zamanda dogacagına inanmaktadır.
Bastıgın yerleri “toprak!” diyerek geçme, tanı:
Düsün altındaki binlerce kefensiz yatanı.
Sen sehit oglusun, incitme, yazıktır, atanı:
Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı.
sair Türk ordusuna vatanın kutsallıgını hatırlatıyor. Toprak ile vatan arasında büyük bir fark vardır. Topragı vatan haline getiren onu elde etmek ve korumak için savasan fertlerin varlıgıdır. Kısacası sıradan bir toprak büyük bir deger tasımaz; ama vatan topragı ugrunda sehit olan atalarımızın o topraktaki mezarlarıdır. Bu kutsal vatanı dünyalara degismeyiz. Toprak dünyanın dünyanın her yerinde bulunur. Ancak atalarımızın kanlarıyla sulanan topraklar vatanımız üzerindedir.
Kim bu cennet vatanının ugruna olmaz ki feda?
süheda fıskıracak topragı sıksan, süheda!
Canı, cananı, bütün varımı alsında Huda,
Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.
Bu vatan cennet kadar kıymetlidir. sehit olanların ruhu dini inanısımıza göre dogrudan dogruya cennete gider. sehitlerimiz bu vatan topragında yattıgı için cennetten farksızdır. Bir avuç topragı sıksak sehitler fıskıracak sanırız. Canımızdan çok sevdigimiz insanları varımızı yogumuzu Allah alsında yalnız yasadıgımız sürece bizi vatanımızdan ayrı düsürmesin.
Ruhumun senden, ilahi, sudur ancak emeli:
Degmesin mabedimin gögsüne namahrem eli.
Bu ezanlar-ki sahadetleri dinin temeli-
Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli.
Allah’a sair hitap ediyor. Mehmet Akif’in Allah’tan tek dilegi ibadet yerlerinin gögsüne düsman elinin degmemesidir. Camilerimizden okunan ezanlar sonsuza kadar türk yurdunun üstünde inlemelidir. Çünkü bu ezanlar dinimizin temelidir.
O zaman vecd ile bin secde eder-varsa-tasım,
Her cerihamdan, ilahi, bosanıp kanlı yasım,
Fıskırır ruh-ı mücerred gibi yerden na’sım;
O zaman yükselerek arsa deger belki basım.
Ezan sesleri yurdumuzun üstünde inledikçe sehitlerimizinde ruhları saad olacaktır. Ezan sesi sadece yasayanlara degil, ölülere hatta onların mezar taslarına bile tesir eden yüce bir anlam tasır. sehit atalarımızın her seyden arınmıs ruhları yerden fıskıracak, ezan sesiyle ayaga kalkacak ve dısa yükselecektir.
Dalgalan sen de safakalar gibi ey sanlı hilal!
Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helal.
Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlal:
Hakkıdır, hür yasamıs, bayragımın hürriyet;
Hakkıdır, Hakk’a tapan, milletimin istiklal!
sair zafer gününün heyecanını yasıyor. sanlı bayragımız dalgalandıkça gökyüzünü safakla yarıs edercesine gökyüzünü kızıl renge boyamaktadır. Türk milleti yeniden bagımsızlıgına kavusmustur. Atrık onun için yok olma korkusu kalmamıstır. Bayragımız sehitleri mizin kanlarını hak etmistir. Bagımsızlık Allah’a tapan ve dogruluktan ayırmayan Türk milletinin en dogal hakkıdır.
istiklal marşı açıklamasıyla
Cumhuriyet ve Atatürk ile ilgili bilgi paylasim forumudur
“Cumhuriyet ve Atatürk” sayfasına dön
Geçiş yap
- GENEL
- ↳ Duyuru ve Uyarılar (Foruma üyelik)
- ↳ Forumla ilgili istek ve şikayetler
- ↳ Tanışma ve Kaynaşma
- ↳ Teknoloji ve bilim haberleri
- ↳ Cumhuriyet ve Atatürk
- ↳ Cep telefonları
- ↳ Bayanlar için + Aşk Sevgi ve Magazin