Dünyanin önde gelen teknoloji sirketlerinden Xerox, kagit doküman üzerinden elektronik arama yapan bir teknoloji gelistirdigini ve âFreeFlow SMARTsend Pro 2.0â adli bir yazilim ürünü ile piyasaya sürdügünü acikladi. âTrueMatchââ adi verilen teknoloji kagit dokümanlarla elektronik dosyalari bire bir eslestiriyor, kagit bir doküman üzerinden elektronik dosyaya ulasmayi sagliyor. âTrueMatch`inâ, ag (network) ortaminda kullanilmasiyla da kagit bir dokümani kaynak göstererek, birden cok bilgisayar üzerinde arama yapilabiliyor.
Sofistike dil teknolojileri üzerinde calisan Xerox`un Fransa Grenoble`daki Avrupa AR-GE Merkezi`nde gelistirilen ve âTrueMatchâ adi verilen yeni Xerox teknolojisi, gelismis arama özellikleri ile kisilere kagit bir dokümanin elektronik ortamdaki orijinal kopyasini, önceki ve sonraki versiyonlarini kolayca bulma imkani veriyor. Dolayisiyla âTrueMatchâ, kisilere basili bir dokümanin, en son haline sahip olup olmadiklarini da ögrenme firsati veriyor.
Kagit dokümanlarla dijital dokümanlar arasinda bir köprü olusturmaya calisan âTrueMatchâ teknolojisi laboratuvar ortaminda test islemleri tamamlandiktan sonra Xerox`un bu ay piyasaya sürdügü FreeFlow SMARTsend Pro 2.0 adli tarama yaziliminin icine dahil edildi. Bu yazilim Xerox`un doküman yönetim yazilimi DocuShare ve Microsoft ortaminda güvenli bir sekilde akilli doküman tarama, doküman arastirma ve esleme imkani sunuyor.
Tarayici cihazlari veya cok fonksiyonlu ofis makinalari üzerinden calisan âTrueMatchâ programini kullanabilmek icin kagit dokümani makinanin tarayici ünitesine koymak ve âTrueMatchâ fonksiyonunu secip dügmeye basmak yeterli oluyor, kisa bir süre icinde sistem bire bir esleme yaparak orijinal elektronik dosyayi buluyor, bilgisayar ekrani üzerinde o dosyanin hangi dizin ve dosya altinda yer aldigini yazili olarak gösteriyor.
âTrueMatchâ Nasil calisiyor ?
âTrueMatchâ, ilk önce kagit dokümani tarama ve Optik Karakter Tanimlama (OCR) isleminden gecirerek icerigini analiz ediyor. âTrueMatchâ, öncelikle metin icinde gecen anahtar unsurlari, kelimeleri, basliklari, coklu kelime tanimlamalarini analiz ediyor. En cok kullanilan bu kelime tanimlamalarindan parametreler olusturuyor. Bu parametreler, metni tanimlamak icin kullanilacak sorgu tanimlamasinin (query) olusmasini sagliyor. Daha sonra âTrueMatchâ bilgisayardaki dokümanlari olusturulan bu sorgulama kriterleri cercevesinde inceliyor ve aranan dokümani buluyor.
âTrue Matchâ arastirmasini âmükemmel eslemeâ yada ârevizyonâ tanimlamalari ile sonuclandiriyor. Mükemmel esleme diye tanimladigi sonuc kagit dokümanin bilgisayar ortamindaki bire bir kopyasinin bulundugu anlamina geliyor. Revizyon tanimlamasi ile bulunan sonuclar ise eldeki kagit dokümanin basilmadan önceki veya sonraki revizyona ugramis versiyonlarini temsil ediyor.
cok sayfali kagit dokümanlarin bulunmasinda, bu dokümanin icerigini temsil etmeye yetecek sayida sayfanin âTrueMatchâ isleminden gecirilmesi gerekiyor. örnegin orijinali 10 sayfa olan bir dokümani ariyorsunuz ama elinizde sadece o dökümanin bir kac sayfasi bulunuyor. Bu durumda elinizde olan eksik doküman, bütün icerigi temsil edecek kadar bir veri tasiyorsa âTrueMatchâ zorluk yasamadan orijinal dosyayi buluyor. Teknolojiyi gelistiren bilim adamlari, ne kadar cok veri ve icerikle sistem desteklenirse o kadar kolay ve hizli sonuc almanin mümkün oldugunu belirtiyorlar.
Eskimis, bozuk ve zayif görüntülü kagitlarla yapilan âTrueMatchâ islemlerinde de basarili sonuc alabilmek icin sistem üzerinde bir tolerans düzeyi bulunuyor. Bozuk görüntülü kagit dokümanlara OCR`lama yapildiginda cok fazla hatali karakter tanimlama riski ortaya cikmasina ragmen, âTrueMatchâ teknolojisinin akilli algilama ve parametre olusturma teknigi ile belli bir tolerans düzeyine kadar dogru esleme ve orjinal dosyayi bulma islemi yapilabiliyor.
Gelistirilen bu teknolojinin bilgi ve doküman aramanin disinda özellikle is hayatinda genis kullanim alanlari bulacagi söyleniyor. örnegin sürekli fiyat güncellemesinin oldugu magaza ve marketlerde en güncel fiyat listeleri, eski fiyat listesinin âTrueMatchâ isleminden gecirilmesi ile elde edilebiliyor olacak. Böylece genis bayi ve sube agi ile calisan firmalarin e-posta veya kargo yolu ile yenilenen fiyat listelerini tek tek herkese göndermelerine gerek olmayacak.
Xerox, Uzak Dogu yapilanmasi Fuji Xerox`la beraber her yil ortalama 1.5 milyar dolarlik bir kaynagi AR-GE calismalarina ayiriyor. Xerox`un bünyesinde 1100 bilim adami bulunuyor. Xerox`un A.B.D., Kanada ve Avrupa`da yer alan AR-GE laboratuvarlarinda is uygulamalari, elektro mekanik sistemler, dijital görüntüleme, bilgisayar, renk bilimi ve baski teknolojileri alanlarinda arastirmalar yapiliyor.
ALINTIDIR
Xerox kagittan arama motoru yapti
- velociraptor
- Yottabyte4
- Mesajlar: 50138
- Kayıt: 14 Mar 2006, 02:33
- cinsiyet: Erkek
- Teşekkür etti: 9357 kez
- Teşekkür edildi: 7580 kez